Το «τσουνάμι» των αυξημένων τιμών επιστρέφει

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2011 2:56 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:39
Της Ζαχείλα Κατερίνας, Προέδρου σωματείου «ΔΡΑΣΗ για τη Θεσσαλία» drasithes@yahoo.gr
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι καταστροφικές συνέπειες στις σοδειές βασικών αγροτικών προϊόντων έχουν οδηγήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στο χείλος του γκρεμού. Με τις τιμές των σιτηρών και του ρυζιού να αυξάνονται, οι κοινωνικές συγκρούσεις και η γιγάντωση του πληθυσμού που πλήττεται σήμερα από την έλλειψη τροφής είναι η εικόνα που επιφυλάσσει το μέλλον. Από την άλλη, όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα για την εξισορρόπηση του κλίματος δεν λαμβάνονται προς το παρόν.
ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ
Η ένταση με την οποία εκδηλώνονται τα φυσικά φαινόμενα είναι μία γεύση για όσα θα επακολουθήσουν τα επόμενα 50 χρόνια. Η αύξηση στις τιμές των προϊόντων θα είναι αναπόφευκτη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Πολιτικής Τροφίμων. Θεωρείται δε πολύ πιθανόν οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής μέσα σε λίγα χρόνια να αυξηθούν έως και 130% γεγονός που θα προκαλέσει παγκόσμιες αναταραχές και συγκρούσεις, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμη και αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2050, οι συνέπειες στη γεωργία, ειδικά στις καλλιέργειες σιτηρών θα είναι ολέθριες.
Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Οι πυρκαγιές και η ξηρασία στη Ρωσία από τη μία και οι πλημμύρες στο Πακιστάν από την άλλη μας έχουν δείξει τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι χρονιές που σημαδεύτηκαν από μεγάλες φυσικές καταστροφές, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν μεγάλη άνοδο. Όπως έχουμε καταλάβει, το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπου σύμφωνα με τα χειρότερα σενάρια, η τιμή του αραβοσίτου μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 130%. Το ίδιο θα συμβεί και για δύο ακόμη βασικά προϊόντα, το ρύζι και το σιτάρι. Οι προβλέψεις για τις τιμές στο ρύζι μιλούν για αύξηση κατά 78%, ενώ για το σιτάρι η αύξηση θα αγγίξει το 67%.
Στο σκηνικό των κλιματικών επιρροών τελευταία έχει ήδη μπει και η νότιος Αμερική, όπου η μεγάλη περίοδος ξηρασίας, το κρύο και οι πλημμύρες έχουν αυξήσει δραματικά τις τιμές των προϊόντων που παράγει . Η χώρα βρίσκεται στο όριο της κρίσης και η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι κατακόρυφες αυξήσεις των τιμών οδήγησαν σε κοινωνικές εξεγέρσεις περισσότερες από 30 χώρες, ενώ υπολογίζεται πως ο αριθμός του πληθυσμού που υποφέρει από την έλλειψη τροφής αυξήθηκε κατά 150 εκατομμύρια. Αν και από το 2008 παρατηρήθηκε αισθητή μείωση σε ορισμένες τιμές προϊόντων, δυστυχώς μέχρι σήμερα το ποσοστό του 50 % και πλέον των τροφίμων συνεχώς ακριβαίνει.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass