Μηδέν άγαν

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2012 2:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:04
* Του Γεωργίου Ντόβα
 Το απόφθεγμα αυτό αποδίδεται στον Αθηναίο νομοθέτη Σόλωνα και σημαίνει «καμία υπερβολή», δηλαδή όχι ακρότητες αλλά όρια που δεν ξεπερνούν τους λογικούς κανόνες. Καταφατικά αυτή η αρχή εκφράζεται με ένα άλλο απόφθεγμα του σοφού Κλεόβουλου που λέει «παν μέτρον άριστον» και επί το ορθότερον «μέτρον άριστον». Δυστυχώς επί δεκαετίες λαός και ηγεσία χάσαμε εντελώς το μέτρο και παραδοθήκαμε στις παντός είδους υπερβολές αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για πάρα πολλά χρόνια.
Πριν λίγες μέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΜΕGΑ μίλησε για «εξουθενωτική πολυφωνία» στην Ελλάδα, δηλαδή για ύπαρξη πολλών και διαφορετικών απόψεων για ένα θέμα, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξάντληση, την κούραση και την παραπλάνηση των πολιτών, τη συσκότιση της αλήθειας, ακόμη και τη γελοιοποίηση των πιο σημαντικών ιδεών και αποφάσεων. Στην κυριολεξία «η πολυφωνία» αποτελεί μουσικό όρο και γενικά σημαίνει τον αρμονικό συνδυασμό πολλών μελωδιών. Σε μια μουσική εκδήλωση αν συμβεί μια «εξουθενωτική πολυφωνία» όπου ο καθένας θα παίζει το «βιολί» του σίγουρα το κοινό δεν θα αντέξει ούτε λεπτό και θα εγκαταλείψει αμέσως την αίθουσα να μην τρελαθεί.
Για να μην τρελαθούμε εντελώς, καλόν θα ήταν ο κ. Βενιζέλος να κάνει πράξη πρώτα ο ίδιος αυτά που πιστεύει και διακηρύσσει. Να μετριάσει το λόγο του, να χαμηλώσει τους τόνους και προ παντός να γλυκάνει το ύφος του όταν απευθύνεται στον λαό από τον οποίο ζητά να πληρώσει τα εγκληματικά λάθη του κόμματός του αλλά και του ιδίου. Θεωρώ ότι λίαν συντόμως θα αθετήσει «πριν αλέκτωρ λαλήσαι» όσα σήμερα επαγγέλλεται. Όταν με το καλό αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει όλη τη ρητορική του δεινότητα στην «εξουθενωτική φλύαρη πολυλογία» και σε αερολογίες τύπου Παγκάλου «δεν με πειράζει η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας» κ. ά.
Πολλοί διαφωνούν και διαμαρτύρονται έντονα με την φράση αυτή του κ. Βενιζέλου γιατί θεωρούν ότι πλήττεται η ελευθερία έκφρασης όλων των απόψεων, η ισηγορία, ο πλουραλισμός κ.λ.π. Προφανώς δεν αντιλήφθηκαν την κρυμμένη σημασία των λόγων του. Δεν τον ενοχλούν οι κομπορρημοσύνες και οι πολυπραγμοσύνες των πολιτών γιατί αυτό είναι γραμμένο στο DNA τους και δεν μπορεί να ξεριζωθεί με τίποτα. Ο Κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος έλεγε: «Δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Έλληνες. Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα». Ο κ. Βενιζέλος φοβάται ότι με την υπάρχουσα πολιτική πολυφωνία δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει το ρητορικό του ταλέντο για να κατοχυρώσει την κυριαρχία του στον πολιτικό στίβο στις προσεχείς εκλογές και προσπαθεί να μετριάσει τις φωνές, όσων διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, με το επιχείρημα της προστασίας των πολιτών από την «εξουθενωτική πολυφωνία».
Ωστόσο καλόν θα ήταν να πάρει το μήνυμα των πολιτών που δεν επιθυμούν πλέον την επανάληψη του ξύλινου και άδειου λόγου του κόμματός του που έφερε τη χώρα και το λαό στα σημερινά αδιέξοδα. Ο λαός είναι πλέον υποψιασμένος και δύσπιστος και θα τους κρίνει όχι από τα λόγια, αλλά από την έμπρακτη μετάνοια για όσα έπραξαν, για τα έργα και την αξιοπιστία τους. Δυστυχώς σ’ αυτά και άλλα ουσιώδη παρουσιάζουν μεγάλο έλλειμμα. Η άλλη ύποπτη ρήση του «ο τρώσας και ιάσεται» δεν πείθει κανένα γιατί στην πολιτική αυτός που ανοίγει πληγές αποχωρεί και δεν παριστάνει τον θεράποντα ιατρό. Η πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ μοιάζει μη αναστρέψιμη και η συντριβή της αναπόφευκτη στις προσεχείς εκλογές. Αν δεν συμβεί αυτό ο λαός δεν θα δικαιούται να κλαψουρίζει και να μέμφεται την κακή του μοίρα.
Τελειώνοντας το άρθρο μου μπήκα στο διαδίκτυο και διάβασα κατάπληκτος ότι ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος αποκάλυψε σε Γερμανό δημοσιογράφο ότι έχει παραιτηθεί του μισθού του από την πρώτη στιγμή. Εσείς κ. Βενιζέλε και οι λοιποί ζάπλουτοι συνάδελφοί σας κάνατε κάτι παρόμοιο όταν μάλιστα ζητάτε την ψήφο των ανέργων και των χαμηλόμισθων για να βγάλετε τη χώρα από την κρίση που εσείς δημιουργήσατε;
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass