Προβληματισμοί ενόψει εκλογών

Δημοσίευση: 12 Απρ 2012 2:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:17
Του Γιάννη Θεούλη, δικηγόρου
 
Απέχεσθαι των κυάμων Πυθαγόρας
Μόνοι γαρ τον τε μηδέν των δε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν.
Θουκυδίδης
Για τις επερχόμενες εκλογές έχει διαμορφωθεί ένα πολιτικό σκηνικό, που οι προϋποθέσεις της δημιουργίας του ξεκινούν από πολλές δεκαετίες και φθάνουν μέχρι των ημερών μας. Σ' αυτό θα εμπλακούν και θα αγωνισθούν πολλά κόμματα και κομματίδια σε δύσκολες, πρωτόγνωρες συνθήκες. Οι κομματικοί σχηματισμοί κατερχόμενοι στον πολιτικό στίβο καλούνται να πάρουν θέσεις έναντι των οξέων προβλημάτων, που απειλούν την κοινωνική συνοχή και την ομαλή πορεία του τόπου μας.
Ο λαός απαιτεί από τους ηγέτες του να πουν αλήθειες και να εκφράσουν υπεύθυνες εξαγγελίες και οραματικές σκέψεις για το μέλλον.
Από τους πολιτικούς μας απαιτούμε να δηλώσουν πώς θα αντιμετωπισθεί η ανεργία του ενός εκατομμυρίου και πλέον νέων, γυναικών και λοιπών εργαζομένων και η φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων, που ως πεινασμένοι λέοντες αναζητούν την τροφή τους στη ζούγκλα της πολιτείας. Ο λαός μας ζητεί αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων, εφόσον η οικονομία έχει τις δυνατότητες και αφού επιτευχθεί η δημοσιοοικονομική εξυγίανση και η ανοδική πορεία της.
Όλοι μας περιμένουμε την απηνή και σκληρή δίωξη της φοροδιαφυγής και την αυστηρή εφαρμογή των φορολογικών νόμων χωρίς καμία επιείκεια. Αναμένουμε την περιστολή των δημοσίων δαπανών, νοικοκυρεύοντας το κράτος και καταπολεμώντας τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, που είναι δύο αδελφές αμαρτωλές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην καταστροφή της εθνικής μας οικονομίας. Οι πολιτικοί μας πρέπει να προγραμματίσουν συνεργασίες με τους Ευρωπαίους για την εκδίωξη της ύφεσης της οικονομίας και την επίτευξη της ανάκαμψής της για να επέλθει το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα και να εκλείψει το έλλειμμα που προκαλεί αύξηση του χρέους και διαρκή λιτότητα. Ο λαός περιμένει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιβαλλόμενες μεταβολές για να καταστεί το Κράτος αποτελεσματικό, λειτουργικό και να αναλάβει κοινωνικό και παρεμβατικό χαρακτήρα, εξουδετερώνοντας την ανισότητα και τις αδικίες.
Οι πολίτες ζητούν επίμονα να μάθουν πώς θα πορευθεί η χώρα μετά την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης του Οκτωβρίου 2011 και τη ρύθμιση του Ρ.S.I. και πρέπει να γνωρίζει ποια μέτρα θα ληφθούν και ποιο θα είναι το κόστος για τη ζωή τους.
Μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού σκέπτεται να μη συμμετάσχει στις εκλογές και θα εφαρμόσει τη ρήτρα του Πυθαγόρα «απέχεσθαι των κυάμων», δηλαδή δεν συμμετέχει στην πολιτική γιατί θεωρεί το πολιτικό σύστημα αποτυχημένο και υπεύθυνο για την κατάντια του τόπου μας.
Μεγάλη μερίδα του λαού θα προσέλθει στις κάλπες για να εκτονωθεί, να δηλώσει την αγανάκτηση και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της οικονομικής κατάρρευσης και των συνεπειών της αυστηρής λιτότητας. Όμως ο επιμερισμός και καταλογισμός των ευθυνών είναι δυσχερής επιλογή και η κακή και ανεπιτυχής άσκηση του εκλογικού δικαιώματος μπορεί να προκαλέσει ζημία εθνικής εμβέλειας. Οι κυρώσεις που θα επιβάλλει ο λαός στους υπευθύνους απαιτούν σωφροσύνη, πλήρη ενημέρωση, πολιτική ωριμότητα, αυστηρή υπευθυνότητα και χωρίς τη συνοδεία συναισθηματικών φορτίσεων.
Η ψήφος στις επικείμενες εκλογές, που αποτελούν ιστορικό σταθμό για τον τόπο μας, είναι φοβερό και επικίνδυνο όπλο, που πρέπει να είναι ευθύβολο και να στοχεύει σταθερά στην εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και όχι στο όφελος και το συμφέρον του εκλογέα.
Επίσης ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού θα επιλέξει τα κόμματα που νομίζει ότι θα οδηγήσουν τη Χώρα στην έξοδο από την κρίση παραμένοντας στην ευρωζώνη και το ευρώ. Και οι πολίτες αυτοί αναμένουν από τις πολιτικές ηγεσίες τη λήψη των μέτρων εκείνων που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και της ρύθμισης του Ρ.S.I. και τον αφανισμό ή τον περιορισμό της καταστρεπτικής λιτότητας και της υφεσιακής κατάστασης της οικονομίας μας. Για τους πολίτες που συμμετέχουν στη διαχείριση των κοινών και την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ισχύει η ρήση του Θουκυδίδη «όποιος δεν μετέχει στα κοινά και δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ονομάζεται - θεωρείται αχρείος-άχρηστος».
Οι πολλαπλοί κομματικοί σχηματισμοί που κατέρχονται στις εκλογές έχουν χωρισθεί σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς και ο καθένας με τα επιχειρήματά τους και τα προγράμματά τους προσπαθούν να επηρεάσουν τους εκλογείς και να εξασφαλίσουν άλλοι μεν την είσοδο στη Βουλή των Ελλήνων, και άλλοι δε να επιτύχουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα που να τους εξασφαλίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης και την άσκηση της εξουσίας.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει η αριστερά να ενωθεί για να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να διεκδικήσουν την εξουσία με καθαρές και σαφείς θέσεις λέγοντας αλήθειες στο λαό, με τόλμη και θάρρος να επισημάνουν τις τεράστιες δυσκολίες που διέρχεται η χώρα, εγκαταλείποντας ματαιοδοξίες, αυτοδυναμίες και παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος. Χρειάζονται ομαλή προσγείωση, εκλογικά αποτελέσματα που να οδηγούν στον σχηματισμό Κυβέρνησης υπεύθυνης και αποτελεσματικής συνεργασίας για να διεξαχθεί επιτυχώς ο οικονομικός πόλεμος της χώρας μας, που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Να αφεθούν παράμερα οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και τα μικροσυμφέροντα.
Όλοι οι Έλληνες πρέπει να συστρατεύουμε στον οριστικό σωσμό της πατρίδας μας στηρίζοντας την κυβέρνηση συνεργασίας, που θα ανακουφίσει το λαό από τα δυσβάσταχτα και επαχθή μέτρα που έχουν ληφθεί ανά το παρελθόν, να δημιουργήσει κράτος αποτελεσματικό, λειτουργικό και κοινωνικό, πορευόμενοι εντός της Ευρωζώνης και αγωνιζόμενοι για την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και συνεργασίας χωρίς τους τοκογλυφικούς Ευρωπαίους και τους αρχιτέκτονες της σκληρής λιτότητας και της συνεχούς δημοσιονομικής εξυγίανσης, των πλεονασμάτων του βορρά και των ελλειμμάτων του νότου.
Κυβέρνηση συνεργασίας για Ελλάδα ισότιμη με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με οικονομία ανθούσα, με μειωμένη ανεργία, περιορισμένη φτώχεια, με Έλληνες αξιοπρεπείς και ευημερούντες και όχι χρεοκοπημένους επαίτες και λοιδορούμενους κακομοίρηδες.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass