O φόβος των παρελάσεων και παρέλαση του φόβου (Α’)

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2012 20:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:11
 Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Πανικός έχει καταβάλει αφενός το κατακερματισμένο ελλαδικό πολιτικό σύστημα, αφετέρου την εγχώρια οικονομική ελίτ, από τη διογκούμενη λαϊκή οργή και την παρατηρούμενη (δημοσκοπική) άνοδο των δυνάμεων των κομμάτων της Αριστεράς, οργή η οποία παραμένει άγνωστο, αν και πώς θα εκφραστεί στις σημερινές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, δεν είναι δε τυχαίο πως για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Οι εκφραστές του συστήματος (με τη βοήθεια και των ΜΜΕ) εμφανίζονται άκρως προβληματισμένοι, καθώς οι προπηλακισμοί, τα γιαουρτώματα και οι πολλές «επιθετικές» κινήσεις εις βάρος πολιτικών προσώπων και εκδηλώσεων δεν έχουν κοπάσει (δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι των υποψηφίων προετοιμάζονται για «ελεγχόμενο προεκλογικό αγώνα», με τη μικρότερη δυνατή έκθεσή τους σε «άγνωστο» κοινό) φαίνεται δε ότι δεν διαλάθουν της προσοχής τους τα σοβαρά επεισόδια, που σημειώθηκαν την παρελθούσα Κυριακή (στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού) στο Ολυμπιακό Στάδιο των Αθηνών.
Κινούμενο με τη λογική της ταυτίσεως των «άκρων», δηλαδή των ακροδεξιών ομάδων και αυτών της ακροαριστεράς, το εγχώριο πολιτικό σύστημα κάνει λόγο γενικώς και αορίστως για «αντικοινοβουλευτικές ομάδες», που είναι έτοιμες να προκαλέσουν τα δικά τους γεγονότα, ωστόσο, η μεγάλη πίεση και επίθεση, εκ μέρους των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και των βιομηχάνων, εξαπολύεται κατά της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά παρακάμπτεται τεχνηέντως η παρακρατική δραστηριότητα ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες εμφανίζονται ως «προστάτες της κοινωνίας».
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φρονούν ότι αυτές οι επιθέσεις κατά της Αριστεράς δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια «παρέλαση φόβου» και προσπάθεια τρομοκρατήσεως της κοινωνίας, επιθέσεις που στηρίζονται και από μερίδα του Τύπου.
Ταυτόχρονα, όμως, σε αυτήν την «παρέλαση φόβου» θα πρέπει να εντάξουμε σπέκουλες για πραξικοπήματα στη χώρα, αλλά και τη συγκρότηση (δήθεν) «πατριωτικών» πολιτοφυλακών (που θυμίσουν τα «τάγματα εφόδου» στην (προ)χιτλερική Γερμανία) αλλά και ρητορικές εξάρσεις, με αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, όπως η γνωστή φράση του Ευ. Βενιζέλου, περί «εξουθενωτικής πολυφωνίας» στη χώρα.
Ορισμένοι ισχυρίζονται (μένει δε να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός τους) ότι η «εικόνα» που θα υπάρξει σήμερα στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, σε συνδυασμό με τα έκτροπα της παρελθούσης Κυριακής στο Ολυμπιακό Στάδιο, φυσικά δε και με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών της χώρας, θα προσδιορίσουν τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τις εκλογές.
ΑΝΗΣΥΧΟΣ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχοντας υπόψη του το προηγούμενο της 28ης Οκτωβρίου 2011 με τις αποδοκιμασίες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, εμφανιζόταν να παρακολουθεί από κοντά τις προετοιμασίες ετερόκλητων ομάδων, για δυναμική παρουσία στις παρελάσεις σε όλη τη χώρα.
Φέρεται επίσης να επιδίδεται σε καταγραφή ακροδεξιών ομάδων, που προετοιμάζονται για την 25η Μαρτίου και δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις πολλές κινήσεις εφέδρων αξιωματικών και άλλων αυτόκλητων πολιτοφυλάκων, «υπερασπιστών υποτίθεται της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».
Ο υπουργός, σύμφωνα με το «Βήμα», χαρακτηρίζει τους περισσότερους από τους επίδοξους «προστάτες» ως «μαχαιροβγάλτες» και «δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται ότι στις 25 Μαρτίου, στην Αθήνα και αλλού, μπορεί να «συναντηθούν» με εκείνους της Αριστεράς και του αντιεξουσιασμού, που ετοιμάζονται για τα δικά τους γεγονότα, από τη δική τους σκοπιά, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με τη στάση και τα καλέσματά τους για προπηλακισμούς και επεισόδια, δείχνουν να περπατούν στην ίδια οδό του εκφασισμού».
ΑΝΤΙΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΡΕΣΕΝΤΟ
Εν προκειμένω, είναι αξιοσημείωτο πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έχει δηλώσει πως «είναι ορατός ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας», προσθέτοντας, όμως, ότι είναι η Αριστερά εκείνη που με τη στάση της «ενισχύει φασίζουσες νοοτροπίες», αποφεύγοντας, ωστόσο, να κάνει αναφορά στην Ακροδεξιά ή κυρίως στις αιτίες που οδηγούν μερίδα της κοινωνία σε συμπεριφορές (αποδοκιμασίες, προπηλακισμοί κ.λπ.) που θα ήταν αδιανόητες σε ήρεμες περιόδους.
Είναι προφανές ότι αυτό που τρομάζει το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την εγχώρια οικονομική ελίτ, είναι η (δημοσκοπική) άνοδος της Αριστεράς (έστω και αν είναι ήδη γνωστό πως οι συνιστώσες της δύσκολα θα συνεργαστούν μετεκλογικά) και δεν είναι τυχαία η αντιαριστερή τους ρητορική, ενώ υποτιμάται το ακροδεξιό φαινόμενο, ίσως γιατί ελπίζεται ότι θα απορροφηθεί από τη ΝΔ ή τον ΛΑΟΣ.
Η οποιαδήποτε αντιμνημονιακή έκφραση της κοινωνίας αποδίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ευθείες ήταν οι επιθέσεις κατά του ΚΚΕ για την τελευταία απεργία των ναυτεργατών.
«Η Αριστερά δεν είναι στο απυρόβλητο», επαναλαμβάνει ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς και τον σιγοντάρει, εκ δεξιών, ο υπουργός των Μεταφορών Μάκης Βορίδης, οποίος τονίζει πως «πρέπει να ασκείται κριτική στην Αριστερά» και αποδίδει τα (όποια) επεισόδια στις παρελάσεις στις δυνάμεις της Αριστεράς και σε ορισμένους «εξτρεμιστές της δεξιάς».
Όπως και ο Ευ. Βενιζέλος (οποίος ανησυχεί ιδιαίτερα από την εμφανιζόμενη δημοσκοπική άνοδο της «συμπαθούς Αριστεράς» του Φώτη Κουβέλη, όπου καταφεύγουν απογοητευμένοι «πράσινοι» ψηφοφόροι και στελέχη) έτσι και ο Αντώνης Σαμαράς επιτίθεται στην Αριστερά, η οποία, κατά την άποψή τους, δεν προτείνει κάτι διαφορετικό, αλλά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απελπισία του κόσμου, ποντάροντας στην εξαθλίωσή του, την οποία προσπαθεί να την κεφαλαιοποιήσει.
Ο Α. Σαμαράς μάλιστα έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Αριστερά, γιατί «... επέβαλε προνόμια για λίγους, που τα πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι, έκανε τις συντεχνίες παντοδύναμες, προστάτεψε ή ανέχθηκαν το όργιο των κουκουλοφόρων...».
Αναφορικά δε με τις σημερινές παρελάσεις, ο αρχηγός της ΝΔ προεξόφλησε για την Αριστερά: «Τους λέω και κάτι ακόμα: Τον τελευταίο καιρό βεβηλώνουν και τις εθνικές επετείους. Λίγα χρόνια πριν μάζευαν υπογραφές να σταματήσουν τις παρελάσεις στις εθνικές επετείους. Δεν έπεισαν κανέναν τότε. Τώρα προσπαθούν να τις σταματήσουν εντελώς. Και διά της βίας... Τους το λέω καθαρά: Να το κόψουν αυτό το επικίνδυνο «βιολί» που άρχισαν».
Αξιοσημείωτο είναι πως στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος επετέθη «στα κόμματα εθνικής ανευθυνότητας, της σταλινικής και μηδενιστικής Αριστεράς», η οποία «μηδενίζει, εκ του ασφαλούς, την κατάσταση, επειδή γνωρίζει ότι δεν θα κληθεί να κυβερνήσει και γι’ αυτό η πολιτική της είναι η άρνηση», προς τούτο δε έριξε και το σύνθημα «Ευρώπη ή χάος».
Ας σημειωθεί ότι υπάρχει στήριξη αυτή των επιθέσεων κατά της Αριστεράς και από αρθρογράφους, όπως ο Πάσχος Μανδραβέλης («Καθημερινή») ο οποίος έγραψε: «Δυστυχώς η Αριστερά έχει καλομάθει στα δύο μέτρα και σταθμά που τόσα χρόνια η ελληνική κοινωνία ανέχεται. Ενώ διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα να βρίζει όποιον θέλει, διακηρύσσει ότι είναι ιερόσυλη κάθε κριτική στα πεπραγμένα της (...). Βεβαίως, όλα αυτά τα χρόνια η Αριστερά έβρισκε κι έκανε. Δεν είναι μόνο οι μικροπολιτικές τακτικές του Κώστα Καραμανλή που την άφησαν στο απυρόβλητο (...). Το κυριότερο είναι ότι η Αριστερά χρησιμοποίησε την Ιστορία για να ξεπλένεται από τα τωρινά της αμαρτήματα. Επειδή μαρτύρησε στο παρελθόν νομίζει ότι αγιοποιήθηκε (...). Το ευτύχημα είναι ότι αυτή η ιδιότυπη ασυλία της Αριστεράς τελείωσε. Έτσι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα».
ΚΑΙ ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
Στο μεταξύ, αξίζει να θυμίσουμε ότι προ έτους, στις 25.07.2011, στις στήλες της «Ε», είχαμε γράψει για μια άσκηση, με την ονομασία «Καλλίμαχος», η οποία είχε διεξαχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου του 2011, στο Κιλκίς, με αντικείμενο την αντιμετώπιση διαδηλώσεων, άσκηση την οποία ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης (μετά το σάλο που προκλήθηκε) ζήτησε τη διακοπή της.
Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εντάξει την άσκηση σε «συμβατική υποχρέωση» της Ελλάδος έναντι του ΝΑΤΟ και είχε προσθέσει ότι «στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα (σ.σ. για εσωτερική χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων) και ούτε προβλέπεται να υπάρχει». Δηλαδή, είχε πει ότι για την κυβέρνηση είναι απλά ζήτημα «αναγκαιότητας» η χρήση του στρατού σε αποστολές καταστολής πλήθους.
Την ίδια εκείνη περίοδο, ο Θόδωρος Πάγκαλος, ενόψει της ψηφίσεως (τότε) του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είχε πει στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» ότι «...ο λαός γνωρίζει τι σημαίνει χρεοκοπία: Παύουν οι πληρωμές από το κράτος, οι τράπεζες κλείνουν και οι καταθέτες κλείνουν και οι τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους και σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην Αργεντινή, χρειάζεται να παρέμβει η Αστυνομία και τα τανκς».
Εξάλλου, έκτοτε, πέρα από τις γνωστές εθνικιστικές του κορώνες και τη ρητορεία του κατά των μεταναστών, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας προφανή αναγωγή στη δικτατορία της 21ης Απριλίου και στον «κομμουνιστικό κίνδυνο», αναφέρθηκε στην άνοδο της Αριστεράς και στην εκδοχή να υπάρξουν ταραχές... Και αφού στάθηκε σε δηλώσεις αστυνομικών, οι οποίοι είπαν ότι δεν πρόκειται «να χτυπήσουν τα αδέλφια» τους, συμπλήρωσε λέγοντας ότι (τότε) «θα πρέπει να απευθυνθούμε σε άλλες δυνάμεις». Εννοούσε, άραγε, τις Ένοπλες Δυνάμεις ή δυνάμεις, όπως των «Πατριωτικών» πολιτοφυλάκων;
Επίσης, θυμίζουμε τα εξής στοιχεία, που δεν είναι διόλου τυχαία:
1.- Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους για την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, φέρεται να είχε κάνει λόγο, στις Κάννες, για κίνδυνο πραξικοπήματος στην Ελλάδα.
Προ ολίγου καιρού, τα «ΝΕΑ» δημοσίευσαν έγγραφα από τα Wikileaks, ότι το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου 2011 «οι Βρυξέλλες βουίζουν» από το ξήλωμα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα. Κατά το δημοσίευμα, οι αναλυτές της εταιρίας Stratfor «προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη, καθώς μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε φόβος για την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος», είναι δε η ημέρα που ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα την αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
2.- Στην ιστοσελίδα «iefimerida.gr» γράφτηκε πρόσφατα ότι στις 12 Φεβρουαρίου 2012, όταν «καίγονταν» η Αθήνα, συζητιόταν επέμβαση του στρατού, προκειμένου να εμποδίσει τη γενίκευση των επεισοδίων. Κατά το δημοσίευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος, φέρεται να επικοινώνησε με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της χώρας και υπουργούς και φέρεται να τους είπε ότι αν επεκταθούν οι εμπρησμοί κτιρίων στην Αθήνα και κινδυνέψει να οδηγηθεί η χώρα στο χάος, η μόνη λύση θα ήταν η παρέμβαση του στρατού, με βάση το «Σχέδιο Δευκαλίων». Λέγεται ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι πολλοί συνομιλητές του Υπουργού συμμερίστηκαν τις ανησυχίες του.
3.- Λίαν προσφάτως υπήρξε μια δήλωση («προειδοποίηση»; Και προς ποιους;) από τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Liberation», τόνισε:
«Κανείς δεν το λέει, αλλά στην Ελλάδα, στο τέλος, η μόνη διέξοδος θα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα... Δεν γίνεται να κυβερνηθεί ένας λαός δημοκρατικά, όταν του αφαιρείς το 25% του εισοδήματός του»...
 
(Η συνέχεια στο φύλλο της «Ε» της Τρίτης 27.3)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass