Περιστύλιο

Αθέατες Οψεις της Πολιτικής

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2013 2:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:27
 Από τον Γιώργο Μακρή
(mak@eleftheria.gr)
 
Από τα μέτρα στις παροχές αλλά...
μόνο όταν και όσο λείπει η τρόικα
ΜΕΧΡΙ να «κλείσει» η (τελευταία) συμφωνία με την τρόικα, στη δημόσια ατζέντα δέσποζε η συζήτηση για τα (σκληρά) μέτρα, η «μετρολογία». Με το που έκλεισε η συμφωνία, η ατζέντα άλλαξε και κυριάρχησε στη δημόσια σφαίρα η συζήτηση για την ταχύτερη δυνατή πληρωμή των οφειλών του κράτους και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Πλέον, έχει έλθει η τρίτη φάση της... παροχολογίας – προσαρμοσμένης φυσικά στα μνημονιακά δεδομένα, δηλαδή παροχολογίας – λάιτ.
Να ενισχύσουμε τους αγρότες, λέει το ένα κόμμα, να λάβουμε μέτρα για τους άνεργους, λέει το δεύτερο, να μην επιβαρύνουμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων, λέει το τρίτο καλλιεργώντας προσδοκίες.
* * *
Διαβάζοντας και ακούγοντας όλες αυτές τις «παροχές», έμπειροι πολιτικοί σχολιάζουν ότι «παροχές γίνονται (στα λόγια) μόνο όταν και για όσο διάστημα λείπει η τρόικα... Με το που θα επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, τότε – εξηγούν – όχι μόνο θα σταματήσει κάθε τέτοια συζήτηση αλλά μάλλον θα ξαναρχίσει η «μετρολογία».
 
Πρωτοβουλία 88 υπουργών και βουλευτών
κατά του καπνίσματος στη Βουλή
ΟΥΤΕ στη Βουλή (ή μάλλον κυρίως σ’ αυτήν) δεν εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού του καπνίσματος. Οι «θεριακλήδες» βουλευτές (και όχι μόνο αυτοί) δεν περιορίζονται να καπνίσουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους αλλά πλέον καπνίζουν σχεδόν παντού: στους διαδρόμους, στο Περιστύλιο, στο εντευκτήριο της Βουλής, στα γραφεία των κομμάτων.
Η εικόνα αυτή («με εξαίρεση τις αίθουσες της ολομέλειας και των επιτροπών, δεν υπάρχει τετραγωνικό μέτρο στη Βουλή στο οποίο να γίνεται σεβαστή η απαγόρευση του καπνίσματος») ώθησε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Ψυχάρη να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να «τεθεί τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση».
* * *
Στην προσπάθειά του αυτή βρήκε αρωγό και συμπαραστάτη τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Πύρρο Δήμα και μαζί κατάφεραν να συλλέξουν τις υπογραφές 88 υπουργών και βουλευτών από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και ανεξάρτητων βουλευτών. Όλοι αυτοί υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ε. Μεϊμαράκη, με την οποία του παρουσιάζουν το πρόβλημα και του ζητούν «να σταματήσει αυτή την εξοργιστική κατάσταση και να προστατέψει το κύρος του Κοινοβουλίου».
* * *
Την επιστολή υπογράφουν από τη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και οι βουλευτές της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας και της ΔΗΜΑΡ κ. Θωμάς Ψύρρας.
 
Επιστράτευση και στους υπουργούς!
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ αποφεύγουν να προσέρχονται στη Βουλή και να απαντούν σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών οι υπουργοί της κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά (δηλώνουν «κώλυμα»).
Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε την περίοδο που εκπονείτο το νέο δανειακό πρόγραμμα ως αποτέλεσμα της πίεσης για να «κλείσει» η συμφωνία με την τρόικα αλλά φαίνεται ότι μονιμοποιήθηκε. Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη επρόκειτο να συζητηθούν 10 ερωτήσεις και τελικά συζητήθηκε μόλις μία...
* * *
Για ν’ αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, το οποίο ευλόγως προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσιος Κωνσταντινίδης πρότεινε μεταξύ σοβαρού και αστείου την προηγούμενη εβδομάδα:
«Μήπως αντί να επιστρατεύουμε τους ναυτεργάτες, πρέπει να επιστρατεύσουμε τους υπουργούς, για να έρθουν να απαντήσουν, ως οφείλουν, στα προβλήματα και στις αγωνίες των εργαζομένων;».
* * *
Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επανέφεραν διά του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου Νότη Μαριά την εξής πρόταση: «εάν κι εφόσον δεν αποδεικνύεται το κώλυμα στο πρόσωπο του υπουργού κατά την έννοια είτε να συμμετέχει σε Υπουργικό Συμβούλιο, είτε να είναι στο εξωτερικό, τότε θα πρέπει να απορρίπτεται αυτό και να δίνεται ο λόγος στον βουλευτή να αναπτύξει την ερώτηση.
Και τότε θα δείτε... Και τότε – είπε στον προεδρεύοντα της συνεδρίασης - να είστε σίγουρος ότι όλοι οι υπουργοί θα είναι εδώ, δεν θα έχει κανένας κώλυμα και δεν θα χρειάζεται ούτε επιστράτευση».
 
Γιατί οι βουλευτές ψηφίζουν... φωναχτά
κι όχι με ηλεκτρονική κάρτα
ΤΟ ελληνικό κοινοβούλιο είναι ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο, στο οποίο δεν εφαρμόζεται ακόμη σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Συνεπώς, ακολουθείται η παλιά μέθοδος με τους δύο ψηφολέκτες να αναγιγνώσκουν τον κατάλογο των ονομάτων και οι βουλευτές να ψηφίζουν... φωναχτά (εξαιρούνται οι μυστικές ψηφοφορίες με χρήση κάλπης).
Κατά καιρούς έχει γίνει προσπάθεια να εισαχθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία και μάλιστα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος του σώματος κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε προαναγγείλει ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα ξεκινούσαν δοκιμαστικά από τον Ιανουάριο του 2013 – κάτι που δεν έγινε ακόμη και προφανώς θα επιχειρηθεί αργότερα.
* * *
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι για την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν απαιτείται μόνο η απαραίτητη υποδομή αλλά και τα εξής: οι βουλευτές θα πρέπει να κάθονται σε ειδική θέση (όχι όπου θέλουν όπως γίνεται σήμερα), θα πρέπει να έχουν την ειδική κάρτα μαζί τους καθώς και να βρίσκονται στις θέσεις τους στην ώρα τους.
Το πλεονέκτημα είναι φυσικά ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα «βγαίνει» αμέσως.
 
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
για Ι. Στουρνάρα – Αθ. Τσαυτάρη
ΠΑΡΕΛΘΟΝ αποτελούν οι εικόνες του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να κινείται μ’ ένα απλό αυτοκίνητο συνοδευόμενος μόνο από έναν αστυνομικό.
Οι απειλές που δέχτηκε τον τελευταίο καιρό οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας κι έτσι πλέον φρουρείται από πέντε αστυνομικούς, ενώ στις μετακινήσεις του συνοδεύεται από αυτοκίνητο της ασφάλειας και μοτοσικλετιστή.
* * *
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό και για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης μετά το 2004 που φρουρείται από τρεις αστυνομικούς, ενώ διαθέτει και συνοδευτικό αυτοκίνητο της ασφάλειας.
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass