«Με αφορμή την εξέγερση στο Κιλελέρ...»

Δημοσίευση: 02 Απρ 2011 2:02 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:22
Της Θέκλας Παρασκευούδη, υπεύθυνης Περιφερειακών ΜΜΕ Δημοκρατικής Συμμαχίας www.thekla.gr
 Η εκδήλωση τιμής για την εξέγερση του Κιλελέρ από Θεσσαλούς κολίγους το 1910, μας υπενθυμίζει τον φόρο τιμής που τους οφείλουμε για την ιστορική στιγμή που δημιουργήσανε. Χωρίς να το περιμένανε μετατραπήκανε σε σύμβολο αγωνιστικότητας, πρόδρομοι των αγροτικών εξελίξεων.
101 χρόνια πριν οι κάτοικοι ξεσηκωθήκανε για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Σήμερα, στεκόμαστε άμοιροι ευθυνών. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτικό κόσμο σήμερα, στις τραγικές συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει.
Το Μνημείο του Θεσσαλού Αγρότη στο ιστορικό Κιλελέρ, δεν φιγουράρει ως απλό μνημείο κατάθεσης στεφάνων αλλά αποτελεί σημείο επαγρύπνησης.
Η Θεσσαλία αυτή την ιδιαίτερα τεταμένη οικονομικά περίοδο βιώνει την παραμέληση του γεωργικού τομέα, την απουσία οποιουδήποτε πλαισίου στήριξης αλλά και την αδυναμία των μέχρι τώρα εμπλεκόμενων φορέων.
Ο διαχωρισμός των ρόλων ανάμεσα σε συνεταιρισμό, αγροτικό Σύλλογο και Επαγγελματική Ένωση κρίνεται τουλάχιστον απαραίτητο βήμα.
Το μέλλον της γεωργίας κρύβει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ή τη στήριξη της γεωργίας σε κρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και τομές που χρειάζεται η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο αγροτικός τομέας πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις με ουσία χρειάζονται.
Ο Θεσσαλός αγρότης το 1910 προξένησε μια μικρή επανάσταση, ο Θεσσαλός αγρότης του 2011 τι μπορεί να προσφέρει;
Καλούμαστε, ιδιαίτερα εμείς οι νέοι άνθρωποι, να ενεργοποιηθούμε με πράξεις όχι με λόγια, με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.
Οφείλουμε να στραφούμε σε μια γεωργία βιώσιμη, που θα παράγει ποιοτικά τρόφιμα, μια γεωργία πολυλειτουργική που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, λειτουργώντας με αρχές αειφορίας.
Η κρατική παρέμβαση οφείλει να εξασφαλίσει ισότιμες συνθήκες ζωής και ευκαιριών στην ύπαιθρο με αυτές των αστικών κέντρων. Να ενισχύσει την διαφορετικότητα των προϊόντων της υπαίθρου προωθώντας υποδομές, εκπαίδευση, κατάρτιση, πληροφόρηση.
Το κράτος οφείλει να είναι μικρό, αποκεντρωμένο, αυστηρό και πάνω απ’ όλα δίκαιο.
Με λίγα λόγια, η προώθηση αποτελεσματικών διαρθρωτικών αλλαγών στον αγροτικό τομέα δεν στηρίζεται σε ευχολόγια και αοριστίες αλλά σε μέτρα ουσίας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει πως η Ελλάδα κρύβει μέσα της μεγάλες δυνάμεις που θα φέρουν την αλλαγή. Οι Θεσσαλοί προγονοί μας φωτίσανε τον δρόμο τώρα είναι η σειρά μας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass