Περιστύλιο

Ο επίτροπος – συμμαχητής και οι φάκελοι του Αντ. Σαμαρά

Δημοσίευση: 05 Απρ 2013 2:49 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:22
Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)
«ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ συμμαχητή» του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο εθεάθησαν να συζητούν συχνά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ.
Είπε μάλιστα ότι του χρωστά ευγνωμοσύνη επειδή έμπρακτα βοήθησε και βοηθά την Ελλάδα «ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες» (όπως στη διαπραγμάτευση για να αυξήσει η Ελλάδα τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ – συνολικά 36 δισ. ευρώ).
***
Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν αφήνει τίποτε πλέον που να μην ασχολείται ο ίδιος. Για να αξιοποιηθούν γρήγορα, σωστά και αποτελεσματικά οι ευρωπαϊκοί πόροι έστειλε σε όλα τα υπουργεία «ειδικό φάκελο με οδηγίες για ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν».
 
 
Κάλπες μόνο από «ατύχημα»: Ορόσημο
ο Μάιος 2014 για την κυβέρνηση
ΠΑΡΑ το «εκλογικό» κλίμα που καλλιεργήθηκε τα τελευταία 24ωρα μέσω διαρροών και υπαινιγμών, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδέποτε οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι εξέτασαν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Επειδή, πάντως, σχετικά σενάρια κυκλοφόρησαν, ο Αντώνης Σαμαράς χρειάστηκε να το ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους κατά την προχθεσινή σύσκεψη.
***
Ποιος είναι, όμως, ο πολιτικός σχεδιασμός με βάση τον οποίο λειτουργούν οι τρεις εταίροι;
Στόχος είναι φυσικά η εξάντληση της τετραετίας αλλά επειδή ο πολιτικός χρόνος είναι πλέον εξαιρετικά πυκνός, οι τρεις εταίροι έχουν αποφασίσει - το επαναβεβαίωσαν και πρόσφατα – να μην προχωρήσουν σε εκλογές πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.
***
Στην κυβέρνηση δεν θεωρούν ότι θα έχουν πρόβλημα μέχρι το φετινό καλοκαίρι και από εκεί και μετά ορόσημο είναι οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Από τον φετινό Σεπτέμβριο μέχρι τις ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές μπορεί να προκύψουν μόνο από «ατύχημα» διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.
 
Το «φάντασμα» του 2009
επιστρέφει στη ΝΔ
ΟΙ ευρωεκλογές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να στηθούν διπλές κάλπες, μόνο που ειδικά για το 2014 υπάρχει το εξής ζήτημα: το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, εξέλιξη που εκτός από την παράλυση της χώρας θα έχει ως αποτέλεσμα στα συμβούλια υπουργών της Ε.Ε. να προεδρεύουν Έλληνες υπηρεσιακοί υπουργοί που μόλις (θα) έχουν αναλάβει καθήκοντα!
***
Άρα, το νωρίτερο που μπορεί να στηθούν κάλπες είναι το Φθινόπωρο του 2014 όταν μάλιστα, εκτός απροόπτου θα μετατεθούν (τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου) οι δημοτικές εκλογές
Το σενάριο αυτό που για την ώρα φαίνεται ως το πιο πιθανό (όσο πιθανό μπορεί να είναι στο γενικότερο κλίμα ρευστότητας) εμφανίζει, όμως, ένα σημαντικό μειονέκτημα: αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, στις οποίες η ψήφος είναι ούτως ή άλλως «χαλαρή» και οι πολίτες (όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν) στέλνουν συνήθως μήνυμα, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να αποκτήσει δυναμική που πιθανόν να την κεφαλαιοποιήσει και στις εθνικές εκλογές αν ακολουθήσουν μετά από μερικούς μήνες.
***
Με άλλα λόγια, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν πρέπει να επαναλάβει το 2014 το «λάθος» του κ. Κώστα Καραμανλή το 2009 ο οποίος δεν έκανε «διπλές» εκλογές τον Ιούνιο αλλά προσέφυγε στη λαϊκή ετυμηγορία λίγους μήνες μετά με το γνωστό αποτέλεσμα.
 
Ο «υπόγειος»
ανταγωνισμός
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
ΤΟ θέμα βεβαίως δεν είναι μόνο τι επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία ως βασικό κόμμα της κυβέρνησης αλλά και τι σχεδιασμό κάνουν οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Πολύ περισσότερο που, όπως φαίνεται, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων και μεταξύ τους είναι «υπόγειος» αλλά ευδιάκριτος ο ανταγωνισμός για το ποιος θα κυριαρχήσει.
 
Οι πρώτες εκλογές
του Ευ. Βενιζέλου
Λεπτομέρεια με σημασία: οι ευρωεκλογές είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα κριθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στις «διπλές» εκλογές του 2012, ναι μεν ηγήθηκε του κόμματος αλλά το (χαμηλό) εκλογικό ποσοστό αποδόθηκε κυρίως στην κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του προκατόχου του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Οι ευρωεκλογές του 2014 (θα) είναι «εκλογές Βενιζέλου» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Η τρόικα... σπέρνει
τώρα, για να
θερίσει τον Ιούνιο
Η ιστορία έχει δείξει ότι ουδέποτε η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα ήταν εύκολη ή ανώφελη. Παρά το γεγονός ότι ειδικά μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κύπρο στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, είναι διάχυτος ο προβληματισμός για το τι μπορεί να ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Άλλωστε, στην αλληλογραφία (μέσω email) που έχει προηγηθεί τα τελευταία 24ωρα, τα στελέχη της τρόικας δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για όλα τα θέματα.
***
Και μπορεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα να κυριαρχούν τα θέματα του τέλους ακινήτων και των απολύσεων στο Δημόσιο, υπάρχει όμως μια σειρά άλλων θεμάτων που μπορεί να αποτελέσουν «βόμβες».
Τέτοια είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, το έλλειμμα 600 εκατ. στον ΟΑΕΕ, η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, το έλλειμμα 2,5 – 3,2 δισ. ευρώ στη διετία 2013 – 2014.
***
Ακόμη, πάντως, κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα... σπείρει τώρα (θα θέσει δηλαδή μια σειρά καινούργιων ζητημάτων), τα οποία θα θερίσει στην επόμενη επίσκεψή της τον Ιούνιο. Συνεπώς, και το φετινό καλοκαίρι αναμένεται ένα… μακρύ καλοκαίρι με πολλές ανατροπές.
 
Ένα «μηνιάτικο»
μόνο από επιτροπές
βγάζουν βουλευτές
ΚΑΙ τι σαν μειώθηκε η αμοιβή των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής; Αυξήθηκαν οι συνεδριάσεις τους ώστε να καλυφθεί – όσο είναι δυνατόν – η απώλεια αμοιβών.
Μόνο προχθές Τετάρτη συνεδρίασαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 12 επιτροπές με αποτέλεσμα αφ’ ενός η αίθουσα της ολομέλειας να είναι άδεια αφ’ ετέρου ορισμένοι βουλευτές να «τρέχουν» από τη μία επιτροπή στην άλλη.
Για την ιστορία η αμοιβή κάθε βουλευτή από τη συμμετοχή του σε επιτροπή της Βουλής ανέρχεται πλέον σε 75 ευρώ. Όλες οι συνεδριάσεις δεν είναι αμειβόμενες αλλά αρκετοί βουλευτές βγάζουν περισσότερα από τον κατώτατο μηνιαίο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (580 ευρώ) - κι αυτά μόνο από τις επιτροπές.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass