Το αγγλικό δίκαιο για τη δανειακή σύμβαση

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2012 1:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:03
Αγαπητή Ελευθερία,
Πολλή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό σχετικά με το τι ισχύει απ’ την εφαρμογή του Αγγλικού Δικαίου στη Σύμβαση Δανείου της χώρας μας. Κατ’ αρχάς πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ του δικαίου της συμβάσεως και του δικαίου της εκτελέσεως αποφάσεως, αφού τα της εκτελέσεως είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα και διέπονται πάντα από το δίκαιο του τόπου της εκτελέσεως.
Η επιλογή του δικαίου της συμβάσεως είναι μια υπόθεση ιδιαιτέρως σοβαρή και η εφαρμογή στη Δανειακή Σύμβαση του Αγγλικού δικαίου έχει ιδιαίτερες συνέπειες.
Το δίκαιο αυτό κατ’ αντίθεση προς το δίκαιο των λεγομένων Civil Law Countries (όπως είναι οι χώρες που έχουν Ρωμαιογενές δίκαιο, ιδία ενοχικό δίκαιο ως (λ.χ. οι χώρες της Δυτ. Ευρώπης – πλην Αγγλίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας – η Τουρκία η Ιαπωνία και οι χώρες του πρώην Σοβιετικού Συνασπισμού) είναι δίκαιο εξαιρετικά αυστηρό. Στο δίκαιο αυτό ισχύει κυριολεκτικά το pacta sunt servanta και δεν ισχύουν κανόνες ευθυδικίας (equity – aequitas) όπως κανόνες περί ανωτέρας βίας, κατάχρησης δικαιώματος, ή συναλλακτικών ή χρηστών ηθών που ισχύουν και αναγνωρίζονται από το Ελληνικό Δίκαιο. Υπό το Αγγλικό Δίκαιο ισχύει πάντα και μόνο αυτό που συμφωνήθηκε και είναι εκτελεστό. Συνεπώς όποιο δικαστήριο και αν επιληφθεί διαφοράς που θα προκύψει απ΄ τη Σύμβαση, θα την εξετάσει υποχρεωτικά με βάση το Αγγλικό Δίκαιο. Η απόφαση και αν ακόμη εκδοθεί από Αγγλικό δικαστήριο, θα εκτελεσθεί στην Ελλάδα όπως και κάθε άλλη απόφαση με βάση το Ελληνικό δίκαιο της εκτελέσεως και εναντίον κάθε περιουσίας του Ελληνικού δημοσίου, πλην βεβαίως κείνης που εξαιρείται της κατασχέσεως (λ.χ. η Ακρόπολη).
Παύλος Β. Σιούφας
δικηγόρος Καρδίτσας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass