Επιφυλλίδα

Οι «τύποι»... «πετάνε χαρταετό»!

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2012 1:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:55
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Υποθέτω ότι οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε ακούσει τα παιδιά, να προσδιορίζουν, στη δική τους αργκό, κάποιον, ο οποίος είτε είναι όντως εξαιρετικός, είτε, κυρίως, έχει ξεπεράσει τα όρια της βλακείας και της ανοησίας (άλλη λέξη ήθελα να γράψω – ξέρετε...) με τη φράση «μιλάμε ο τύπος δεν υπάρχει».
Αν μάλιστα ένας άνθρωπος «βρίσκεται αλλού», ή βρίσκεται στον κόσμο του, τα παιδιά (που, όπως λέει και ο Σαββόπουλος, «τα ξέρουν όλα») χρησιμοποιούν και μια άλλη έκφραση: «Ο τύπος πετάει χαρταετό»...
Οι εν λόγω εκφράσεις της νεολαίας (από την οποία δεν έχουμε ζητήσει συγγνώμη, ούτε ο υπογράφων, ούτε η γενιά μου, που τη φέραμε στη σημερινή ξεφτίλα) μου ήλθαν αμέσως στο μυαλό, όταν άκουσα τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να μας λέει προ ημερών ότι το Μνημόνιο ήταν «μοιραίο πολιτικό λάθος» και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να τονίζει πως δεν διάβασε το Μνημόνιο...
Κι όλα αυτά τα είπαν με περισσή θρασύτητα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία:
- Η κυβέρνηση Παπαδήμου παραπαίει, μετά τη μαζική ανταρσία «πράσινων» βουλευτών και την, επίσης, μαζική απουσία «γαλάζιων» συναδέλφων τους, που οδήγησε στην καταψήφιση άρθρου για το ωράριο των φαρμακείων.
- Στη Βουλή παρουσιάστηκαν στοιχεία - σοκ για τις εκρηκτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει το φαινόμενο των «νεοαστέγων» στην Αθήνα: Εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν εύπορα πριν το ξέσπασμά της και σε αυτούς περιλαμβάνονται ολόκληρες οικογένειες.
- Στην Πλατεία Συντάγματος σχηματίστηκαν ουρές σε αυτοσχέδια λαϊκή αγορά, που δημιουργήθηκε από παραγωγούς της Βοιωτίας, οι οποίοι έστησαν πάγκους, μοιράζοντας δωρεάν τα προϊόντα τους. Εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που «ανταποκρίθηκαν», σχηματίζοντας ουρές για να πάρουν μία γεμάτη σακούλα από τα προϊόντα της θηβαϊκής γης. Σκηνές κατοχής...
Κι όμως, ο άνθρωπος, ο οποίος, ως φαίνεται, «πετάει χαρταετό», ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ευρισκόμενος στην Κόστα Ρίκα, με τους ανά τον κόσμο σοσιαλιστές, κατακεραύνωσε τη φιλελεύθερη συνταγή ως υπεύθυνη για τη σημερινή κρίση, αλλά δεν μας είπε τίποτα για τον εαυτό του, που την εφάρμοσε και οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή.
Κι, όμως, ο άνθρωπος, ο οποίος φέρει βασικό μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση (βλέπε, εκτός των άλλων, τη διοργάνωση της... Μεγάλης ιδέας , των Ολυμπιακών του 2004, που τους πληρώσαμε τρεις φορές πάνω και φυσικά τις αλχημείες που έκανε με τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος για να εισέλθει η Ελλάδα στην ΟΝΕ) ο οποίος είχε υπεραμυνθεί του διαβόητου Μνημονίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πήγε στο Βερολίνο και εκ των υστέρων, έβγαλε την ουρά του απέξω και μας είπε αυτό που ξέραμε, αυτό που βιώνουμε, ότι δηλαδή το Μνημόνιο είναι το μοιραίο λάθος για τη χώρα.
Αλλά δεν μας έφταναν μόνο αυτοί, που «πετάνε χαρταετό», έχουμε κι εκείνους που «δεν υπάρχουν»:
Η κ. Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας την επίμαχη περίοδο και στη συνέχεια υπουργός Εργασίας, μας είπε πως «εγώ προσωπικά είδα το Μνημόνιο ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες».
Ο δε Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με δάφνες (και από τους Αμερικανούς) για την εξάρθρωση ενός τμήματος της «17 Νοέμβρη», υπουργός Προστασίας του Πολίτη την επίμαχη περίοδο και σήμερα υπουργός Αναπτύξεως, μας είπε ξεδιάντροπα πως δεν διάβασε το Μνημόνιο (αλλά το ψήφισε) γιατί είχε άλλες αρμοδιότητες (!) και στη συνέχεια μας είπε πως η, εκ μέρους του, υπερψήφισή του ήταν από τα μεγαλύτερα λάθη της πολιτικής του διαδρομής, αλλά δεν μας είπε γιατί δεν υπέβαλε παραίτηση.
Εν προκειμένω δεν θα αναφερθώ στον πολιτικό σάλο που ξεσήκωσαν οι επίμαχες δηλώσεις της κ. Κατσέλη και του κ. Χρυσοχοϊδη, αλλά στα όσα τους έσυραν οι πολίτες, από μέσα κοινωνικής δικτυώσεως.
Εκατοντάδες πολίτες διατύπωσαν την αποδοκιμασία τους προς τον υπουργό με σατιρικό και χιουμοριστικό τρόπο: Πολλοί έσπευσαν να συμπληρώσουν τη φράση του «δεν διάβασα το Μνημόνιο», με τις πιο ευφάνταστες και ευρηματικές εξηγήσεις.
«Δεν διάβασα το Μνημόνιο γιατί... η Διαμαντοπούλου δεν έχει τυπώσει ακόμα τα βιβλία».
«Δεν διάβασα το Μνημόνιο, γιατί... είχα δει πρώτα την ταινία».
«Δεν διάβασα το Μνημόνιο: Ομορφάαααααντρα μου. Δεν πειράζει, θα σου δώσω 12% για να γλιστράει».
Υπήρξαν, όμως, και φωτομοντάζ, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, με κυριότερο από αυτά, ένα που παρουσιάζει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δίπλα στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και έχει τον τίτλο: «Τα θύματα της ανάγνωσης».
Κάτω από τη φωτογραφία του Χριστόδουλου η λεζάντα γράφει:
«Δεν ήξερε γιατί διάβαζε»... (ο Χριστόδουλος είχε δηλώσει στο παρελθόν πως δεν γνώριζε για τη Χούντα, διότι... διάβαζε).
Κάτω δε από τη φωτογραφία του κ. Χρυσοχοΐδη η λεζάντα γράφει: «Δεν ήξερε, γιατί δεν διάβαζε».
Πέρα, όμως, από την πλάκα (καλή είναι κι αυτή, μπας και γελάσει το χειλάκι μας...) τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα.
Η κ. Κατσέλη και ο κ. Χρυσοχοϊδης θέλουν να γίνουν αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ - ο δεύτερος το έχει πει ξεκάθαρα, η δε πρώτη το έχει υπαινιχθεί - αλλά μας πέταξαν στα μούτρα, χωρίς αιδώ, ότι ψήφισαν ένα Μνημόνιο, που έχει υποτάξει τη χώρα και την κοινωνία, η μεν πρώην υπουργός έχοντάς το διαβάσει στα πεταχτά, ο δε επίδοξος αρχηγός των «πρασίνων», χωρίς να καν να το διαβάσει.
Και μας τα πέταξαν στα μούτρα, θέλοντας προφανώς να μας πουν ότι αυτοί δεν φταίνε για τίποτα, ότι δεν ήξεραν, ότι είναι ανευθυνοϋπεύθυνοι, ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου πήρε μοιραίες αποφάσεις για τη χώρα και την κοινωνία, χωρίς να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, αλλά και χωρίς καν γνωρίζουν τι ενέκριναν στο Υπουργικό Συμβούλιο και τι ψήφιζαν στη Βουλή.
Ας πάρουν τους χαρταετούς τους, ας πάνε να τους πετάξουν αλλού, μακριά από τη χώρα και ας συνειδητοποιήσουν ότι όσο κι αν έχουν ξεπεράσει τα όρια της θρασύτητας, όσο κι αν «δεν υπάρχουν», η κοινωνία και η Ιστορία θα δώσουν σε όλους αυτούς τους τύπους τη θέση στην οποία ανήκουν.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass