Η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο την υγεία του λαού

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2012 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:26
 Η αύξηση κατά 76% των εισφορών που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαίωσε το νέο γύρο επίθεσης στην περίθαλψη του λαού που έχει ξεκινήσει. Η εξέλιξη αυτή ήρθε να συμπληρώσει ένα σκηνικό που ήδη γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό για τις ανάγκες που έχει η προστασία του λαού. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες:
Μειώθηκαν κατά 75% οι παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απ' τις μονάδες του πρώην ΙΚΑ, ενώ συνολικά 58,9% του πληθυσμού μείωσε ή δεν μπορεί πια να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε γιατί δεν έχει να πληρώσει, είτε γιατί βρίσκει εμπόδια όταν αναζητά αυτές τις υπηρεσίες Υγείας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι - ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη - δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κινδυνεύει άμεσα η υγεία και η ζωή τους. Χιλιάδες είναι κι εκείνοι που υποσιτίζονται, που παίρνουν τα πιο φθηνά φάρμακα, που δεν κάνουν εξετάσεις ή περιμένουν να επιδεινωθεί πολύ η υγεία τους για να πάνε στο γιατρό, ενώ οι υπηρεσίες πρόληψης είναι ανύπαρκτες. Όλα αυτά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού, των πιο φτωχών εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Το παραπέρα έγκλημα σε βάρος της υγείας της πλειοψηφίας του λαού που ήδη μεθοδεύουν κυβέρνηση - τρόικα, σε γενικές γραμμές σχεδιασμένο:
* Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις εξετάσεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα από 15% στο 30%.
* Καθιέρωση 30 ευρώ το χρόνο χαράτσι στην εφορία για κάθε ασφαλισμένο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί 1 γενικός γιατρός συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ ανά 2.000 κατοίκους, που θα παραπέμπει τους ασθενείς σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Αυτό είναι στα σχέδια του ΕΟΠΥΥ.
* Για τις εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ η προοπτική είναι να ανέλθουν στα 95 ευρώ το μήνα, ποσό που είναι αδύνατον να καταβληθεί σύμφωνα με το εισόδημα των περισσότερων φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών. Άλλωστε, και το 40% των αυτοαπασχολούμενων αδυνατούν να καταβάλουν αυτό το ποσό, στο οποίο ανέρχονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Επομένως, θα προκύψουν περισσότεροι ανασφάλιστοι, περισσότεροι αποκλεισμένοι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
* Αλλαγή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ με νέες εξαιρέσεις και μειώσεις παροχών προς τους ασφαλισμένους. Το υπουργείο Υγείας υπολογίζει πως με την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ θα εξοικονομήσει 270 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα χαρατσωθούν με 270 εκατ. ευρώ επιπλέον.
* Το ίδιο συμβαίνει και με τη συνταγογράφηση σύμφωνα με τη δραστική ουσία. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο το ποσό του φθηνότερου σκευάσματος κι αν ο ασφαλισμένος χρειάζεται κάποιο άλλο, θα πληρώνει απευθείας από την τσέπη του τη διαφορά.
* Τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και οι ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ συμφώνησαν στην «αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να συμβληθεί με τον Οργανισμό και να λειτουργήσει ως συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρικό προσωπικό, σε ωράριο εκτός ΕΣΥ, με την αντίστοιχη αποζημίωση», επειδή υπάρχει απροθυμία πολλών ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί ότι στους γιατρούς του ΕΣΥ οφείλονται δεδουλευμένα μηνών και δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και να πληρώνονται ...όποτε.
* Χαρακτηριστικό της αξιοποίησης του ευαίσθητου τομέα της Υγείας για να ανακάμψουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις είναι και η πρόσφατη εκχώρηση ενός ολοκαίνουργου νοσοκομείου στη Σαντορίνη στην επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Επειδή το δημόσιο χρωστάει 2 εκατ. ευρώ στον εργολάβο, το νοσοκομείο παραμένει κλειστό και θα αξιοποιεί μέσω ΣΔΙΤ όχι για να καλύψει τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των τουριστών, αλλά για να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός!
Γι’ αυτό κάθε συνδικάτο, σύλλογος, Λαική Επιτροπή Αγώνα, πρέπει να οργανώσει άμεσα την πάλη των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών, ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού, διεκδικώντας: Καμία πληρωμή ασφαλισμένων και μη στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, προνοιακά ιδρύματα, αλλά και στους ιδιώτες για εξετάσεις και επισκέψεις. Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο και θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο τον λαό. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία-πρόνοια, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας κλινικές και άλλες υποδομές που έχουν τις προϋποθέσεις και οι εργαζόμενοι ή οι αυτοαπασχολούμενοι να περάσουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να αυξηθεί γενναία άμεσα η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ, στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, προνοιακά ιδρύματα και να επιστραφούν όλες οι απώλειες από το πρόσφατο κούρεμα των αποθεματικών. Να μην κλείσει ή να μην συγχωνευθεί κανένα νοσοκομείο, κλινική, νοσοκομειακό κρεβάτι και να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις προσωπικού που θα καλύπτουν τις ανάγκες.
Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass