Το δις εξαμαρτείν..!

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2012 2:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:36
Του Γεωργίου Ντόβα
 
Λίγοι είναι οι άνθρωποι που μαθαίνουν από τα σφάλματα – αμαρτήματα των άλλων και τα αποφεύγουν προς μεγάλη ωφέλειά τους. Αρκετοί όσοι μαθαίνουν από τα δικά τους λάθη και δεν τα επαναλαμβάνουν. Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν μπορούν να μάθουν ούτε από τα λάθη τους, ούτε από τα λάθη των άλλων και τα επαναλαμβάνουν με αποτέλεσμα τη μεγάλη ζημία που προκαλούν στους εαυτούς τους και στους άλλους. Ο πρόγονός μας ο Μένανδρος μας προειδοποιεί για να μας νουθετήσει και να μας προστατεύσει λέγοντας: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».
Θα επιχειρήσω μια αναγωγή αυτής της σοφής ρήσης στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας, μια και είναι επίκαιρα, λόγω της προσφυγής σε νέες εκλογές μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Εκτός απροόπτου, ο αριθμός των βουλευτών των κομμάτων, που πήραν μέρος στις εκλογές αυτές, θα είναι περίπου ίδιος με αυτόν των νέων εκλογών της 17ης Ιουνίου. Και τίθεται επιτακτικά το ερώτημα, ποιο θα είναι το καινούργιο δεδομένο, ο καταλύτης θα έλεγα, ώστε τα κόμματα να μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να σχηματίσουν Κυβέρνηση αξιόπιστη, ισχυρή και βιώσιμη η οποία θα πάρει τις αναγκαίες ρηξικέλευθες αποφάσεις που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ομαλότητας και ανάπτυξης για να μπορέσει να βγει από την πολύπλευρη και βαθιά κρίση, που μαστίζεται τρία περίπου χρόνια, με κύρια χαρακτηριστικά την απίστευτα υψηλή καταγεγραμμένη και μη ανεργία, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, την ακρίβεια, την ανικανότητα της διοίκησης να συλλάβει τη φοροδιαφυγή-φοροκλοπή και κυρίως την ύφεση που αγγίζει το 20% του ΑΕΠ.
Κατά την προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα μας κανείς πολίτης δεν μπόρεσε να σχηματίσει μια σταθερή και πειστική αντίληψη για τα μελλούμενα να συμβούν μετά τις εκλογές με βάση αυτά που βλέπει και ακούει από τα κόμματα και τους ηγέτες τους που διεκδικούν την ψήφο του. Παντού υπάρχει πλήρης σύγχυση και αβεβαιότητα. Αν αναρωτηθεί κανείς ποια κόμματα θα συνεργαστούν -μια και αποκλείεται η αυτοδυναμία- για να σχηματίσουν κυβέρνηση ισχυρή και βιώσιμη μετά τις νέες εκλογές, δεν πρόκειται να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα. Τα θεατρινίστικα πάνελ των τηλεοράσεων με τα στελέχη των κομμάτων και τους παντός είδους ειδήμονες επιτείνουν την αβεβαιότητα και προκαλούν αηδία και αγανάκτηση.
Αν πρώτο κόμμα εκλεγεί η ΝΔ θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.; Αν αυτό μπορεί να συμβεί τότε γιατί δεν συνέβη την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου για να τελειώνουμε; Η απάντηση ήταν ότι δεν θέλησε να συμμετέχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο οποίος προτίμησε να μείνει στο ρόλο της αντιπολίτευσης, τον οποίο μάλλον όπως δείχνουν τα πράγματα θα προτιμήσει και για το μέλλον. Μια κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα μπορέσει να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που μας επιβάλλουν τα Μνημόνια ή θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος;
Αν πρώτο κόμμα εκλεγεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα συγκυβερνήσει με ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ.; Δεν μπορώ να φανταστώ τον κ. Ε. Βενιζέλο υποτακτικό του Αλέξη Τσίπρα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να υιοθετεί τις θέσεις του περί καταγγελίας της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου που τη συνοδεύει όταν αυτά τα έχει πρόσφατα υπογράψει και παρουσιάσει στο λαό σαν τη μεγάλη νίκη που κράτησε όρθια την Ελλάδα. Επίσης αδυνατώ να καταλάβω πώς θα μπορούσε να συγκυβερνήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και οι συνιστώσες του με τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη και συγχρόνως άκρως προβληματική θέση. Με τις διακηρύξεις του περί αντεπίθεσης, ανυπακοής και ανατροπής περιμένει στη γωνία την ώρα που θα καταρρεύσει το παγκόσμιο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και μαζί του ολόκληρη η ελληνική κοινωνία για να αναλάβει ως άλλος Ηρακλής να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία και να μπορέσει να αποθέσει την κοπριά της δικής μου εξουσίας άχρι καιρού, μιας και όλες οι εξουσίες παράγουν κοπριά. Πρόσφατο παράδειγμα η κόπρος των κομμουνιστικών καθεστώτων που κατέρρευσαν κάτω από το βάρος της μπόχας που ανέδυαν. Φαίνεται ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους αλλά και τα λάθη των άλλων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης αυτού του κόμματος κι όποιος αντέξει. Ποιος ξέρει μπορεί κάποτε να μας χρειαστεί αν δεν αλλάξουν μυαλά οι ηγέτες του φιλελεύθερου συστήματος και συνεχίζουν να το ευτελίζουν και ροκανίζουν χάριν του πρόσκαιρου κέρδους και της απληστίας τους.
Το δις εξαμαρτείν των κομμάτων μάλλον βρίσκεται επί θύραις για να καταδείξει περίτρανα πέραν της ανεπάρκειας των και την αφροσύνη τους. Αν συμβεί συντόμως και το τρις εξαμαρτείν θα καταδειχθεί και η παραφροσύνη τους. Ας ευχηθούμε να τους φωτίσει ο Θεός να εγκαταλείψουν την αλαζονεία και την ιδιοτέλειά τους και να σκεφτούν την ύστατη στιγμή σοβαρά και υπεύθυνα το καλό της χώρας και του λαού της. Αν δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων τότε θα αυτοαναιρεθούν με απρόβλεπτες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση συνευθύνης που προτείνει ο Ε. Βενιζέλος αποτελεί πολιτικό πυροτέχνημα. Μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε ουσιαστικό ρόλο πριν την προσφυγή στο ΔΝΤ. Η τακτική των τετελεσμένων γεγονότων πρέπει να τελειώσει άπαξ διά παντός. Είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός με βαθιά αντιδημοκρατική νοοτροπία. Αυτό που μπορεί να συμβεί στις παρούσες συνθήκες είναι η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα (τεχνοκράτες) η οποία με τη στήριξη όλων των κομμάτων της Βουλής θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για ό,τι καλύτερο για τη χώρα και το λαό.
Αν δεν συμβεί αυτό, νομοτελειακά θα προκύψει κάποιο απρόοπτο συγκλονιστικό γεγονός, του οποίου τις συνέπειες ουδείς δύναται να γνωρίζει. Όλοι το απεύχονται αλλά δυστυχώς δεν κάνουν αυτό που πρέπει να το αποτρέψουν, ίσως επειδή δεν πιστεύουν ότι μπορεί και να συμβεί και στη χειρότερη περίπτωση το επιθυμούν για ίδιον όφελος.
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass