Το Έιτζ είναι εδώ!

Δημοσίευση: 28 Νοε 2011 2:10 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:40
Στον 21ο αιώνα, μια λοιμώδης νόσος εξακολουθεί να απασχολεί αισθητά ολόκληρο τον κόσμο, ολόκληρη την ανθρωπότητα και αντί να υπάρχει ύφεση, συνεχώς τα κρούσματα γίνονται ολοένα και περισσότερα και δεν μιλάμε για μια απλή νόσο. Πρόκειται για μια λοιμώδη νόσο, που αναστατώνει εδώ και αρκετά χρόνια την ανθρωπότητα.
Το AIDS, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, οφείλεται στον ιό HIV, ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Είναι μια προχωρημένη νόσος, το τελικό στάδιο της HIV λοίμωξης, η οποία οδηγεί στην εξασθένιση της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού και την εκδήλωση καιροσκοπικών λοιμώξεων και νεοπλασιών. Κύτταρα στόχοι είναι Τ-κύτταρα. Εντός δύο εβδομάδων, μέχρι τριών μηνών από τη λοίμωξη, τα αντισώματα μπορεί να ανευρεθούν συνήθως με την εξέταση αίματος.
Το AIDS συνήθως χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να αναπτυχθεί από τη στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV, συνήθως δύο έως και δέκα χρόνια ή και περισσότερο. Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση και μοιάζουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Μερικοί άνθρωποι που μολύνονται παρουσιάζουν πολύ έντονα συμπτώματα, ενώ άλλοι αντιθέτως δεν αισθάνονται απολύτως τίποτα.
Ο HIV δεν μεταδίδεται με φιλιά, τη σωματική επαφή, την τουαλέτα, τη θάλασσα, το σάλιο, τα έντομα.
Ο HIV μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, χρήση από κοινού αιχμηρών αντικειμένων, μετάγγιση μολυσμένου αίματος, από τη μητέρα που έχει μολυνθεί στο παιδί της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού.
Τρόποι προφύλαξης, με αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση, με την αποφυγή κοινής χρήσης αιχμηρών αντικειμένων, σωστή και συστηματική χρήση προφυλακτικού, προγεννητικό έλεγχο στην έγκυο γυναίκα, αποστειρωμένα εργαλεία ή σετ μιας χρήσης σε πρακτικές όπως π.χ. τατουάζ.
Το AIDS αφορά σε κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο. Τεστ ανίχνευσης γίνεται σε όποιο δημόσιο νοσοκομείο διαλέξουν, δωρεάν, γίνεται ανώνυμα.
Το AIDS μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, εθνικότητας. Δεν κάνει διακρίσεις.
Γρηγορίου Μαρία
Νοσηλεύτρια
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass