Παρέμβαση

Τα ίδια Παντελάκη μου...

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2011 22:23 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:40
Η νέα Δημοτική Αρχή συμπληρώνει ήδη πέντε μήνες στη διοίκηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου Λαρισαίων. Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε περίοδο μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις, παρά το ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας διοικητικής μεταρρύθμισης η οποία στο ξεκίνημά της συναντά σοβαρότατες δυσκολίες, η δημοτική αρχή ξεκίνησε τη θητεία της με ένα ύφος αλαζονείας το οποίο δεν ταιριάζει στην κρισιμότητα των ημερών. Και αυτό μάλιστα συμβαίνει στην τέταρτη θητεία της, όπου θα περίμενε κανείς απαλλαγμένη από το άγχος του πολιτικού κόστους να παρέμβει τολμηρά στο σχεδιασμό και την οργάνωση του νέου δήμου.
Ο δήμαρχος φαίνεται ότι δεν έχει καμία διάθεση να συζητήσει και να λάβει υπ’ όψη όχι μόνο την αντιπολίτευση και τους φορείς της πόλης, αλλά ούτε καν τους δικούς του συνεργάτες, συνεχίζοντας και ενισχύοντας την ενός ανδρός αρχή. Συνεχίζεται η τακτική ωραιοποίησης και «κουκουλώματος» των προβλημάτων με ύφος «...θα τους πιάσουμε στον ύπνο...» και αυτό φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο στην επιστολή των νομικών συμβούλων του δήμου. Το σημαντικό αυτό γεγονός που σε άλλο δήμο θα είχε ταρακουνήσει τη δημοτική αρχή, υποβαθμίστηκε μέσα από την άσκηση μιας επικοινωνιακής πολιτικής, στην οποία ομολογουμένως η δημοτική αρχή παίρνει άριστα.
 Οι πρώτες ενέργειες του νέου νόμου, σημαντικές για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής της αυτοδιοίκησης, υποβαθμίστηκαν με απαράδεκτο τρόπο. Η κορυφαία διαδικασία της απογραφής έγινε με τρόπο απαράδεκτο αφού υπήρχε απροθυμία να δοθούν στοιχεία στην αντιπολίτευση και όταν δινόταν αυτά ήταν ελλιπή. Τα αποτελέσματα δε τα οποία έδειξαν ένα χρέος της τάξης των 35 εκατ. εκτιμήθηκαν από τη δημοτική αρχή «... ότι είναι πολύ καλά...» και διακήρυξαν πανηγυρικά ότι ο δήμος μας είναι «ένας από τους καλύτερους στην Ελλάδα!!!», τη στιγμή που με αντίστοιχα ποσά χρέους άλλοι δήμοι άναβαν κόκκινο.
Απαξίωσαν δύο καινοτόμους θεσμούς του Καλλικράτη: τον συμπαραστάτη του δημότη και την επιτροπή διαβούλευσης. Φρόντισαν να μην εκλέξουν συμπαραστάτη του δημότη και υποβάθμισαν τον ρόλο της επιτροπής διαβούλευσης, στην πρώτη και μοναδική συνεδρίασή της, καταδεικνύοντας πόσο σημασία της αποδίδουν και με ποιο τρόπο θα την «αξιοποιήσουν»!
Οι δημοτικές κοινότητες στις οποίες ο Καλλικράτης αποδίδει σημαντικές αρμοδιότητες αντιμετωπίζονται με χειρότερο τρόπο ακόμη και από τα πρώην διαμερίσματα. Μέχρι στιγμής δεν τους έχει αποδοθεί καμία ουσιαστική αρμοδιότητα και παίζουν απλά το ρόλο της σφραγίδας όπου ο νόμος το επιβάλλει. Ακόμα δεν έχουν καν οργανωμένη διοικητική δομή και η δημοτική αρχή δεν έχει καμία πρόθεση να δημιουργήσει κάτι τέτοιο.
Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2011 συντάχθηκαν με την ίδια διαχειριστική λογική των προηγούμενων χρόνων, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κρισιμότητα των ημερών. Ο προϋπολογισμός (για άλλη μια φορά) είναι πλασματικός και εικονικά ισοσκελισμένος αφού προβλέπεται δάνειο 5 εκ. και 5 εκ. έσοδα από «εκποίηση ακινήτων», πράγμα το οποίο βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας! Στο τεχνικό πρόγραμμα παρουσιάζονται κατά συρροή έργα χωρίς καμία αξιολόγηση. Θα περίμενε κανείς, σε μια κρίσιμη αλλά και μετεκλογική χρονιά, να περιλαμβάνονται έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παρόλα αυτά επαναλαμβάνονται τα ίδια έργα που μεταφέρονται στα τεχνικά προγράμματα εδώ και 12 χρόνια με προεκλογικό στιλ (π.χ. Βιοκλιματικό Δημαρχείο!). Οι δημοτικές κοινότητες από τις οποίες πρέπει να ξεκινάει το τεχνικό πρόγραμμα στην ουσία αγνοήθηκαν παντελώς και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Η συμπεριφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζει στους ίδιους απαράδεκτους ρυθμούς. Ο δήμαρχος απαντάει εκ μέρους κάθε εισηγητή. Μιλάει με τις ώρες και δυσανασχετεί όταν η αντιπολίτευση επιμένει επιτακτικά σε κάποια θέματα, «...έρχονται διαβασμένοι και φταίτε εσείς» θα πει με οργή στους δικηγόρους! Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας, συνεχίζουν να φέρνουν στο δημοτικό συμβούλιο σοβαρά θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Σίγουρα μπορούμε να κρίνουμε ποια από αυτά είναι όντως επείγοντα και ποια έρχονται για να «μην προλάβει η αντιπολίτευση να διαβάσει καν την εισήγηση». Συνεχίζει να αγνοεί τις επερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Η δική μας μόνο παράταξη έχει κάνει ήδη 5 επερωτήσεις και δεν ήρθε ούτε μια στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η στάση και η αλαζονεία της δημοτικής αρχής φαίνεται έντονα και από αυτά που θεωρούνται «υπηρεσιακά» θέματα και τα οποία πολλές φορές δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αναφέρουμε κάποια πολύ σημαντικά παραδείγματα. Με το αιτιολογικό του επείγοντος και εξαντλώντας τα περιθώρια του νόμου περί προμηθειών και έργων, γίνονται σημαντικές αναθέσεις (προμηθειών και έργων). Ήμασταν και είμαστε αντίθετοι με τις αναθέσεις και το εκφράσαμε έντονα στις δύο τρείς περιπτώσεις που ήρθαν μέχρι τώρα στο δημοτικό συμβούλιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ανάθεσης για προμήθεια καυσίμων η οποία μάλιστα ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης και ψηφίστηκε ενώ η επιτροπή διαγωνισμού πρότεινε άλλα και το σπουδαιότερο: παράλληλα εκκρεμεί o νέος διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων. Στην ίδια τακτική εντάσσεται και η ανάθεση έργου ύψους 1,8 εκ. στη ΔΕΥΑΛ, η οποία προκάλεσε τις έντονες καταγγελίες των εργοληπτών και η οποία «τελείως τυχαία» έγινε λίγες μέρες πριν την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ. Μπορεί οι αναθέσεις αυτές να είναι νόμιμες, είμαι όμως και δεοντολογικά ηθικές.; Όταν μάλιστα γίνονται αμέσως μετά τις εκλογές;
Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και η ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες μηχανικούς, προγράμματος το οποίο κατατέθηκε στο πλαίσιο της ενεργειακής εξοικονόμησης στο συμβούλιο της Πέμπτης 12 Μαΐου. Παρά τις επισημάνσεις μας ότι στο δήμο υπηρετούν μέχρι και διδάκτορες μηχανικοί στο αντικείμενο, και παρά την παρέμβαση του προέδρου του ΤΕΕ για συνεργασία στο θέμα αυτό, προχώρησαν στην ψήφιση ως να μην ειπώθηκε τίποτα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ύφους της δημοτικής αρχής αποτελεί και το θέμα που ήρθε στο συμβούλιο της 12 Μαΐου και αφορούσε το περίφημο οικόπεδο της Κεντρικής πλατείας. Το θέμα ήρθε σαν απλό υπηρεσιακό θέμα και αφορούσε τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου της Κεντρικής πλατείας από «Χώρο Δημαρχείου» σε «απλό οικοδομικό τετράγωνο» και παράλληλα τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου της Καλλιθέας σε «χώρο δημαρχείου». Το θέμα είναι τραγικό! Το οικόπεδο για το οποίο έγινε τόση συζήτηση, το οποίο παλαιότερα σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλίτευσε, για την αγορά του οποίου ο δήμος πήρε δάνειο «... λόγω αναγκαιότητας να χτίσουμε δημαρχείο!» , τώρα αποχαρακτηρίζεται! Ποιος άραγε θα κερδίσει από όλα αυτά; Και ακόμα το περίφημο βιοκλιματικό κτίριο δημοτικών υπηρεσιών, το οποίο κόσμησε τρεις προεκλογικές εκστρατείες της δημοτικής αρχής σαν έτοιμο προς υλοποίηση, δεν είχε χαρακτηρισμένο οικόπεδο!
Νομίζουμε δεν χρειάζονται σχόλια για όλα αυτά!
Η παράταξη μας ανησυχεί για τη νέα αυτή πορεία της δημοτικής αρχής. Ανησυχεί για το μέλλον του δήμου μας σε μια εποχή μεγάλης κρίσης και με τα προβλήματα του «Καλλικράτη», που τώρα έρχονται στην επιφάνεια, να είναι πολύ έντονα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είμαστε εδώ να κάνουμε δημιουργική αντιπολίτευση με θετικές προτάσεις και δημιουργική κριτική. Δυστυχώς η δημοτική αρχή μέχρι τώρα εμφανίζει τη χειρότερη συμπεριφορά των δώδεκα χρόνων της. Εμείς επιμένουμε και καλούμε τη δημοτική αρχή, όσο είναι ακόμα καιρός, να αφήσει στην άκρη την αλαζονεία και να συνεργαστεί με όλους τους φορείς για τον κατά το δυνατόν καλύτερο σχεδιασμό και οικοδόμηση του νέου δήμου μας. Εκτός αν το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το προσωπικό τους μέλλον!
* Ο Γιώργος Σούλτης είναι δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Λαρισαίων Πόλις»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass