Ανάλυση

Στην κόψη του ξυραφιού

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2011 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:14
 Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση βρέθηκε κυριολεκτικά στο κενό. Στροβιλιζόταν στη δίνη των πολιτικών και οικονομικών επιλογών της και των τραγικών συνεπειών που βιώνει και θα συνεχίσει να βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.
Όλα όσα προγραμματίζονται και αποφασίζονται και λέγονται από τους πάντες βάλλουν ανελέητα κατά της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας όλων.
Η ανέχεια, η οργή, η θλίψη και η κατάθλιψη φέρουν το λαό μας σε θέση συναισθηματικής και λογικής ανισορροπίας. Βρίσκεται πράγματι στην κόψη του ξυραφιού.
Πρέπει, όμως, να μείνει «όρθιος», να μείνει άσβεστη η ελπίδα. Πρέπει να οργανώσει την πολιτική του σκέψη, ώστε να βρει λογικά ερείσματα, τα στάνταρ της πολιτικο-οικονομικής πραγματικότητας της εποχής μας, διότι τελικά απ’ αυτόν τον ίδιο θα προέλθει η σωτηρία της πατρίδας μας.
Για να πετύχει τα ανωτέρω, πρέπει, ίσως μπορεί να βοηθηθεί, αν «δει» τα πράγματα υπό το πρίσμα της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας της Ευρώπης.
Ο Νικολό Μακιαβέλι (1469-1527), στο Ε’ Κεφάλαιο του μνημειώδους έργου του «Ο Ηγεμόνας», γράφει:
Για να «κρατηθούν» τα κράτη που κατακτώνται, ο Ηγεμόνας ή τα «καταστρέφει» ή εγκαθίσταται ο ίδιος σ’ αυτά ή οργανώνει μέσα τους μια «φιλική» ολιγαρχία.
Στη σημερινή πραγματικότητα το υπό «κράτημα» κράτος είναι η Πατρίδα μας ή, για να ακριβολογούμε, το «επανακράτημα», δεδομένου ότι πάντοτε ήμασταν, κατά μακρινό παρελθόν, προτεκτοράτο, με διαφορετικό μανδύα λειτουργίας, της τυπικής δημοκρατικής νομιμοποίησης.
«Ο Ηγεμόνας» σήμερα είναι η Τρόικα, που από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλάζει συνεχώς τη δράση του και επιβάλλεται με στρατηγικά όπλα, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Δ.Ν.Τ., τις κρατικές τράπεζες των πιο ισχυρών κρατών, τους κολοσσούς χρηματοπιστωτικούς οίκους με τους κοινωνιοκτόνους οίκους αξιολόγησης, την ομάδα των G8, τον ΟΟΣΑ, το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
Η λειτουργία των ανωτέρω όπλων είναι ενορχηστρωμένη και νομοτελειακή. Διότι «Ο Ηγεμόνας» αποτελεί ένα πολύπλοκα δομημένο σύστημα. Από το 1970 και εντεύθεν, όταν άρχισε η εφαρμογή του δόγματος των Η.Π.Α., «Νέα Τάξη Πραγμάτων», η δράση του έγινε πιο καταστροφική για τους λαούς.
Είναι πλέον ανεξέλεγκτος. Μεταμορφώθηκε σε «Δράκουλα» και πίνει το αίμα των.
Δεν μπορούν να του αντισταθούν οι πολιτικές ηγεσίες ακόμη και των ισχυρών κρατών της γης, ακόμη και όταν είναι αριστερής ή σοσιαλιστικής ιδεολογίας.
Διότι η ενορχηστρωμένη λειτουργία και δράση του γίνεται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης και παγκοσμιοποιημένης αγοράς, στο πλαίσιο του «τρελού» φονταμεταλιστικού καπιταλισμού.
Το πόσο ανεξέλεγκτος είναι το δείχνουν τα «τρέχοντα» στις Η.Π.Α., που προσπαθούν να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού τους χρέους, για να πληρώσουν τα ομόλογά τους, που λήγουν οσονούπω, άλλως η FITCH θα τις υποβαθμίσει.
Το δείχνουν οι πιέσεις των Η.Π.Α. προς την Ε.Ε., ώστε να βοηθηθεί η Πατρίδα μας. Στην πραγματικότητα, όμως, για να βοηθηθούν οι ίδιες, γιατί από το 2010 οι αμερικανικές τράπεζες έχουν έκθεση στα ελληνικά ομόλογα 31,2 δισ. ευρώ, τριπλάσια της πραγματικής αξίας των και διότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολλά αμοιβαία κεφάλαια και άλλα τραπεζικά προϊόντα αμερικανικά, που αν εξαγοραστούν δημιουργούν τελικά αύξηση του χρέους των.
Γενικά οι τράπεζες είναι τα πιο αποτελεσματικά όπλα του «Ηγεμόνα» και λειτουργεί με τη βασική ιδεολογική αρχή, ότι ο παραγόμενος πλούτος απ’ όλους τους εργαζομένους της γης πρέπει να είναι στα χέρια της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας.
Όλες οι τράπεζες του κόσμου, με τα βασικά τους προϊόντα και τα τοξικά παράγωγά τους, κυρίως τα C.D.S. (ασφάλιστρα κινδύνου), διασυνδέονται μεταξύ τους παγκοσμίως.
Για τα συμφέροντά τους πιέζουν επομένως οι Η.Π.Α. την Ε.Ε. και για το κλονιζόμενο ευρώ πιέζει η Ε.Ε. εμάς.
Και η Πατρίδα μας, στην κόψη του ξυραφιού, καλείται να σώσει την Ευρωζώνη και την προοπτική ολοκλήρωσης της Ε.Ε.
Σημειολογικά: Και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μάτωσε ποικιλότροπα η Ελλάδα, πολεμώντας τον Άξονα και καθυστερώντας τους Γερμανούς να εισβάλλουν στη Ρωσία πριν το χειμώνα, αρχίζοντας έτσι η κατάρρευση του Γ’ Ράιχ.
Σ’ αυτό το διεθνές περιβάλλον πορεύεται η Πατρίδα μας και μετά την ψήφιση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Η κυβέρνηση κέρδισε λίγο χρόνο, όντας στο κενό. Τώρα, όμως, πρέπει να κινηθεί ριζοσπαστικά ή καλύτερα επαναστατικά.
Είναι απαράδεκτο 20 μήνες τώρα να μην έχει βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο για τους φοροκλέφτες και φοροδιαφεύγοντες, για τους παραοικονομούντες και εγκληματούντες κατά της κοινωνίας και του Έθνους, για τους επίορκους που είναι σε θέσεις κλειδιά της κρατικής μηχανής.
Πρέπει να έχει το νου και την καρδιά της στις κοινωνίες των πλατειών.
Όλα, όμως, όσα λέγονται στις πλατείες δεν πρέπει να παραμείνουν χύμα λόγος. Σιγά - σιγά, με τη βοήθεια των τόσων και τόσων ειδικών που συμμετέχουν, ο λόγος να δομηθεί σε συγκεκριμένη εφικτή πολιτική πρόταση. Οι πλατείες και τελικά όλος ο λαός να γίνουν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαγνισθεί αρχικά και αναγεννηθεί στη συνέχεια όλο το πολιτικό μας σύστημα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι δυνατόν τις αφόρητες πιέσεις και τα «ραπίσματα» των ομολόγων της του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς των Μ.Μ.Ε. της Ευρώπης, να τις αποδίδει σε μη πλήρη κατανόηση του σχεδίου της και κυρίως αυτού «Ζάππειο ΙΙ» ΄σε ελληνική προπαγάνδα.
Το «Ζάππειο ΙΙ» εκλαμβάνεται απλά ως άσκηση επί χάρτου. Διότι ποιες οι σταθερές ή μεταβλητές παράμετροι του μοντέλου κοστολόγησης; Και αν συνεχίζουν να πιστεύουν σ’ αυτό, γιατί δεν το εφάρμοσαν ως κυβέρνηση πριν δύο χρόνια; Τώρα ως μάννα εξ ουρανού ήρθε στην πολιτική τους σκέψη;
Και σεις κύριοι του ΚΚΕ, να γνωρίζετε ότι οι πιο πολλοί προσυπογράφουν όλα όσα καταγγέλλετε ως αιτίες για τα δεινά των εργαζομένων και του λαού μας. Αλλά πού είναι το άλλο μισό της προσωπικότητας του κόμματος; Πού είναι μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση εξουσίας; Πώς οραματίζεστε την Πατρίδα μας στο παγκόσμιο σκηνικό; Πώς θα πάρει ο λαός, κ. Παπαρήγα, στα χέρια του την ιδιοκτησία, μέχρι και τον πλούτο παραγωγής; Γιατί δεν τα λέτε όλα αυτά με συγκροτημένους εφικτούς πολιτικούς όρους; Δεν έχετε πλέον την πολυτέλεια να είσθε γραφικοί και ουτοπικοί στη σημερινή εποχή. Ίτε παίδες ΚΚΕ «ξυπνήστε».
Και συ, φίλτατε Αλέξη, να χειραγωγείς τη νεανική πολιτική σου ορμή. Είσαι ορθότατα προσανατολισμένος στην άλλη Ε.Ε., σ’ αυτήν της ισονομίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και πραγματικής δημοκρατίας;
Το πολιτικό και οικονομικό σύστημα είναι καλά ριζωμένο. Θέλει πολύ κόπο και χρόνο για να ανατραπεί. Θέλει συνεργασίες με τις εγχώριες συγγενείς ιδεολογικές δυνάμεις, αλλά κυρίως με αυτές του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ν’ αποφεύγεις μερικές φορές τους λαϊκισμούς και να έχεις υπόψη ότι αποτελείς έναν από τους εν δυνάμει μελλοντικούς πρωθυπουργούς κατά το 2020 - 2025.
Λευτέρης Καραμουχτάρης
Καθηγητής - συνταξιούχος Ο.Τ.Ε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass