Τα Σαββατιάτικα

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2013 3:11 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:31
 
Της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
 
Ακατάσχετα και ακατάληπτα
Το νέο πιο σύντομο ανέκδοτο στη χώρα είναι το «ακατάσχετο του μισθού». Σε παραλλαγή, κυκλοφορεί ως και «ακατάσχετο του επιδόματος/σύνταξης». Παρακολούθησα, όλες τις προηγούμενες ημέρες, με εξαιρετική προσοχή τους εκπροσώπους δύο Ανεξάρτητων Αρχών και έναν υφυπουργό να περιγράφουν την αδιανόητη ελληνική πραγματικότητα της κατάσχεσης του νομοθετημένου ακατάσχετου. Ακατάσχετη φλυαρία και ακατάληπτη λογοδιάρροια. Ρεσιτάλ αναρμοδιότητας σε φα ματζόρε και φούγκα σε μι ελάσσονα.
Δύο Ανεξάρτητες Αρχές, ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Συνήγορος του Καταναλωτή παραδέχονται το ανούσιο της υπάρξεώς τους μπροστά στο ελληνικό κοινό, την ίδια στιγμή που και πενιχροί μισθοί και ακόμη πιο πενιχρά επιδόματα όχι μόνον έχουν κατασχεθεί, αλλά ουδείς είναι σε θέση να πει πότε θα επιστραφεί το ακατάσχετο. Χάνουν το νόημα και οι λέξεις. Να γιατί ευχήθηκε «καλό κουράγκιο» ο Όλι Ρεν. Και να γιατί η Μέρκελ, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί κάνει λόγο για «θυσίες» του ελληνικού λαού.
Το καλύτερο όμως ήρθε από την ελληνική Βουλή –και τον πλέον αρμόδιο να απαντήσει για το εάν και πότε θα επιστραφούν τα χρήματα που παρανόμως έχουν κατασχεθεί, από όποιον έχουν κατασχεθεί. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες προκειμένου να διευκρινιστεί το ζήτημα της κατάσχεσης ποσών από επιδόματα ανεργίας και μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς μικρότερους των 1000 ευρώ, παρά τη νομική απαγόρευση και αν χρειαστεί θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση», φέρεται να είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Ένας ακόμη νόμος για να εφαρμοστεί ο νόμος.
Αλλά ουδεμία ποινή για τους κατασχέτες του «ακατάσχετου». Διότι, ως αφελής πολίτης δεν γνώριζα ότι δεν αρκεί στο χαρτάκι που έχω από το ΑΤΜ της τράπεζας η αναγραφή της λέξης «μισθοδοσία» ή «σύνταξη» ή «επίδομα» για να αποδειχθεί ότι πρόκειται για το μισθό/σύνταξη/επίδομα. Πρέπει να δηλώσω κιόλας ότι επιθυμώ το «ακατάσχετο». Γιατί πού ξέρεις, μπορεί και να θέλω να μου κατασχέσει η τράπεζα ή η Εφορία το ελάχιστο ποσό του μισθού/σύνταξης/επιδόματος που είναι «ακατάσχετο». Κι επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει ακριβώς αυτή την κατάσχεση, άσχετα εάν αυτή απαγορεύεται από τον νόμο, καλό είναι οι ελάχιστοι που δεν τη θέλουν, να το δηλώσουν κιόλας.
Αυτό προφανώς σκέφτηκε σοφά ο νομοθέτης. Χωρίς, ωστόσο, να προβλέψει σχετική διαδικασία ή ποινές για τις περιπτώσεις που έγινε η κατάσχεση του «ακατάσχετου». Αλλά αυτό είναι το δέντρο. Το δάσος είναι η περίφημη εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Εάν η ελληνική πολιτεία δεν είναι σε θέση να προστατέψει ούτε το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ, πώς μπορεί να εγγυάται 100.000 ευρώ; Δεν είναι μεγάλο το συνειρμικό βήμα…
Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από την απόφαση της Βουλής για τα διόδια των βουλευτών. Δωρεάν διέλευση για τους βουλευτές της περιφέρειας που θα παραιτηθούν του δικαιώματος χρήσης αεροπορικών εισιτηρίων. Πρώτον, γιατί έρχονται εκλογές. Αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές –ή μήπως και τίποτε άλλο; Δεύτερον, θυμάστε εκείνο το αίτημα (που διαψεύστηκε) για το «λουκέτο» σε 22 αεροδρόμια; Τρίτον, πόσα διόδια είναι να εγκαινιαστούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο...
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass