Ιατρικά

Εργαζόμενη μητέρα: Μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει;

Δημοσίευση: 28 Νοε 2011 2:11 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:40
 Από την Αναστασία Καραθανάση
 Μέχρι τώρα είχατε το μωρό σας αγκαλιά και το θηλάζατε. Να όμως που έφτασε η ώρα να επιστρέψετε στη δουλειά. Μόνο στην σκέψη ότι θα αφήσετε το αγγελούδι σας, αγχώνεστε και στεναχωριέστε. Γνωρίζετε ότι το γάλα σας είναι το καλύτερο για το μωρό σας και αυτό που του προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μεγαλώσει σωστά. Εξάλλου και ο παιδίατρός σας, τόνισε ότι το μωρό σας χρειάζεται μόνο γάλα, για τους πρώτους 6 μήνες ζωής του και στη συνέχεια παράλληλα με τις στερεές τροφές. Τι πρέπει να κάνετε;
Αρχικά μιλήστε με τον εργοδότη σας. Ενημερώστε τον ότι θέλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε. Ρωτήστε πόση άδεια δικαιούστε μετά τη γέννηση του μωρού σας. Καλό είναι να την εξαντλήσετε. Προσπαθήστε να πάρετε το μειωμένο ωράριο, ώστε να γυρίζετε όσο το δυνατόν νωρίτερα στο μωρό σας. Ζητήστε να έχετε 2 ή 3 διαλείμματα. Βρείτε ένα άνετο και καθαρό χώρο όπου θα μπορείτε να αντλείτε γάλα.
Προσπαθήστε να συνεχίσετε να θηλάζετε όσο το δυνατόν περισσότερο όταν είστε στο σπίτι. Έτσι δεν θα μειωθεί η παραγωγή σας. Μάθετε πώς να βγάζετε γάλα. Μια ηλεκτρική αντλία θα σας βοηθείσει σε αυτό. Πολλές μητέρες μπορούν και με το χέρι να βγάζουν γάλα, αν και είναι λίγο κουραστικό. Το γάλα σας μπορείτε να το αποθηκεύσετε είτε σε γυάλινα μπουκαλάκια, είτε σε σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος που θα βρείτε στο εμπόριο. Σημειώστε ημερομηνία και ποσότητα σε κάθε σακουλάκι, πριν το καταψύξετε.
Πολύ σημαντική θέση έχει το άτομο-γιαγιά, νταντά κ.λπ.- που θα αναλάβει το μωρό σας - όσο εσείς θα λείπετε στη δουλειά. Καλό είναι να συζητήσετε μαζί του και να του τονίσετε πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει το μωρό σας να λαμβάνει το δικό σας γάλα. Μπορείτε να γράψετε οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθεί. Λίγες μέρες πριν να επιστρέψετε στη δουλειά καλό είναι να είστε μαζί δοκιμαστικά. Στη συνέχεια το άτομο αυτό θα σας πει την ποσότητα που χρειάζεται το μωρό κάθε φορά που το ταΐζει - εξαρτάται από την ηλικία και το κάθε μωρό. Θα σας ενημερώνει πώς αντιδρά το μωρό σε κάθε τάϊσμα. Καλό είναι να θηλάζετε το μωρό σας λίγο πριν να πάτε στην δουλειά. Ενώ, θα μπορούν να σας περιμένουν να γυρίσετε, αν η επιστροφή σας συμπίπτει με την ώρα ταΐσματος.
Το ιδανικό θα ήταν να έρχεται το μωρό στη δουλειά σας να θηλάζει αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες φυσικά. Ή να πηγαίνετε εσείς στα διαλείμματα να το θηλάζετε. Αν δεν γίνεται τίποτα από τα δύο, τότε θα πρέπει να αντλείτε το γάλα περίπου τις ώρες που θα έτρωγε και το μωρό σας.
Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι θηλάστε το μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε. Είναι αναμενόμενο να αρχίσει να ξυπνάει τα βράδια και να θηλάζει πιο συχνά, ειδικά τις πρώτες μέρες που ξεκινάτε τη δουλειά. Μπορείτε να το θηλάζετε σε ξαπλωτή στάση, ώστε να ξεκουράζεστε και οι ίδιες. Είναι πολύ σημαντικό να τρώτε καλά, να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας και να ξεκουράζεστε όταν το μωρό σας κοιμάται.
Σίγουρα, το να συνεχίσει μία μητέρα να θηλάζει ενώ εργάζεται δεν είναι κάτι εύκολο. Θα πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή. Βλέποντας το μωρό να είναι γερό και δυνατό, η ανταμοιβή είναι μεγάλη. Εκατομμύρια μητέρες στον κόσμο εργάζονται και συνεχίζουν να θηλάζουν. Γιατί όχι κι εσείς;
 
Η Αναστασία Καραθανάση είναι παιδίατρος -IBCLC
Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC
anast.karath@yahoo.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass