Κρίση (ι) -μα

Ζζζζζτην κατάψυξ’

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:33
Από τη Μαρίνα Αποστολοπούλου
...Αυτό πάλι με το ρεύμα;
Να θες να πάθεις ηλεκτροπληξία και να μην μπορείς γιατί δεν έχει ρεύμα το σπίτι!
Καλά, φέτος οι περισσότεροι Έλληνες είναι «κατεψυγμένοι» ή εν πάση περιπτώσει βρίσκονται στη «συντήρηση», γιατί δεν ανάβουν τη θέρμανση για να κάνουν οικονομία. Γιατί δεν έχουν για να πληρώσουν το πετρέλαιο. Γιατί και το αέριο που «πλασάρεται» ως «φθηνό» λόγω μονοπωλίου, μέχρις στιγμής, είναι πολύ ακριβότερο από ό,τι σε άλλες χώρες. Γιατί στις πολυκατοικίες δεν τα βρίσκουν μεταξύ του οι ένοικοι σχετικά με το «πώς» θα ρυθμίσουν το θέμα της θέρμανσης και «πώς» θα πληρώσουν. Γιατί άλλοι δεν μπορούν να πληρώσουν ή άλλοι είναι καθ έξιν τζαμπατζήδες και εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Και εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν για να ζεσταθεί το κοκαλάκι τους, σκέπτονται ότι δεν μπορούν να πληρώνουν αυτοί και να ζεσταίνονται και όλοι οι υπόλοιποι, οπότε καταφεύγουν σε εναλλακτικούς και ατομικούς τρόπους θέρμανσης. Ή, προτιμάνε όλοι μαζί να παίζουν οι μασέλες τους καστανιέτες και να κάνουν εντατικές οικιακές... προπονήσεις με πηδηματάκια επιτόπου για να κρατάνε και τη φυσική τους κατάσταση. Κι άμα λάχει, ας πούμε και ζεσταίνεται μόνο το ένα δωμάτιο, για να πάνε στο επόμενο φοράνε το αντιανεμικό μπουφάν, σκούφο, κασκόλ, γάντια και τσουράπια στα πόδια. Η δε τουαλέτα είναι πραγματικά μία δραματική εμπειρία βγαλμένη από τους πάγους της Ανταρκτικής με δυσάρεστες ενδεχομένως επιπτώσεις δια την ορθή λειτουργία του εντέρου!
...Και κάπως έτσι, έχουμε ρημάξει τα ξύλα. Αλίμονο από τα δάση. Κανονική αποψίλωση. Χθες διάβαζα ότι πανάρχαιες ελιές της Κρήτης γίνονται καυσόξυλα. Τι να το κάνει ο άλλος το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο», όταν κροταλίζουν οι μασέλες του από το κρύο και κινδυνεύει να απωλέσει το δικό τους «πνεύμα», ανερχόμενος εις τους ουρανούς;
Έχουν στενάξει τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Έχει γεμίσει η ατμόσφαιρα αιθαλομίχλη. Και, αν δεν πάμε από κρυοπαγήματα θα πάμε από μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος. Και, μέσα στον γενικό πανικό, στην Αθήνα, μέχρι που σκέφτηκαν οι της Κυβέρνησης, να βάλουν «μονά-ζυγά» στα τζάκια-τη μια μέρα θα καίει η μίση Αθήνα και την άλλη η υπόλοιπη- μπας και περιοριστεί λιγάκι το νέφος που απλώνεται πάνω της. Εκεί που είχε αρχίσει να ανακουφίζεται από το νέφος, λόγω του ότι μειώθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ελέω κρίσης και ακριβής βενζίνης, τώρα «ντουμάνιασε» και πάλι ο ουρανός, από τα τζάκια και τις σόμπες.
Όλο αυτό, αν απλώς το περιγράφει κανείς δεν φαίνεται και τόσο τραγικό. Τραγελαφικό ίσως. Όταν το ζει όμως, είναι μία άλλη ιστορία. Η οποία ιστορία, γίνεται τραγική όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές στην προσπάθειά τους να βρουν λίγη ζέστη. Και όταν συνδέεται με τη διακοπή και του ρεύματος από τη ΔΕΗ σε τόσο και τόσα νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους να πληρώσουν τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς της επιχείρησης που ήρθαν και παραφούσκωσαν ακόμη περισσότερο με το «χαράτσι». Και η επιχείρηση, ακριβώς επειδή είναι «επιχείρηση», δρα αναλόγως και κόβει το ρεύμα. Οπότε οι άνθρωποι ζουν-ή μάλλον προσπαθούν να ζήσουν-«ρομαντικά» υπό το φως των κεριών και εφόσον δεν έχουν τζάκια ή δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε και ξύλα, υπό τις αναθυμιάσεις των φονικών μαγκαλιών παίζοντας τη ζωή τους κορώνα-γράμματα. Γιατί όλοι γνωρίζουν την επικινδυνότητά τους αλλά έχουν ξεμείνει από εναλλακτικές.
Ώσπου, προ ημερών ένα κοριτσάκι έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη και «ταρακουνήθηκαν» μερικοί-μερικοί. Και έχουμε...ανθρωπιστικές αλλαγές. Κυβέρνηση, Ρυθμιστική Αρχή και ΔΕΗ σπεύδουν να εφαρμόσουν εν είδει «φιλανθρωπίας» μία πιο χαλαρή πολιτική και επανασύνδεση του ρεύματος στους «ευάλωτους». Και βέβαια, για να μην χάνουμε και τις «καλές μας συνήθειες» όλο αυτό, γίνεται μέσω μίας ατελεύτητης γραφειοκρατίας η οποία καθυστερεί τα πράγματα και μέχρι να γίνουν όλες οι επανασυνδέσεις θα έχει έρθει καλοκαίρι.
Και βέβαια, επίσης, ποιος θα πληρώσει τη «νύφη»; Διότι μπορεί οι ως άνω «αρχές» να εφαρμόζουν τη «φιλανθρωπία» αλλά την πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές που δεν είναι τόσο...ευάλωτοι οι ίδιοι, είναι μόνον το πορτοφόλι τους. Οι λογαριασμοί όλων των υπολοίπων θα επιβαρυνθούν για να καλυφθεί η χασούρα. Βεβαίως η επιβάρυνση δεν είναι μεγάλη αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Η νοοτροπία είναι το θέμα, που οδηγεί στη γνωστή «εύκολη λύση»:στα σταθερά «κορόιδα» που πληρώνουν για όλα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass