Περιστύλιο

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2013 1:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:11
Η τρόικα «επιστρέφει»: στο τραπέζι
νέα μέτρα άνω των 2,5 δισ. ευρώ
ΑΠΟ την Κύπρο στην Ελλάδα και από τη Λευκωσία στην Αθήνα αναμένεται να στραφούν τα φώτα της επικαιρότητας την ερχόμενη εβδομάδα, μια δύσκολη εβδομάδα όπως αναμένεται καθώς επιστρέφει η τρόικα.
Στην κυβέρνηση υπάρχει, χωρίς να εκδηλώνεται φυσικά, έντονη αγωνία για το αν η τρόικα θα ανοίξει τώρα, με νωπές τις εντυπώσεις από την κρίση στην Κύπρο, ζήτημα λήψης νέων μέτρων καθώς το χρηματοδοτικό κενό στον προϋπολογισμό για τη διετία 2013 – 2014 υπολογίζεται σε 2,5 – 2,7 δισ. ευρώ.
Στα υπόλοιπα θέματα αναμένεται, κατά πληροφορίες, ότι πιο εύκολα ή πιο δύσκολα θα υπάρξει σύγκλιση – ακόμη και στο τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ αλλά και τις απολύσεις στο Δημόσιο, διαδικασία που ξεκινά τώρα αλλά θα ολοκληρωθεί το 2014, μετά το πέρας δηλαδή της περιόδου διαθεσιμότητας.
 
Η Κύπρος, το «δόγμα του σοκ» και
το νομοσχέδιο με... τις τρεις ψήφους
ΣΤΟ εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο κυρίως «γραμμές» για τη λήψη των νέων μέτρων. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι αν ανοίξει ζήτημα λήψης νέων μέτρων, αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της τρικομματικής κυβέρνησης, αφού είναι ακόμη νωπές οι περί του αντιθέτου κατηγορηματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.
Αυτό είναι και το κλίμα που κυριαρχεί στους βουλευτές των τριών κυβερνητικών κομμάτων και όπως λέγεται χαρακτηριστικά στους διαδρόμους της Βουλής «αν έλθει νομοσχέδιο με νέα μέτρα, αυτό θα πάρει στην ολομέλεια της Βουλής μόλις τρεις ψήφους: του κ. Αντώνη Σαμαρά, του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου και του κ. Φώτη Κουβέλη».
***
Σαφώς λιγότεροι είναι όσοι υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο: ότι αν είναι να ληφθούν νέα μέτρα, είναι προτιμότερο να ληφθούν τώρα καθώς είναι «ζωντανές» οι εικόνες από το τι συνέβη στην Κύπρο. Με άλλα λόγια θεωρούν πιο αποτελεσματική την εφαρμογή του «δόγματος του σοκ» τώρα παρά τη λήψη των νέων μέτρων τον Ιούνιο όταν όσα συμβαίνουν τώρα στην Κύπρο προφανώς θα έχουν ξεχαστεί.
***
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να πράξει ή τουλάχιστον αυτό δεν είναι ευδιάκριτο. Ακόμη, πάντως, κι αν η τρόικα έλθει τώρα με «χαλαρές» διαθέσεις, το ζήτημα (η «καυτή πατάτα») της λήψης των νέων μέτρων δεν θα αργήσει να τεθεί. Και δεν είναι μόνο το χρηματοδοτικό κενό του 2013-2014 αλλά και τα μέτρα που χρειάζεται να αποσαφηνιστούν (προβλέπονται στο τελευταίο Μνημόνιο) για τη διετία 2015-2016.
 
Η ασφάλεια του... μαξιλαριού: Γιατί
παραμένουν ψύχραιμοι οι Έλληνες καταθέτες
ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ, περιέργως, έχουν μείνει οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες παρά το «κούρεμα» στις κυπριακές τράπεζες και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.
Πολιτικός με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά εξομολογούνταν σε συναδέλφους του στη Βουλή ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή η ψύχραιμη στάση, ιδίως σε σχέση μ’ αυτό που συνέβαινε μέχρι τον Ιούνιο του 2012 όταν σε κάθε κρίση βομβαρδιζόταν από ερωτήσεις φίλων και ψηφοφόρων του για το πού να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.
***
Το έψαξε, λοιπόν, το θέμα και συζητώντας (και) με παράγοντες της οικονομίας κατέληξε ότι η ψυχραιμία οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους: οι περισσότεροι καταθέτες έχουν λιγότερα από 100 χιλιάδες ευρώ που είναι το όριο ασφάλειας καταθέσεων στην ΕΕ, ενώ παρά τα χρήματα που έχουν επιστρέψει στις τράπεζες, υπάρχουν ακόμη μεγάλα ποσά στην ασφάλεια του... μαξιλαριού.
 
 
 
Ο Λαρισαίος που μιλούσε επί 4 ώρες
(συνεχόμενες) στη Βουλή!
ΕΙΝΑΙ ευρέως γνωστό ότι ο χρόνος είναι – συνήθως – ο μεγάλος αντίπαλος των βουλευτών αφού πολύ συχνά παραβιάζουν το καθορισμένο χρόνο της ομιλίας τους με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει το προεδρείο.
Παλαιότερα, όμως, δεν ήταν έτσι. Το θύμισε προχθές ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος μαζί με τον πρώην πρόεδρο κ. Απόστολο Κακλαμάνη εκλέγονται βουλευτές από το 1974.
Εξιστόρησε λοιπόν ο κ. Τραγάκης:
«Το 1974, λοιπόν, ο Κανονισμός δεν προέβλεπε χρόνο. Ο βουλευτής είχε απεριόριστο χρόνο να μιλήσει. Υπήρξε συγκεκριμένος συνάδελφος –τον θυμάται ο κ. Κακλαμάνης - ο Χρήστος Γραμματίδης, όπου από εκείνη τη θέση είχε μιλήσει για μια ερώτηση –αναφορά λέγονταν τότε- επί τέσσερις ολόκληρες ώρες».
 
Το ρεκόρ πιο οικονομικής Προεδρίας
της ΕΕ «χτυπά» η Ελλάδα το 2014
ΣΕ ρυθμούς Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε να κινείται το Ελληνικό Δημόσιο και κυρίως το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών αφού η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το α’ εξάμηνο του 2014.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η Προεδρία να συμβαδίζει με το κλίμα περιορισμού δαπανών της εποχής και δεν είναι τυχαίο αυτό που δεσμεύτηκε στη Βουλή προχθές ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ρεκόρ χαμηλού προϋπολογισμού Προεδρίας».
***
Για τις ανάγκες της Προεδρίας εγγράφεται στον προϋπολογισμό κονδύλι 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι θα δαπανηθούν τελικά πολύ λιγότερα χωρίς να φθάσει η χώρα στο σημείο «να μην έχουμε λεφτά να στείλουμε αυτοκίνητα για να παραλάβουν τους υπουργούς» όπως τόνισε ο κ. Δημ. Κούρκουλας.
Για να υπάρχει τάξη μεγέθους, από τις προηγούμενες Προεδρίες, η Κυπριακή ήταν κατά 20 εκατομμύρια ευρώ πιο ακριβή από ό,τι σχεδιάζει η Ελλάδα, η Ιρλανδική (έχει τώρα την Προεδρία) θα είναι ακριβότερη απ’ ό,τι φαίνεται, ενώ η Ουγγρική κόστισε 71 εκατομμύρια ευρώ.
***
Για να συγκρατηθεί το κόστος της Προεδρίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βρει χορηγίες, όπως έχουν κάνει κι άλλες χώρες στο παρελθόν.
«Η χορηγία είναι χρήσιμη, όχι μόνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δεν μιλάμε για φιέστες, αλλά όταν έχεις για παράδειγμα, 27 υπουργούς Εξωτερικών, δεν είναι κακό να τους κάνεις το βράδυ κάποια πολιτιστική εκδήλωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημ. Κούρκουλας.
Χορηγίες θα αναζητηθούν για τα αυτοκίνητα που θα χρειαστούν αλλά ακόμη και για την ιστοσελίδα.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass