Εγγλωττογάστορες

Δημοσίευση: 21 Νοε 2013 1:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:00
* Γεωργίου Ντόβα
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι η ραγδαία αύξηση της φλυαρίας που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο λόγω ελλείψεως ουσιαστικού έργου δηλαδή ως υποκατάστατο της απραξίας ώστε να αποφευχθεί η ολοσχερής κατάρρευση και χρεωκοπία του κοινωνικοπολιτικοοικονομικού συστήματος λόγω του νόμου της αδρανείας. Η φλυαρία βέβαια είναι ένα από τα πολλά ελαττώματα της φυλής με πάρα πολλά συνώνυμα όπως αερολογία, αμετροέπεια, βερμπαλισμός, κενολογία, λογοδιάρροια, μωρολογία, παραλήρημα, πάρλα κ.ά. Η πιο επικίνδυνη συνέπειά της είναι ότι ακυρώνει τον ουσιαστικό λόγο και δημιουργεί σύγχυση, παραλογισμό, αυταρέσκεια και ναρκισσισμό.
Ο τίτλος του άρθρου ανήκει στον γλωσσοπλάστη Κώστα Ζουράρη, είναι συνώνυμος της φλυαρίας και σημαίνει αυτόν που τρέφεται με τη γλώσσα του δηλαδή τα λόγια του. Πέραν της αυταρέσκειας παρέχει και υλικά οφέλη χωρίς κόστος. Οι φλύαροι πωλούν χάλκινα και αγοράζουν χρυσά. Πρόσφατα στη Βουλή είδαμε από τηλεοράσεως και ακούσαμε όλους τους εγγλωττογάστορες να ρητορεύουν από του βήματος και να κατέρχονται πανευτυχείς καταχειροκροτούμενοι για επιβράβευση της καταψήφισης ή της υπερψήφισης της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Στην έρημο της φλύαρης ρητορείας τους δεν υπήρξε καμία όαση για το δοκιμαζόμενο από την ανεργία και τη φτώχεια λαό.
Την πρωτοκαθεδρία των εγγλωττογαστόρων κατέχουν επί σειρά ετών οι φωστήρες των καναλιών με τις θεατρινίστικες κακοστημένες εκπομπές, πρωινές, μεσημεριανές και βραδινές με αλαζονικές συμπεριφορές και ψευτοεντυπωσιασμούς που προάγουν τη πραμάτεια των διαφημίσεων τύπου pretty bra, καταλόγων 11.880... φορτώνοντας το βαρύ κόστος στον καταναλωτή. Το χειρότερο είναι οι λανθασμένες συμπεριφορές και τα πρότυπα που καλλιεργούν στους νέους σε μια περίοδο πολύπλευρης κρίσης που για την αντιμετώπισή της επιβάλλεται ριζική αλλαγή νοοτροπίας, σκέψης και δράσης.
Η παθογένεια των εγγλωττογαστόρων των ΜΜΕ και των αρχόντων- κυβερνητών έχει διεισδύσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα από την διανόηση μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Οι ανυποψίαστοι πολίτες θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν πληροφόρηση ικανή να ερμηνεύσουν τα γεγονότα και να κρίνουν τους πάντες και τα πάντα έμπλεοι σοφίας! Στη στήλη «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» της 17ης Νοεμβρίου δημοσιεύθηκαν άρθρα και αναλύσεις για τη απίστευτη μείωση των επισκεπτών στη Λάρισα που υπολογίζεται στα προ 30ετίας επίπεδα καθώς και Στρατηγικά Σχέδια Μάρκετινγκ (ΣΣΜ) με πρωτοβουλία φορέων της πόλεως με γενικόλογες αναφορές, όπως στο συνδυασμό πολλών στοιχείων για την προώθηση της εικόνας της πόλης στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού χωρίς να επισημαίνεται η αδήριτη ανάγκη άμεσης έναρξης των εργασιών αναστήλωσης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου για το οποίο έχουν διατεθεί τρία εκατομμύρια ευρώ από ΕΣΠΑ και δεν απορροφώνται λόγω της βαριάς γραφειοκρατίας όπως επισήμανε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα ΣΣΜ των πόλεων αναδύουν κάποια οσμή διάθεσης κονδυλίων από την ΕΕ που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν κάποιοι επιτήδειοι εγγλωττογάστορες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αρκετά τέτοια προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης λειτούργησαν ως εργαλεία σπέκουλας και εύκολου πλουτισμού.
Δεν θα επεκταθώ στους παραδοσιακούς εγγλωττογάστορες που συνέβαλαν και εξακολουθούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ήθους και της συμπεριφοράς της κοινής γνώμης γιατί με λίγη προσπάθεια και μέτρια νοημοσύνη μπορεί ο καθένας να τους διακρίνει. Θα αρκεστώ να υπεραμυνθώ του γλωσσοπλάστη Κ. Ζουράρη γιατί οι ορισμοί του πέρα από τη σημασία τους περιέχουν και ένα είδος ψόγου ή κοροϊδίας προς όλους όσους συνειδητά και συστηματικά εμπαίζουν το λαό.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass