Ο Κόκκινος Πλανήτης

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2012 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:51
* Του Γιάννη Μήτσιου, φυσικού – νομικού
 
Πριν από πενήντα χρόνια, τελειόφοιτος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στις προφορικές εξετάσεις της Αστρονομίας η ακροτελεύτια ερώτηση που δέχτηκα ήταν αν κατοικείται ή όχι ο Άρης. Η ερώτηση με ξάφνιασε, δεν ήξερα τι να απαντήσω και ανέφερα τα υπέρ και τα κατά του κατοικισίμου του Άρη, όπως τα περιέγραφε το διδακτικό βιβλίο. Ο καθηγητής μου είπε ότι αυτά είναι «ήξεις αφήξεις» και μου ζήτησε να του πω κάτι συγκεκριμένο. Του ανέφερα τότε κάτι που είχα διαβάσει σε ένα περιοδικό και που το υποστήριζε ένας Ρώσος αστρονόμος, ο Σλόφσκι: Ότι, δηλαδή, οι δύο δορυφόροι του Άρη, ο Φόβος και ο Δείμος (τρόμος) είναι πολύ μικροί σχετικά, περιφέρονται γύρω από τον Άρη σε μικρή απόσταση από αυτόν και επομένως είναι τεχνητοί, έργα λογικών όντων κατοίκων του Άρη. Ο καθηγητής τότε γέλασε και μου είπε ότι ο αστρονόμος Σλόφσκι είναι πολύ παραδοξολόγος.
Ανέφερα το περιστατικό αυτό για να επισημάνω ότι το ενδιαφέρον για τον Άρη και, γενικότερα, για όλα τα ουράνια σώματα είναι παμπάλαιο και η ανθρώπινη περιέργεια είναι πάντα επίκαιρη, συνεχής και αμείωτη. Τις προάλλες η NASA κατάφερε να στείλει στην επιφάνεια του Άρη ειδικό διαστημόπλοιο με το όνομα Curiosith, που σημαίνει περιέργεια, για εκτέλεση ερευνητικών εργασιών.
Ο Άρης, όπως είναι γνωστό, είναι ο τέταρτος κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο και μετά τη Γη, πλανήτης του ηλιακού συστήματος και είναι γνωστός με το προσωνύμιο ο «Κόκκινος Πλανήτης». Το παρατσούκλι αυτό οφείλεται στο ότι παρατηρούμενος με το τηλεσκόπιο φαίνεται σαν δίσκος κιτρινο-κόκκινος. Έχει ατμόσφαιρα περίπου όμοια με τη γήινη, αλλά πολύ αραιότερη και πίεση ίση με το 1/10 της γήινης ατμόσφαιρας. Η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους -15 βαθμούς Κελσίου όταν η αντίστοιχη της Γης είναι + 15. Περιστρέφεται και αυτός όπως η Γη γύρω απ’ τον άξονά του σε κάτι περισσότερο από 24 ώρες και περιφέρεται γύρω απ’ τον Ήλιο σε περίπου 686 ημέρες. Η λαμπρότητά του είναι λίγο μικρότερη της Αφροδίτης (Αυγερινός) και η μέση απόστασή του απ’ τον Ήλιο είναι σχεδόν 228 εκατ. χλμ.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του Άρη, που δεν απέχουν πολύ από τα αντίστοιχα της Γης, δικαιολογούν μία άκρως φιλόδοξη επιστημονική προσπάθεια να μετατραπεί ο Άρης σε έναν δεύτερο πλανήτη, παραπλήσιο με τη γη και κατοικίσιμο. Επιπλέον φιλοδοξούν στην επόμενη αποστολή ρομπότ, υπολογίζεται γύρω στο 2016, να συλλέξουν πληροφορίες για τη Γη, επειδή πιστεύουν ότι στο παρελθόν ο Άρης ήταν γεωλογικά πιο ενεργός απ’ ό,τι η Γη. Ακόμη πιστεύουν να σταλούν και επανδρωμένα διαστημόπλοια, αν και ένα ταξίδι στον Άρη αλέ – ρετούρ διαρκεί περίπου 12 χρόνια.
 Σε κάθε περίπτωση, από παλιά ο Άρης συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες να κατοικείται από κάποια έμβια όντα και στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας οι εξωγήινοι εχθροί της Γης είναι οι Αρειανοί.
Επιπλέον, ο Ήλιος, το Φεγγάρι και οι αστέρες, πλανήτες και απλανείς, δεν θα πάψουν ποτέ να κινούν την περιέργεια του ανθρώπου, να εξάπτουν τη φαντασία του, να καλλιεργούν τον ρομαντισμό και το αίσθημα και να δίνουν μια έστω ψευδαίσθηση φυγής απ’ την πραγματικότητα η οποία, πολλές φορές όπως τώρα, είναι ζοφερή. Όπως δεν θα πάψουν ποτέ να εμπνέουν και να προσφέρουν ύλη σε ποιητές, μυθιστοριογράφους, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass