ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΤΑΠ – ΜΜΕ Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

S.O.S. για τα αποθεματικά των δημοσιογράφων

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2012 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:33
Στα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και όλων των ασφαλιστικών Ταμείων υπό το πρίσμα των νεότερων εξελίξεων στα ευρωπαϊκά δρώμενα εστιάζει ο Θεσσαλός πρόεδρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ Κώστας Τσουπαρόπουλος.
«Επείγουν πρωτοβουλίες για συναντήσεις και συζητήσεις με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αφού συνδιαμορφώσουμε - Ταμεία και Ενώσεις – την στρατηγική και τους στόχους μας και την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων» τονίζει ο Κ. Τσουπαρόπουλος.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ο κ. Τσουπαρόπουλος επισημαίνει: «Την περασμένη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στη συνεδρίασή του καταδίκασε τα έκτροπα και τους προπηλακισμούς κατά της προέδρου του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ που συνέβησαν στη Γενική σας Συνέλευση, όπου ήμουν παρών μέχρι και τη λήξη της. Το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εξέφρασε επίσης ομόφωνα την ευχή να υπάρξει καταλαγή, να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αφοσιωθούν απερίσπαστα τα μέλη-μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ στα μεγάλα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και, φυσικά, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας.
ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας κάνω κοινωνούς των σκέψεών μου που αναφέρονται στα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και όλων των ασφαλιστικών Ταμείων υπό το πρίσμα των νεότερων εξελίξεων στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες έλαβε σημαντικότατες αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών της Ιταλίας και της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους θα τα λάβουν απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (τον προσωρινό ή τον μόνιμο) ως δάνειο. Το δάνειο, όμως, αυτό δεν θα γίνει προς την Ιταλία και την Ισπανία και επομένως δεν θα εγγραφεί στο δημόσιο χρέος των χωρών αυτών.
Η Ελλάδα έχει ήδη συνάψει δάνειο περίπου 130 δισ. ευρώ (με το δεύτερο Μνημόνιο και το PSI). Από τα χρήματα αυτά, τα 50 δισ. περίπου θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι οποίες με το «κούρεμα» των ομολόγων τους βρέθηκαν στο χείλος της καταστροφής. Εάν όσα συμφωνήθηκαν για την Ιταλία και Ισπανία ισχύσουν και για την Ελλάδα η χώρα μας και οι Έλληνες φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι απαλλάσσονται από ένα μεγάλο βάρος, υπόθεση που μας οδηγεί σε μία αναδιάταξη στόχων και διεκδικήσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα.
ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Συγκεκριμένα θα πρέπει:
Πρώτον, η ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει και να επιτύχει την ένταξη και της Ελλάδος, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Κύπρου στις κοινοτικές αποφάσεις για την Ιταλία και Ισπανία.
Δεύτερον, εάν η ένταξη γίνει δεκτή, το «έτερον ήμισυ» της διαπραγμάτευσης πρέπει να αναλωθεί στην επανακεφαλαιοποίηση και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αφού η χώρα θα ξεφύγει από το τραπεζικό βάρος, πρέπει να δώσει τη μάχη της για να αναπληρωθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το PSI. Οι απώλειες αυτές σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς φθάνουν το πολύ σε 20 δισ. ευρώ, δηλ. λιγότερο από το 50% της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.
Τρίτον, ταυτόχρονα με την διαπραγμάτευση για τη στήριξη των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να μελετηθεί και να αλλάξει προς το συμφέρον των Ταμείων και των άλλων Ν.Π.Δ.Δ. το καθεστώς διαχείρισης των αποθεματικών μας, που αναγκαστικά απαρτίζουν το λεγόμενο «Κοινό Κεφάλαιο».
Όπως λειτουργεί το Κοινό Κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα αποθεματικά μας υφίστανται ένα νέο «κούρεμα», που φθάνει σήμερα το 80% των όσων έχουν απομείνει με το πρώτο «κούρεμα» (αυτό είχε φθάσει το 53,5% των αρχικών αποθεματικών μας). Ουσιαστικά τα αποθεματικά μας εξανεμίζονται.
ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤτΕ
Ασφαλώς υπάρχει – και έχουμε κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή – η οδός των αιτήσεων ακύρωσης του «κουρέματος» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, των αγωγών αποζημίωσης κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και μηνυτήριων αναφορών.
Εκείνο, όμως, που επείγει αυτή τη στιγμή είναι να αξιοποιήσουμε ως κλάδος τα ρήγματα που ανοίγονται στις καλβινιστικές αντιλήψεις της λιτότητας που επικρατούσαν μέχρι χθες στην Ευρωζώνη.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Επείγουν πρωτοβουλίες για συναντήσεις και συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αφού συνδιαμορφώσουμε - Ταμεία και Ενώσεις – τη στρατηγική και τους στόχους μας».
«Η αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων εξαιτίας της «ελάφρυνσης» του δημόσιου χρέους είναι, νομίζω, μια καλή βάση έναρξης της συζήτησης».
Και είναι, επίσης - πέρα από την ανάγκη – μία σπουδαία ευκαιρία να αφήσουμε κατά μέρος τα «μικρά και ασήμαντα» μπροστά στο βάρος των προβλημάτων. Ήδη οι αποφάσεις που λάβατε οδηγούν στην εκτόνωση, στην ηρεμία και την ομαλότητα» καταλήγει ο κ. Τσουπαρόπουλος.
 
Σεμινάριο για τα Περιφερειακά ΜΜΕ
 
Διήμερο σεμινάριο για δημοσιογράφους με θέμα «Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία» συνδιοργανώνουν η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2012, στην Πάτρα.
Σκοπός του σεμιναρίου, το οποίο θα διεξαχθεί σε ξενοδοχείο της περιοχής, είναι αφενός η εξοικείωση των δημοσιογράφων των περιφερειακών ΜΜΕ με μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού και αφετέρου η ενημέρωσή τους για την αποτελεσματικότερη χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον Τύπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα χορηγήσει βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου προς τους συμμετέχοντες.
Οι εργασίες του Σεμιναρίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 14/9, στις 16.00 το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 15/9, περίπου στις 13.00 το μεσημέρι.
 
ΜΙΚΡΑ ΜEDIA
* Η δημοσιογράφος της ΕΤ3 Μάρνη Χατζηεμμανουήλ θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στα εγκαίνια της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης την Κυριακή στους Γόννους. Στην εκδήλωση ο δήμος θα τιμήσει τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Ζήση Παπαδημητρίου, τον διευθυντή σύνταξης της «Ε» Χρήστο Τσαντήλα, τον αιματολόγο διευθυντή του ΓΝΛ Νίκο Παπαδούλη και τον πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου Βασίλη Καραβιδέ.
* Στις 20 Ιουλίου τα δημόσια κανάλια εθνικής εμβέλειας εκτός των ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα κλείσουν το αναλογικό τους σήμα από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός» και θα εκπέμπουν, πλέον, μόνο ψηφιακά όπως ενημερώνει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Οι ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 θα κλείσουν το αναλογικό τους σήμα και θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στις 17 Αυγούστου 2012.
* Η παγκόσμια αγορά εφημερίδων έπεσε κατά 0,7% το 2011 σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση της Pricewaterhouse Coopers (PwC). Τα στοιχεία για τις τάσεις στον κλάδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι σε χώρες όπου η πλειονότητα των νοικοκυριών διαθέτει ευρυζωνικές συνδέσεις σημειώνεται πτώση των πωλήσεων των εφημερίδων καθώς οι πολίτες στρέφονται στο Διαδίκτυο για πληροφόρηση.
Παρουσιάζοντας την επισκόπηση «ΤΑ ΝΕΑ», σημειώνουν ότι το ενθαρρυντικό νέο είναι ότι σταδιακά οι πληρωμές για το διαδικτυακό περιεχόμενο των εφημερίδων κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ αντισταθμίζουν τις απώλειες από τις πωλήσεις των έντυπων εκδόσεων. Υπολογίζεται ότι η κυκλοφορία των εφημερίδων θα μειωθεί από 30,5 δισ. δολάρια το 2011 σε 29,7 δισ. το 2016 - όμως οι συνδρομές στις διαδικτυακές εκδόσεις των εφημερίδων θα ανέλθουν συνολικά το 2016 στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
* Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ καταγγέλλει το νέο κύμα απολύσεων συναδέλφων συντακτών και τεχνικών του ραδιοσταθμού ΑΝΤ1, όπως και τις απειλές για νέες απολύσεις στο άμεσο μέλλον.
Οι Ενώσεις καλούν τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά τους, ρητά δε επιφυλάσσονται να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.
* Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου στις 6 και 7 Ιουλίου, ημέρες Παρασκευή και Σάββατο και από ώρες 09.00 έως 20.30 στα γραφεία της Ένωσης που βρίσκονται στην Αθήνα και επί της οδού Βαλαωρίτου 9 (6ος όροφος) με θέμα ημερήσιας διάταξης τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Δ.Σ. και οργάνων.
* Με τον πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Κώστα Τσουπαρόπουλο και τον αντιπρόεδρο Πάνο Σόμπολο συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΑΤ αποτελούμενη από τον πρόεδρο Σωτήρη Τριανταφύλλου, τον Α’ αντιπρόεδρο Αντώνη Αντωνόπουλο και τον Β’ αντιπρόεδρο Γιάννη Καραλή. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ασφάλιση των αθλητικών συντακτών από το Ταμείο.
Συγκεκριμένα, ο ΠΣΑΤ έθεσε στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το θέμα της ασφάλισης των επαγγελματιών αθλητικών συντακτών που εργάζονται στα γραφεία Τύπου των αθλητικών ομοσπονδιών, των ΠΑΕ και ΚΑΕ, της ΓΓΑ και των υπολοίπων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass