Σύγχρονη Πινακοθήκη Γόννων

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2012 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:33
* Του Δημήτρη Ζ. Γουγουλιά
Όπως ήδη είναι γνωστό την ερχόμενη Κυριακή 8 του Ιούλη εγκαινιάζεται από τη Δημοτική Αρχή Τεμπών, στους Γόννους, η Σύγχρονη Πινακοθήκη με έργα που δώρισαν το ζεύγος Κριστιάνε και Ζήση Παπαδημητρίου.
Για το θέμα είχαμε μια μικρή κουβέντα με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, Ζήση Παπαδημητρίου στην αυλή του πατρικού του σπιτιού στους Γόννους.
Η πινακοθήκη αποτελείται από πέντε αίθουσες όπου σε θεματικές ενότητες θα εκτεθούν 135 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στην μεγάλη αίθουσα θα εκτεθούν 66 έργα ζωγράφων από 22 χώρες (Αμερική, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη, Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, κ.λ.π.) τα οποία αποτελούν και τη θεματική ενότητα της Mail-Art που οργάνωσε το ζεύγος Παπαδημητρίου με θέμα «Προμηθέας – Φωτιά – Άνθρωπος».
Μια άλλη ενότητα είναι η αίθουσα με πίνακες που αφορούν θέματα από την αρχαιότητα και θέματα ερωτικά. Επίσης σε ξεχωριστή αίθουσα θα εκτίθενται έργα ξένων ζωγράφων όπως των Γερμανών Μάρκους Αμπς και Τζόνι Σουλτς, του Ιταλού Μ. Ρόσσι και του Μάρνι Γέρα από τον Άγιο Δομίνικο. Παράλληλα σε ένα μεγάλο τραπέζι στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας θα μπορεί ο επισκέπτης να δει έντυπα Λευκώματα Τέχνης.
Σε εμφανές σημείο της Πινακοθήκης θα είναι αναρτημένη η ιστορία της Πινακοθήκης ενώ στην είσοδο του νεοκλασικού κτιρίου μια ταμπέλα θα αναγράφει: «Συλλογή Ζήση και Κριστιάνε Παπαδημητρίου».
Στην παρέα και στην κουβέντα μας προστέθηκαν και οι ζωγράφοι Κώστας Παπαργύρης και Ντόλη Γεωργαντζά, τοιχογραφίες των οποίων θα κοσμούν τις αίθουσες της Πινακοθήκης. Η μεγάλη τοιχογραφία του Κ. Παπαργύρη έχει θέμα την «Αρκαδία» και όπως μας τόνισε και ο ίδιος θέλει με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει τα μυστικά της ζωγραφικής έχοντας στο νου του τη φράση «κι εγώ ανήκω στην Αρκαδία». Τα δύο έργα της Ντόλης Γεωργαντζά είναι το μεν πρώτο μια γυναικεία θεότητα, προστάτιδα του χρόνου την αποκάλεσε η ίδια ενώ η απέναντι ακριβώς τοιχογραφία απεικονίζει ένα παγώνι που κατά την ίδια δεν είναι τίποτα άλλο από το καθρέφτισμα της ψυχής της απέναντι θεότητας, ένα έργο επηρεασμένο από τον Άλμπερτ Μουρ.
Τα εγκαίνια της πινακοθήκης θα γίνουν την Κυριακή 8 Ιούλη, στις 11.00 το πρωί, όπως αναφέρει και το πρόγραμμα, που ήδη έχετε δει και διαβάσει.
Να πούμε τέλος ότι μια μέρα πριν, το Σάββατο 7 Ιούλη, το ζεύγος Ζήση και Κριστιάνε Παπαδημητρίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνουν στο πατρικό τους σπίτι στους Γόννους, μια ακόμη έκθεση ζωγραφικής, την 22η! Κάθετα αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση της τέχνης των γκαλερί, προσφέρουν σε καλλιτέχνες από τον χώρο των εικαστικών, ντόπιους και ξένους, τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους, χαρίζοντας στους ανθρώπους που επισκέπτονται τις εκθέσεις αυτές, στιγμές αισθητικής και πνευματικής απόλαυσης. Στη φετινή έκθεση εκθέτουν έργα τους δύο Έλληνες ζωγράφοι, ο Χάρης Χριστοδουλίδης με υδατογραφίες και η Κωνσταντίνα Χριστοδουλίδη με έργα τοίχου ταπιτσερί καθώς επίσης και δύο Γερμανοί καλλιτέχνες, ο Μάρκος Αμπτς και ο Τζόνι Σούλτς με ψηφιακή παραγωγή αλληγορικών εικόνων.
Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση κάθε μέρα, μέχρι το Σάββατο 14 Ιούλη από τις 8.00 μέχρι τις 11.00 το βράδυ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6978-579.508.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass