Στήλη πριν 30 χρόνια

27 Φεβρουαρίου 1983

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2013 1:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:34
Επιμέλεια Δημήτρης Κατσανάκης
 
Το ναυάγιο της «Χρυσής Αυγής» συνεχίζει για τρίτη ημέρα να κυριαρχεί στην επικαιρότητα μετά τις σοβαρές καταγγελίες των ναυπηγών για ανθρώπινα λάθη στην τραγωδία:
Φοβερές ελλείψεις επισημαίνονται στα ελληνικά πλοία –Χάθηκαν άλλοι δέκα άνθρωποι στο ναυάγιο;
Ελλιπείς έλεγχοι γίνονται στα πλοία, δεν υπάρχουν ακριβείς προσδιορισμοί των προδιαγραφών ασφαλείας και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει σωρεία λαθώς και παραλείψεων, όπως καταγγέλλουν οι ναυπηγοί σε υπόμνημα με αφορμή το ανυάγιο του οχηματαγωγού «Χρυσή Αυγή».
«Τα πλοία δεν βουλιάζουν από τις φουρτούνες γιατί είναι κατασκευασμένα να αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερες τρικυμίες απ΄ αυτές που συμβαίνουν. Βουλιάζουν όμως από τα λάθη και τις παραλείψεις των ανθρώπων» τόνισε ο πρόεδρος των διπλωματούχων ναυπηγών μηχανικών Ελλάδας για να συμπληρώσει: «Ειδικά στη χώρα μας ο έλεγχος της αξιοπλοΐας των ελληνικών πλοίων έχει ξεπουληθεί -από την περίοδο της δικτατορίας του 1968- σε ξένους νηογνώμονες και δεν γίνεται σωστά. Ζητούμε να περιέλθει σε Έλληνες τεχνικούς».
* * *
«Πέθανε» η Τράπεζα Θεσσαλίας
Μια τράπεζα «πέθανε» πριν καλά –καλά γεννηθεί. Είναι η «Τράπεζα Θεσσαλίας» για την οποία η Νομισματική Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση του τίτλου «Τράπεζα».
Έτσι χθες ξηλώθηκαν από το ισόγειο της γωνίας Καραγιώργη Σερβίας και πλατείας Συντάγματος οι επιγραφές Τράπεζα Θεσσαλίας.
Η Νομισματική Επιτροπή δεν ενέκρινε την επαναλειτουργία της Τράπεζας αυτής –που είχε κλείσει το 1925- γιατί όπως γράφει στην απόφαση: ούτε τα κεφάλαια ήταν επαρκή, ούτε υπήρχαν μεταξύ της επανιδρυτικής επιτροπής πρόσωπα που να ξέρουν από τράπεζες ούτε μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους.
* * *
Ύποπτος ο θάνατος του Τέννεση Ουίλιαμς
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ζήτησε να γίνει νεκροψία στο σώμα του διάσημου συγγραφέα Τέννεση Ουίλιαμς για να διαπιστωθούν ακριβώς τα αίτια και οι συνθήκες του θανάτου του.
Τα αποτελέσματα της νεκροψίας θα γίνουν γνωστά σήμερα και όπως φαίνεται η εντολή για τη νεκροψία δόθηκε γιατί υπήρξαν ορισμένες αμφιβολίες για το αν ο θάνατός του ήταν απολύτως φυσιολογικός.
Ο επιθεωρητής Στήβεν Κέλλυ, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι κάτω από το άψυχο σώμα του Τέννεση Ουίλιαμς όταν βρέθηκε από το γραμματέα του στο ξενοδοχείο «Ελυζέ», όπου διέμενε, ανακαλύφθηκε ένα άδειο μπουκάλι κρασιού και δυο χάπια. Ο επιθεωρητής αρνήθηκε να αποκαλύψει αν τα χάπια αυτά ήταν φάρμακο ή κάτι άλλο.
* * *
Από τη «Λάρισα που χάθηκε» του Κώστα Περραιβού η φωτογραφία με την αντίστοιχη λεζάντα:
 
Το χωριό Σκήτη Αγιάς απ΄ όπου ο παπάς έστειλε την αίτησή του στον νομάρχη Αχ. Καλεύρα και του ζητούσε –μάλλον τον εκλιπαρούσε- να του αυξήσει τον μισθό από σαράντα σε εβδομήντα πέντε δραχμές.
* * *
Έβαλε φωτιά σε στύλους της ΔΕΗ
Φωτιά σε 7 στύλους της ΔΕΗ στη Ρεματιά Φαρσάλων έβαλε προχθές στις 2 τη νύχτα κάτοικος του χωριού.
Από τη φωτιά καταστράφηκαν τελείως 3 στύλοι της ΔΕΗ του αστικού δικτύου χαμηλής τάσης ενώ στους υπόλοιπους προκλήθηκαν ζημιές. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκε και αποκαταστάθηκε από συνεργείο της ΔΕΗ χθες στις 11 το πρωί.
Ο κάτοικος συνελήφθη. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ ανέρχονται σε 90.000 δραχμές.
* * *
Ελασσόνα: Σοβαρά προβλήματα περιμένουν τη λύση τους
Τα προβλήματα της Ελασσόνας περιγράφει στη συνέντευξή του ο δήμαρχος Πέτρος Χατζήνας, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στη συνέντευξη αυτή επιβεβαιώθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη ίδρυσης του Κέντρου Υγείας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην ορεινή περιοχή.
* * *
Στην πλούσια από άποψη θεματολογίας κυριακάτικη έκδοση σταχυολογούμε:
* Σπουδαστές μαθητείας: Δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι;
* Ανεπίλυτο εξακολουθεί το πρόβλημα της δημιουργίας νέων σφαγείων
* Πρωτοφανή τα καιρικά φαινόμενα: Ο χειμώνας χάραξε φέτος «κατάλευκα» τον δρόμο του – Η «λευκή επιδρομή» και οι επιδράσεις της
* Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος ιδρύεται στον νομό Λαρίσης
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass