Πολιτική

Η ιστορική ευθύνη της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2012 2:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:07
Από τον Γεώργιο Απ. Μίγα
Το πολιτικό σύστημα καταρρέει υπό το βάρος ενός κομματικοδίαιτου, γραφειοκρατικού και διεφθαρμένου μοντέλου διοίκησης. Απαιτείται η Δημοκρατική Αριστερά να εκφράσει σήμερα θαρραλέο λόγο με εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις. Δεν αρκεί μόνο η περιγραφή και η επισήμανση των προβλημάτων. Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα σήμερα προκειμένου να διασωθεί, προσπαθεί να προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια στον ελληνικό λαό. Ας σταματήσει επιτέλους η ταπείνωση του ελληνικού λαού. Ας σταματήσουν, οι εκπρόσωποι του φαύλου συστήματος να κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο στην κοινωνία, να προκαλούν με τη στάση τους, να απειλούν και να θέτουν στον ελληνικό λαό το δίλημμα: «ή εμείς ή χρεοκοπούμε». Ο ελληνικός λαός δεν θα υποκύψει στη νέα βαρβαρότητα.
Απέναντι σ’ αυτό το δίλημμα η Δημοκρατική Αριστερά σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας εντός της ευρωζώνης και στη δημιουργία συμμαχιών εντός και εκτός Ελλάδας, καλείται με λόγο σύγχρονο και πειστικό να αντιμετωπίσει τα σημερινά προβλήματα και αδιέξοδα μετέχοντας και η ίδια στις εξελίξεις, δίνοντας νέα προοπτική στην κοινωνία. Στο ερώτημα που τίθεται από την κοινωνία, από τους πολίτες για το αν η Δημοκρατική Αριστερά είναι αποφασισμένη να συμμετέχει στη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής η απάντηση είναι: Ναι, μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει στη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής. Η Δημοκρατική Αριστερά θαρραλέα δηλώνει πως η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και θα αναλάβει και η ίδια τις ευθύνες που της αναλογούν για τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη στην ασφάλεια της πολιτικής «γωνίας».
Η άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει στη βάση σοβαρών προγραμματικών συγκλίσεων και δημόσιων δεσμεύσεων με φερέγγυες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ανοιχτή σε συμμαχίες με άλλες φερέγγυες πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι όμως διατεθειμένη να δώσει συγχωροχάρτια.
Στα πλαίσια αυτού του νέου, θαρραλέου, μεταρρυθμιστικού και αυτοκριτικού λόγου η Δημοκρατική Αριστερά παίρνει προγραμματική και σαφή θέση με συγκεκριμένες προτάσεις για τα άμεσα μεγάλα και μικρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας όπως:
- Άμεση εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος με τρόπο ώστε να προστατευθούν οι ασθενέστερες τάξεις. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να κατέχει κύρια κατοικία 200 τετραγωνικών, εξοχική 100 τετραγωνικών, 2 ή 3 αυτοκίνητα και να μην φορολογείται.
- Δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Είναι ολότελα άδικο να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και οι τιμές των αγαθών να παραμένουν στα ύψη.
-Αντιμετώπιση του προβλήματος των στεγαστικών δανείων μέχρι του ποσού των 100.000–150.000 ευρώ με διαγραφή μέρους του δανείου. Η παραχώρηση περιόδου χάριτος, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, η μείωση του επιτοκίου και η παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου που συνδυαστικά θα οδηγούν στη μείωση του συνολικού ποσού που θα κληθεί να δώσει ο δανειολήπτης. Συγκεκριμένα, δάνειο ιδιωτών (στεγαστικό, προσωπικό-καταναλωτικό) για το οποίο έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, συν ένα εύλογο κέρδος, αυτό να διαγράφεται.
- Ριζική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονη, ευέλικτη, παραγωγική και μη κομματικοδίαιτη διοίκηση με αποκατάσταση της ιεραρχικής δομής και διάρθρωσης, με αδιάβλητη αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες της ακόμη και με απομάκρυνση από την υπηρεσία υπαλλήλου που δεν αξιολογείται επαρκώς για την εκπλήρωση των καθηκόντων. Η εύκολη απάντηση που δίνεται κατά καιρούς για το ποιος θα αξιολογήσει ποιον δεν μπορεί να αποτελεί το μόνιμο και βολικό άλλοθι και να παραμένει έτσι η δημόσια διοίκηση στο πλήρες βάλτωμα.
- Προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων (νέων ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, κ.λπ.). Επιβολή κατώτατου μισθού, επιδόματος ανεργίας, μείωση υψηλών και πολύ υψηλών συντάξεων και μισθών με προσαύξηση των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων και μισθών.
- Εθνικό σχέδιο για την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία στη χώρα μας. Να καταστεί η Ελλάδα αυτάρκης σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Ενίσχυση των αγροτών και ειδικά των νέων αγροτών που εισέρχονται στην παραγωγική δραστηριότητα. Χρηματοδότηση για δημιουργία αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων, για σύγχρονες καλλιέργειες, για την εξεύρεση νέων αγορών, για την ένταξη της νέας τεχνολογίας στην παραγωγική δραστηριότητα, για την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων στην ανάπτυξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
- Εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του νερού. Η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ συστηματικά το θέμα αυτό. Η Θεσσαλία βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος. Η ερημοποίησή της αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα είναι προ των πυλών.
- Ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η γενική άρνηση και η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν αποτελεί σύγχρονο αριστερό λόγο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, με διαφανή τρόπο χρηματοδότησης, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.
-Περιορισμός (ακόμη και με ρητή πρόβλεψη στο Σύνταγμα) έως δύο θητείες όλων των αιρετών (βουλευτών, δημάρχων, συνδικαλιστών, κ.λπ.) και κατάργηση προνομίων.
- Μία σύνταξη για τους βουλευτές, δημάρχους, αιρετούς, κ.λ.π.
- Εθνική συνεννόηση για το σύστημα παιδείας. Να αποφασίσουμε ως κοινωνία τι σύστημα παιδείας πρέπει να εφαρμοσθεί. Στη χώρα μας υπάρχει πληθώρα ανέργων πτυχιούχων και δεν υπάρχει εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.
- Δραστική μεταρρύθμιση στο χώρο της δικαιοσύνης. Λειτουργία της δικαιοσύνης για την τιμωρία όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Αλλαγή του νόμου για την ευθύνη των υπουργών. Ανάπτυξη υποδομών, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών, για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης (χρήση των νέων τεχνολογιών, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου, ηλεκτρονική παρακολούθηση εξέλιξης υποθέσεως, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για τη χρήση των νέων συστημάτων, κατάργηση πολυνομίας, κ.λπ.).
Ο Γεώργιος Απ. Μίγας είναι δικηγόρος Λάρισας, μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass