Αντιπαραθέσεις

Η εορτή της πολύτεκνης οικογένειας

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2012 21:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:26
Από τον Ιωάννη Κομόπουλο
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 28 Οκτωβρίου γιορτάζει η πολύτεκνη οικογένεια. Επειδή όμως εκείνη την ημέρα έχουμε μια άλλη πιο σημαντική γιορτή, της Αγίας Σκέπης, γι’ αυτό το λόγο μεταφέρεται άτυπα την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου η μνήμη των Αγίων Τερεντίου και Νεονίλλης, που ήσαν σύζυγοι, και των επτά παιδιών τους Σάρβηλος, Νίτας, Ιέραξ, Θεόδουλος, Φώτιος, Βήλη και Ευνίκη.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να αφιερώσουμε λίγες γραμμές και να αναφερθούμε στους τιμώμενους αγίους προστάτες των πολυτέκνων. Ήταν μια πραγματική «κατ’ οίκον εκκλησία» οικογένεια, αληθινά χριστιανική, με μια ψυχή, με μια καρδιά και το ίδιο φρόνημα. Όταν άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ειδοποίησαν τους δυο συζύγους ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν.
Τότε ο Τερέντιος και η Νεονίλλη αναρωτήθηκαν αν έπρεπε να φύγουν μακριά, προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά τους ή να μείνουν και να περιμένουν με γενναιότητα οποιοδήποτε μαρτύριο. Οι πέντε γιοι και οι δυο θυγατέρες τους έδωσαν γενναία απάντηση. Γιατί να φύγουν; Ο διωγμός είχε εξαπλωθεί παντού. Έπειτα η αναχώρησή τους θα ενέσπειρε τον πανικό στους εκεί χριστιανούς και το σπουδαιότερο η Εκκλησία δεν ενισχύεται από φυγάδες, αλλά από μάρτυρες και αθλητές.
Έτσι όλη η οικογένεια αποφάσισε να μείνει σταθερή στην απόφασή της. Και όλοι μαζί, αφού ομολόγησαν τον Χριστό, πέθαναν με αποκεφαλισμό. Είναι ανάγκη λοιπόν με αφορμή τον εορτασμό της πολύτεκνης οικογένειας να αναφερθούμε στα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν όλως ανεξαιρέτως τους πολύτεκνους, τα οποία είναι πολλά και μέρα με τη μέρα διογκώνονται και κινδυνεύουν να μας πνίξουν. Είναι γνωστό σε όλους ότι η παρούσα τρι-κομματική κυβέρνηση διακατέχεται από αντισυνταγματική, αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική, και αντιοικογενειακή βούληση με αποτέλεσμα ο πολυτεκνικός κόσμος να δέχεται απανωτά δυσβάστακτα μέτρα που έχουν πάρει την μορφή καταιγίδας, και έχουν σαν αποτέλεσμα να φορτώνεται υπερβολικά ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση που έχει ακόμα νωπή τη λαϊκή εντολή; Παίρνει όλο και πιο δυσμενή οικονομικά μέτρα αφού «γράφει στα παλιά της υποδήματα» το Σύνταγμα, τους νόμους και τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και εξισώνει τους πολύτεκνους με τους άγαμους και τους άτεκνους.
Πολύ πρόσφατα ο κ. πρωθυπουργός μας διαβεβαίωνε ότι θα επαναφέρει άμεσα τα πολυτεκνικά επιδόματα στο ύψος που ήταν το 2009 θεωρώντας ότι «η Ελλάδα δεν γεννάει, αλλά γερνάει και ότι η ενίσχυση των πολυτέκνων δεν είναι σπατάλη, είναι επένδυση στο μέλλον του τόπου». Αντ΄αυτού περικόπτει τα πολυτεκνικά επιδόματα και ουσιαστικά προχωρά στην κατάργησή τους, αφού θα τα παίρνουν μόνο οι άνεργοι, και όσοι μπορούν να φοροδιαφεύγουν.
Καταργεί επίσης τα αφορολόγητα ποσά για τα παιδιά. Το μέτρο αυτό θα φέρει δυσβάστακτους φόρους σε όλους, ιδιαίτερα δε στους επαγγελματίες. Αυτοί θα φορολογούνται με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή θα φορολογείται ο πολύτεκνος με 4, 5, 6, 7 κ.λπ. παιδιά το ίδιο με τον άγαμο! Επίσης και στο επίδομα θέρμανσης τιμωρούνται οι πολύτεκνοι επειδή όσοι έχουν 4 παιδιά και άνω εξομοιώνονται με όσους έχουν τρία. Δηλαδή αν ένας πολύτεκνος έχει 6, 7, 8 παιδιά έχει το ίδιο εισοδηματικό όριο, για τη χορήγηση του επιδόματος με αυτόν που έχει τρία!
Στάσιμο μέχρι στιγμής παραμένει το θέμα των μετεγγραφών για τους πολύτεκνους και τα τέκνα τους. Επίσης άμεσα πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα των παιδιών που πέτυχαν το προηγούμενο έτος και οι σχολές τους διέγραψαν γιατί κάποιο από τα αδέλφια τους ήταν άνω των 23 ετών!
Άμεσα πρέπει να γίνει η μείωση των προστίμων στα αυθαίρετα των πολυτέκνων, ώστε αυτά να είναι μειωμένα κατά 60%, όταν πρόκειται για κατασκευές που ανήκουν σε πολυτέκνους και κατά 90%, όταν αυτά ανήκουν σε υπερπολύτεκνους με έξι παιδιά και άνω. Τέλος θα πρέπει να επανέλθει το καθεστώς του διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών το οποίο βοήθησε πολύ στο δημογραφικό πρόβλημα, απέδωσε στην πράξη και χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.
Ευχόμαστε ότι και την ύστατη στιγμή ο κ. πρωθυπουργός θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα προβεί σε μέτρα που θα θίγουν τους πολύτεκνους. Εξάλλου μας υποσχέθηκε ότι δεν θα περάσει τις κόκκινες γραμμές εκτός αν ξεθώριασαν και μάλιστα πολύ σύντομα. Οψόμεθα!
 
Ο Ιωάννης Κομόπουλος είναι εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας και Περιχώρων
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass