ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ Η 21η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αλτσχάιμερ: Ποιο είναι το φάρμακο;

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2010 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:21
* Της κ. Χριστίνας Γιαννιού, ψυχολόγου – συμβούλου ψυχικής υγείας, εθελόντριας στην Ελληνική Εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ Ν. Λάρισας
Στην επιστημονική κοινότητα, η άνοια αναφέρεται ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας καθώς ένα ποσοστό 50%-60% του συνόλου των ανοϊκών ασθενών πάσχει από τη νόσο. Σήμερα, υπάρχουν 160.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, και ο αριθμός αυτός συνεχώς ανεβαίνει λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Αν και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια παθολογική κατάσταση, τα συμπτώματα της νόσου συνδέονται με ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και στρες - όχι μόνο για τον ασθενή, αλλά και για τα μέλη της οικογένειάς του. Είναι σημαντικό λοιπόν, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής να δίνεται και η απαιτούμενη σημασία και βαρύτητα στην ψυχολογική και νοητική ενδυνάμωσή του με ασκήσεις μνήμης και ψυχολογική υποστήριξη. Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να αναζητούν βοήθεια οι συγγενείς του πάσχοντα, οι οποίοι όταν εισβάλλει η νόσος στην οικογένειά τους και στα σπίτια τους έρχονται αντιμέτωποι με τον δύσκολο ρόλο του φροντιστή.
Η βοήθεια μπορεί να αφορά πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τη νόσο και κυρίως, συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για την ψυχολογική ενδυνάμωση και διαχείριση των συναισθημάτων που φέρνει η συμβίωση με έναν ανοϊκό ασθενή. Στη Λάρισα, το Κέντρο Ημέρας της Eταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ το οποίο συστεγάζεται στο Β’ ΚΑΠΗ (τέρμα Λαγού και Κραννώνος, τηλ.2410-235169) λειτουργεί καθημερινά με ραντεβού 10-1 π.μ. με εθελοντές επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους) και προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες τόσο στους ασθενείς όσο και στους φροντιστές. Τη λειτουργία του Κ.Η. στηρίζουν επίσης οι εθελοντές της νοσηλευτικής υπηρεσίας του παραρτήματος του Ε.Ε.Σ. Λάρισας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass