Εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2012 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:26
Του Βασίλη Έξαρχου
 
Η έξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει ότι θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του ελλείμματος του εμπορικού της ισοζυγίου.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο παραγωγικό σύστημα με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Σε αυτό το κορυφαίας σημασίας ζήτημα διαπιστώνεται ότι υπάρχει συμφωνία όχι μόνο των κοινωνικών και επιστημονικών δυνάμεων αλλά και των πολιτικών δυνάμεων όπως φαίνεται από τις διακηρύξεις τους.
Όλοι συμφωνούν επίσης ότι ο αγροτικός τομέας αν συνδυαστεί με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, μπορεί να αποτελέσει πολύ βασικό στοιχείο του Εθνικού Σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Είναι ευτυχής συγκυρία ότι αυτή την περίοδο που στη χώρα διαπιστώνεται η ανάγκη στροφής στην παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα εφαρμοστεί στην Ευρώπη μετά το 2014.
Είναι τώρα μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθεί η συγκυρία για να επαναθεμελιωθεί ο αγροτικός τομέας με βάση μια κεντρική εθνική επιλογή που είναι κυρίως η παραγωγή τροφίμων.
Χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, διότι όσο καλύτερη είναι η τεκμηρίωση των εθνικών θέσεων τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα για τη χώρα μας.
Η εξειδίκευση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο, η προώθηση δράσεων για τον σχεδιασμό της παραγωγής, την προβολή και διάθεση των προϊόντων, η ενημέρωση των αγροτών και στο πιο απομακρυσμένο χωριό για τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν μετά το 2014, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι διατιθέμενοι πόροι, είναι κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα και ευθύνη των φορέων της Αυτοδιοίκησης των δύο βαθμών και των αγροτικών οργανώσεων.
Η συνεργασία με τα επιμελητήρια, τους επιστημονικούς φορείς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι απολύτως απαραίτητη.
Ο συντονισμός της δράσης όλων με τη δημιουργία και λειτουργία ενιαίου σχήματος που θα σηκώσει το βάρος της συλλογικής προσπάθειας είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Οφείλουμε επίσης να γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια που είναι ανάγκη να ξεκινήσει γρήγορα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ευκαιριακή, θα απαιτήσει χρόνο και κόπο και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εξαντληθεί σε επικοινωνιακές φωτοβολίδες και παλαιοκομματικού τύπου δημόσιες σχέσεις.
Οφείλουμε επίσης να γνωρίζουμε ότι σχεδιασμός της παραγωγής, διάθεση των προϊόντων, μείωση του κόστους παραγωγής, ικανοποιητικό εισόδημα για τους αγρότες δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρές οργανώσεις παραγωγών.
Οι ισχυρές οργανώσεις παραγωγών δεν θα γίνουν από το κράτος, θα γίνουν με πρωτοβουλίες των αγροτών και ασφαλώς με την υποστήριξη της πολιτείας που οφείλει να διαμορφώσει ευνοϊκό πλαίσιο. Οι ισχυρές οργανώσεις παραγωγών θα γίνουν με την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων με προβλέψεις για την οικονομική βιωσιμότητα, την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για να προστίθεται αξία στα προϊόντα, τη στελέχωση με ικανά στελέχη.
Η κατάσταση που και φέτος έχει διαμορφωθεί στην αγορά των αγροτικών προϊόντων πρέπει να έχει πείσει αυτούς που είχαν αμφιβολίες ότι χωρίς ισχυρές οργανώσεις οι αγρότες θα είναι έρμαιοι των καρτέλ, δεν μπορούν να προσβλέπουν σε ικανοποιητικό εισόδημα, δεν μπορούν να προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον.
Άρα είναι σαφές ότι για να μπορέσει να υλοποιηθεί με επιτυχία ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, η δημιουργία και λειτουργία ισχυρών οργανώσεων των αγροτών αποτελεί κρίσιμης σημασίας ζήτημα.
Με δεδομένο ότι διαπιστώνεται μια γενικότερη συμφωνία για αυτά που πρέπει να γίνουν, είναι καιρός τα λόγια να γίνουν πράξη.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass