Τι περιμέναμε από τους ηγέτες των κομμάτων

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2012 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:36
Του Σταύρου Αστερίου Παπαγιάννη, ε.τ. δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω- συγγραφέα
 
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, για τους υπεύθυνους της πολύπλευρης σήψης που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας, την βαθύτατη οικονομική κρίση που βιώνουμε και τη διάλυση, στην κυριολεξία, του μορφώματος της εξουσίας μας, έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά.
Παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες των κομμάτων να επικεντρώσουν τα προβλήματά μας στο ύψος της βοήθειας των συνεταίρων μας, στα μνημόνια 1 και 2 και στο περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης που υπογράψαμε με τους συνεταίρους μας και το Δ.Ν.Τ. Και επιπλέον γνωρίζουμε γιατί μας οδήγησαν στις εκλογές της 6η Μαΐου που το αποτέλεσμά τους δεν ικανοποίησε κανένα κόμμα και έτσι θα ξαναψηφίσουμε στις 17 Ιουνίου.
Ο λαός μας είναι πεπεισμένος ότι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας μας και τα δεινά του είναι τα κόμματα και οι ηγέτες τους, ιδίως του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Και περίμενε ότι έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, όλοι τους θα έκαναν αυτοκριτική, θα αναγνώριζαν τις ευθύνες τους και θα του ζητούσαν ευθέως και σαφώς συγγνώμη για όσα έπραξαν σε βάρος του ιδίου και της χώρας μας. Θα μας έλεγαν, έστω και τώρα, την αλήθεια για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Και ότι το πρώτο πρόβλημά μας δεν είναι το ύψος του δανείου που απαιτούμε να μας δώσουν οι συνεταίροι μας. Ότι το πρώτο και δυσεπίλυτο πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι και το ανύπαρκτο κράτος μας. Ότι πρέπει να το επανιδρύσουμε, όπως και το κόμμα της Ν.Δ διεκήρυττε σε προηγούμενες εκλογές μας και περιλαμβανόταν στο πρόγραμμά της, αλλά ξεχάστηκε όταν κατάλαβε, με την ψήφο μας την εξουσία. Δεν θεωρώ αναγκαίο να μνημονεύσω το τι πρέπει να γίνει. Θα υπενθυμίσω μόνο το περίπου ένα εκατομμύριο υπαλλήλων που υπηρετούν στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και του Ιδιωτικού Δικαίου που έχουν σχέση με το Δημόσιο. Οι μισοί από αυτούς δεν χρειάζονται. Θα πρέπει να εξασφαλίσουν εργασία σε άλλους τομείς της οικονομίας μας και ως τότε να τους εξασφαλιστούν τα προς το ζειν.
Ενόψει των εκλογών μόνο το Π.Α.Σ.Ο.Κ παραδέχθηκε ότι συντέλεσε στην απερίγραπτη κατάντια μας και ζήτησε συγγνώμη για την ευθύνη που το βαρύνει, Αλλά κανένα άλλο κόμμα από τα παρόντα στο κοινοβούλιο προ της 6ης Μαΐου δεν το έπραξε. Αντίθετα όλα τα κόμματα, για όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, ρίχνουν την ευθύνη το ένα στο άλλο και για το μέλλον υπόσχονται παροχές που ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Όπως να επαναφέρουν τις συντάξεις και τους χαμηλούς μισθούς στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που έχουν περικοπεί στα προ του μνημονίου επίπεδα, να μην ελαφρύνουν τις δημόσιες υπηρεσίες από τους υπεράριθμους υπαλλήλους και άλλα παρόμοια. Όμως όλα τα κόμματα και οι ηγέτες τους γνωρίζουν το τι χρειάζεται ο τόπος και τι μπορεί να γίνει. Γνωρίζουν ότι η χώρα μας, για να ορθοποδήσει, χρειάζεται αναμφισβήτητα τη βοήθεια των συνεταίρων μας, αλλά και την επανίδρυση του κράτους μας. Γι’ αυτό και περιμέναμε να ακούσουμε από τα κόμματα και τους ηγέτες τους να δηλώνουν, ξεκάθαρα, ότι ερχόμενοι στην εξουσία θα κάνουν, συγκεκριμένα και σαφώς, αυτό και αυτό, με αυτόν τον τρόπο και με αυτά τα χρήματα που θα αντλήσουν από τις τάδε πηγές. Ότι αυτά μπορούν να γίνουν και θα τα υλοποιήσουμε αν μας δώσετε την εξουσία, αγνοώντας το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Αν σας ικανοποιούν ψηφήστε μας.
Τέτοιες δηλώσεις δεν ακούσαμε. Μάλιστα από κάποιους όψιμους επαναστάτες, σοσιαλκομμουνιστές, ακούμε και διαβάζουμε μεγαλόστομες διακηρύξεις και συναρπαστικά συνθήματα που μας υπενθυμίζουν τις διακηρύξεις και τα συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου και το σλόγκαν «ΑΛΛΑΓΗ» που ικανοποιούσε τον καθένα που το άκουγε. Και όταν το Π.Α.Σ.Ο.Κ κατέλαβε την εξουσία και τη διατήρηση για δεκαετίες ανέδειξε τους Τσοχατζόπουλους και μας οδήγησε στην κατάντια μας. Με τη βοήθεια και της Νέας Δημοκρατίας που μιμήθηκε τις τακτικές και πρακτικές του.
Ενόψει των επικειμένων εκλογών είναι ώρα να παραμερίσουμε τα του παρελθόντος και να επιλέξουμε τα κόμματα που θέλουμε να κυβερνήσουν τη χώρα μας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη προτιμητέα είναι εκείνα που θέλουν να παραμείνει η χώρα μας στη Ζώνη του Ευρώ και στην Ε.Ε., να διατηρήσουμε το διάλογο με τους εταίρους μας για τη βελτίωση των όρων της συνεργασίας μας, να αποδέχονται τις πιο προωθημένες μεταρρυθμίσεις στο κράτος μας, στη βάση πολλών ορθών υποδείξεων των συνεταίρων μας. Δηλαδή την πραγματική επανίδρυση του κράτους μας.
Τα του παρελθόντος έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε αργότερα, να ζητήσουμε, να επιμερίσουμε ευθύνες, να αναζητήσουμε τα κλεμμένα και να επιβάλλουμε κυρώσεις. Τώρα προέχει να επιβιώσουμε αποφεύγοντας τη χρεοκοπία, να μην πέσουμε στις αγκάλες δημαγωγών και να μη βρεθούμε μπλεγμένοι σε επικίνδυνα διεθνή παιγνίδια μεγάλων και ισχυρών χωρών. Οι εμπειρίες μας, το επιβεβαιώνουν.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass