Σεβαστείτε τα μνημεία μας

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2011 2:37 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:44
Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει κανείς ότι στην πλατεία Αγ. Μπλάνα, πρώην Νέας Αγοράς, συχνάζουν παιδιά κι αυτό είναι ευχάριστο.
Το δυσάρεστο, ωστόσο, είναι ότι κάποια απ’ αυτά παίζοντας σκαρφαλώνουν και τρέχουν επάνω στα διατηρητέα μνημεία, που εκτίθενται εκεί, με κίνδυνο να πέσουν τα ίδια και να χτυπήσουν αλλά και να προκαλέσουν ζημιές.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τείχη αυτά δεν είναι σκέτα ντουβάρια, όπως ενδεχομένως κάποια παιδιά αλλά και κάποιοι μεγάλοι νομίζουν ότι πρόκειται για θεμέλια λουτρού και για τμήματα Βυζαντινών τειχών, που διέθετε εκεί παλαιότερα η πόλη μας για λόγους ασφαλείας.
Όλα αυτά μέχρι πρότινος ήταν θαμμένα μέσα στη γη, κάτω απ’ την πλατεία και τα ερείπια της Νέας Αγοράς, που κατεδαφίστηκε επί δημαρχίας Αγ. Μπλάνα. Όταν η σημερινή Δημοτική αρχή αποφάσισε να κατασκευασθεί εκεί το υπόγειο πάρκινγκ, οι ανασκαφές τα έφεραν στο φως, η Αρχαιολογική Υπηρεσία τα έκρινε διατηρητέα και, για να δώσει τη συγκατάθεσή της για συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, ζήτησε να βρεθεί τρόπος να διασωθούν.
Τεμαχίστηκαν, λοιπόν, μεταφέρθηκαν με χίλιες προφυλάξεις για ένα διάστημα με μεγάλους γερανούς σε ασφαλές μέρος, ενισχύθηκε επιπλέον η ταράτσα του πάρκινγκ και επανατοποθετήθηκαν πάνω σ’ αυτή, προκειμένου να αποτελούν «κτήμα ες αεί» για τις επόμενες γενιές και να θυμίζουν την τοπική μας ιστορία.
Ως εκ τούτου το κόστος της μεταφοράς, επανατοποθέτησης και συντήρησης των μνημείων επιβάρυνε κατά πολύ οικονομικά την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου αλλά και η πολιτιστική τους αξία είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Αν μη τι άλλο επιβάλλεται, γι’ αυτό, τα μνημεία αυτά και όποια άλλα διαθέτει η πόλη μας, μικροί και μεγάλοι να τα προστατεύουμε και να τα σεβόμαστε και όχι να τα ρυπαίνουμε και να τα τραυματίζουμε.
Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν μας τιμά αλλά και μας εκθέτει ανεπανόρθωτα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass