Εκπαιδευτικά

Οι μετεγγραφές των φοιτητών πολυτέκνων

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2011 22:45 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:48
Ύστερα από την ανάρτηση των πινάκων με τις βαθμολογίες των υποψηφίων στα Λύκεια όλης της χώρας και δεδομένου ότι η προθεσμία συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων λήγει στις 28 Ιουνίου παραθέτω ορισμένες σκέψεις-ενημερώσεις για τις επικείμενες μετεγγραφές τέκνων πολύτεκνων οικογενειών.
Δεν πέρασε ένας μήνας από την αναιτιολόγητη επίθεση της υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή, εναντίον της ΑΣΠΕ κατά τη συζήτηση του Ν/Σ που καταργούσε ουσιαστικά τις μετεγγραφές των φοιτητών μας, για να φανούν οι πραγματικές προθέσεις της, που θέλει τα παιδιά των πολυτέκνων να μη σπουδάζουν και ειδικότερα αυτά της επαρχίας να αποκλείονται από τις περισσότερες σχολές. Κατά τα άλλα ισχύει... το σύνθημα «Πρώτα ο μαθητής»!...
Μέχρι την ψήφιση του Ν. 3966/2011 ίσχυε ο Ν. 860/79, των μετεγγραφών αποκλειστικά για τους πολύτεκνους που διευρύνθηκε για πολιτικές σκοπιμότητες, προσθέτοντας συνεχώς και νέες κατηγορίες χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις υποδοχής των από τις σχολές και έτσι ενώ το ποσοστό των μετεγγραφόμενων τέκνων πολυτέκνων αντιστοιχούσε το πολύ μέχρι το 30% του συνόλου των μετεγγραφόμενων φοιτητών, κατηγορηθήκαμε... ως οι υπαίτιοι του υπερπληθυσμού των κεντρικών Πανεπιστημίων και έτσι κατήργησαν τις μετεγγραφές!
Ενώ, στις συνεχείς παρεμβάσεις της ΑΣΠΕ, έλεγαν ότι άδικα διαμαρτύρεστε, γιατί τα παιδιά σας θα εισάγονται σε Σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας των γονέων τους και αυτό πράγματι, φαίνεται στο νόμο που ψηφίσθηκε, αλλά και στην αιτιολογική έκθεση αυτού, τελικώς με τις οδηγίες συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο (οι οποίες είναι αυθαίρετες και δεν στηρίζονται στο νόμο) προβλέπεται: ότι ο πολύτεκνος θα πρέπει να επιλέξει Σχολές που βρίσκονται στην ίδια Διοικητική Περιφέρεια διαμονής της μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι οδηγίες του Υπουργείου: εάν ο υποψήφιος είναι π.χ. μόνιμος κάτοικος Σάμου, διεκδικεί θέσεις της ειδικής περίπτωσης των πολυτέκνων μόνο για τμήματα και σχολές που εδρεύουν σε αυτή την Περιφέρεια (Βορείου Αιγαίου), δηλαδή στη Λήμνο, Λέσβο, Σάμο και Χίο. Και αν είναι Νάξου ρωτάμε εμείς και θέλει να εισαχθεί στη Νομική... που δεν υπάρχει στην Περιφέρεια Κυκλάδων- Δωδεκανήσων; Διότι με βάση τις τελευταίες οδηγίες δεν θα μπορεί να δηλώσει Αθήνα, τα μόνα τμήματα που μπορεί να δηλώσει είναι: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων (Σύρος), στη Ρόδο Παιδαγωγικά καθώς και ΑΣΤΕ (Τουριστικά στη Ρόδο)... Είναι αυτό ισότητα ευκαιριών; Έτσι αντιλαμβάνονται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τέκνα πολυτέκνων; Είναι τρίτης κατηγορίας πολίτες τα τέκνα των πολύτεκνων οικογενειών που ζουν στην επαρχία και ειδικότερα σε νησιά;
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 59 παρ. 11 του Ν. 3966/2011 «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΑΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 118/Α/24-5-2011, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται διατάξεις που αναφέρονται στις μετεγγραφές των πολυτέκνων με τις οποίες ουσιαστικά, καταργούνται οι μετεγγραφές τους, αφού:
α. Τίθεται ως προϋπόθεση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των 60.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 10.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου και το χειρότερο
β. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων των εισακτέων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των θέσεων εισακτέων όλων των κατηγοριών:
1. Πολύτεκνοι
2. Τρίτεκνοι
3. Τέκνα με αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε Σχολή διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων
4. Ορφανοί από ένα ή από δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα
5. Γονείς, τέκνα, αδέλφια, σύζυγοι που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανάπηροι με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία 67% και άνω
6. Τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (ΦΕΚ 120/Α/11-9-1990).
Είναι προφανές ότι αυτές οι διατάξεις, δεν στηρίζονται στο Νόμο και στο Σύνταγμα και θα καταπέσουν στα δικαστήρια που θα προσφύγουν οι πολύτεκνοι. Για αυτό το λόγο, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σταματήσει την αντιπολυτεκνική της τακτική, αποσύροντας αυτές τις διατάξεις και να επαναφέρει τάχιστα για τους πολύτεκνους το Νόμο 860/79, που επέτρεπε την ελεύθερη μετεγγραφή των πολυτέκνων και των τέκνων τους κατά τα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - στα αντίστοιχα τμήματα των Σχολών, που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων ή στον τόπο που σπουδάζει άλλος αδελφός ή αδελφή τους.
* Ο κ. Νίκος Γαβριήλ είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας, πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΑΣΠΕ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass