Παρέμβαση

Αίτια και ψευδαισθήσεις για το μεταναστευτικό

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2012 1:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:55
Από τη Λίτσα Ούντρια
Πριν λίγες μέρες συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Δήμο Λάρισας, το Συμβούλιο ένταξης μεταναστών, οι αρμοδιότητες και η σύνθεση του οποίου καθορίστηκαν με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010.
Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο, το έργο της επιτροπής η οποία απαρτίζεται από δημ. συμβούλους, εκπροσώπους φορέων της πόλης και του συλλόγου αλλοδαπών, είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων των μεταναστών και ίσως κάποιες εκδηλώσεις.
Η παράταξή μας, η «Λαϊκή Συσπείρωση», αποφάσισε να συμμετέχει σ’ αυτή την επιτροπή απλώς για να παρακολουθούμε ό,τι έχει σχέση με τη μετανάστευση στην περιοχή και να εκφράζουμε τις απόψεις μας και τις λύσεις που προτείνουμε.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η επιτροπή αυτή μπορεί να παρεμβαίνει και να επιλύει προβλήματα.
Το κυρίαρχο πρόβλημα του μετανάστη σήμερα, είναι αυτό της ανεργίας και κατά συνέπεια η φτώχεια, η εξαθλίωση, η υπερεκμετάλλευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο ρατσισμός, αλλά και προβλήματα στην υγεία και περίθαλψή του, εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών του, αποκλεισμό στα παιδιά του από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλα πολλά που θα αυξάνονται διαρκώς.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος προσφύγων και μεταναστών προερχόμενοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία από χώρες που έχουν δεχτεί στρατιωτικές επεμβάσεις, βρίσκονται υπό κατοχή, σπαράσσονται από εμφυλίους πολέμους και τυραννικά καθεστώτα ή από χώρες όπου διώκονται για τις απόψεις τους, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα- αν και έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου 1 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δικαιώματα, κάτω από απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες.
Πολλοί πρόσφυγες, οι οποίοι, ζουν, εργάζονται και θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, βρίσκονται στο καθεστώς εκκρεμότητας και ομηρίας της ροζ κάρτας, ανησυχούν για το μέλλον τους, φοβούμενοι – δικαίως- ότι και με το νέο σύστημα ασύλου θα δουν τα αιτήματά τους να απορρίπτονται.
Χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, οι περισσότεροι με οικογένεια και με παιδιά, δεν μπορούν να ανανεώσουν την πανάκριβη- εξαιτίας των παράβολων, προστίμων κ.λπ. – άδεια παραμονής τους, κινδυνεύουν ακόμη και με απέλαση με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, γιατί οι δυσβάστακτες προϋποθέσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας, υποχρεώνονται να προσκομίσουν 120-240 ένσημα και σύμβαση με εργοδότη και έτσι πετούν στην «παρανομία» έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό άνεργων μεταναστών. Σε άλλους πάλι, παρότι βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, δεν δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν ή να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου ή δεν πρόλαβαν τις ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής των αιτήσεών τους. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οργιάζει σε βάρος των μεταναστών η «μαύρη» εργασία, οι εξευτελιστικές αμοιβές, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, η ομηρία από εργοδότες, η έκθεσή τους σε αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς και διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.
Εμείς πιστεύουμε ότι όσο παραμένουν και οξύνονται οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και προσφυγιά, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για να σώσουν τη ζωή τους.
Οι αιτίες αυτές, που συνειδητά αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται, είναι η συνέχιση και η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
Αποτελεί κοροϊδία και φαρισαϊσμό προς όλους μας, ότι οι δημοτικές επιτροπές μεταναστών, μπορούν έστω και στο ελάχιστο να κάνουν κάτι υπέρ των μεταναστών και το βασικό είναι, ότι αυτοί που ευθύνονται και ψηφίζουν, το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, που οδηγούν πλέον και τους ΄Ελληνες (άραγε που;), να ψάχνουν τη λύση της μετανάστευσης, να κάνουν ότι κόπτονται για τους μετανάστες και να επιβάλλουν τη δημιουργία επιτροπών χωρίς ουσία και περιεχόμενο με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων.
Μετανάστες και ΄Ελληνες, έχουμε όλοι καταγράψει πολύ καλά τι μας λείπει και δυστυχώς όσο μας κυβερνούν κυβερνήσεις και κόμματα που είναι υποταγμένα στο κεφάλαιο και στα κελεύσματά του, προκοπή δεν θα δούμε όλοι μας.
* Η κ. Λίτσα Ούντρια είναι δημοτική σύμβουλος Λαρισαίων, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass