ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Ενόχλησε πολλούς ο Αντ. Σαμαράς

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2010 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:24
Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, καθώς η όποια (κυρίως) επικοινωνιακή προσπάθεια να πείσει ότι είναι κατά του Μνημονίου και ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση μια ώρα νωρίτερα, χάθηκε λίγα 24ωρα μετά, όταν αναγκάστηκε να διαγράψει τον «ντορικό», ευρωβουλευτή του κόμματος Θόδωρο Σκυλακάκη.
Ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε με χαρακτηριστική άνεση στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ και ως καλός γνώστης των οικονομικών παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του, προτάσεις αισιόδοξες, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, είναι απλώς αισιόδοξες και καθόλου ρεαλιστικές.
Ο αρχηγός της ΝΔ, παρά ταύτα, παραμένει εγκλωβισμένος όχι μόνο στα χαμηλά (δημοσκοπικά) ποσοστά, αλλά και στο «καραμανλικό» μπλοκ του κόμματος (που ναι μεν τον στηρίζει, αλλά που δεν αποκλείει ακόμη κι ένα come back του Κ. Καραμανλή, ασχέτως αν ο ίδιος πρωθυπουργός το θέλει ή δεν το θέλει) ενώ δέχεται σοβαρά χτυπήματα από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη με τους οποίους έχει αναγκαστικά οριοθετήσει τις σχέσεις του.
Στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός της ΝΔ, προσπάθησε να οριοθετήσει (άλλοτε επιτυχώς κι άλλοτε ανεπιτυχώς) τις σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, βάζοντας τους δύο τελευταίους στη θέση των... εξαπτέρυγων του ΠΑΣΟΚ.
Ο Α. Σαμαράς όχι µόνον απέφυγε τη ρήξη, αλλά στήριξε τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ τόσο για το Βατοπαίδι, όσο και για την πορεία της οικονομίας την περίοδο 2004-2009. Αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων για τις επίμαχες ανταλλαγές της Μονής με το Δημόσιο, γιατί «δεν έχει αποδειχθεί ροή πολιτικού χρήματος».
Την ίδια δε ώρα έσπευσε να κλείσει κάθε ενδεχόμενο επανόδου του Κώστα Καραμανλή στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς τον τοποθέτησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, χαρακτηρίζοντάς τον «ιστορικό» πρόσωπο και µε τον τρόπο του τού συνέστησε να σπάσει τη σιωπή του για όσα του καταλογίζονται.
Ας σημειωθεί ότι την επαύριον των ανωτέρω δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά, η προανακριτική επιτροπή που ερευνά το θέμα του Βατοπαιδίου (σ.σ. δεν μετέχει η ΝΔ) αποφάσισε την κλήτευση του Κώστα Καραμανλή.
Η επίσημη ΝΔ καλύφθηκε πίσω από μια δήλωση - που απλώς αποτυπώνει την πραγματικότητα- του πρώην υπουργού της Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια ότι «η πράσινη πολυκατοικία, με την πρωτοβουλία ενός των ενοίκων της, του ΛΑΟΣ, αποφάσισε την κλήτευση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή…».
Κάνοντας δε επικοινωνιακή ρελάνς, ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε πως η ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο…
Ίσως, όμως, τα πράγματα να ήταν πιο απλά, αν υπήρχε κοινή λογική.
Κι αυτή την κοινή λογική την αποτυπώνει σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός και νυν …ελεύθερος σκοπευτής στη ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, που δήλωσε ουσιαστικά κατά αυτού του είδους των Επιτροπών και έκανε αυτοκριτική για το «βρώμικο ΄89».
«Δεν πιστεύω, ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά, ότι οι λογικές και οι πρακτικές αυτές ταιριάζουν ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον Γιώργο Παπανδρέου. Γιατί είναι ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου. Του ανθρώπου που σύραμε εμείς στο Ειδικό Δικαστήριο, του ανθρώπου που για μία ψήφο παραλίγο να πάει στον Κορυδαλλό. Έχω μετανιώσει ως μέλος της ΝΔ για τις πράξεις που οδήγησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν είμαι περήφανος για αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας».
Στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην όποια πρόσκληση για συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση, την οποία ζητεί ο Γ. Καρατζαφέρης, για δε την κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «µόνη της έφυγε και µόνη της επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ» και ότι «στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ».
Όμως, οι μεν «καραμανλικοί» δυσαρεστήθηκαν γιατί ο Α. Σαμαράς αποκάλεσε ιστορικό πρόσωπο τον πρώην πρωθυπουργό, η κ. Μπακογιάννη αμφισβήτησε την αξιοπιστία της εναλλακτικής προτάσεως Σαμαρά, ο δε Γιώργος Καρατζαφέρης εκτίμησε πως η εικόνα του Α. Σαμαρά είναι «αναιμική, όχι εικόνα ανθρώπου που θέλει να γίνει πρωθυπουργός».
Επανέλαβε δε το ερώτημα:
«Εάν φύγει η τρόικα αύριο, πώς θα δώσει ο Σαμαράς μισθούς και συντάξεις; Τολμάει να κάνει πρόταση - στροφή στην Κίνα; Και ο μάγος Χουντίνι είχε οράματα και στο τέλος την πάτησε».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την Τρίτη ο ακραιφνής «ντορικός», ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης άδειασε τον Αντώνη Σαμαρά και τη στρατηγική κατά του Μνημονίου και... έχασε το κεφάλι του.
Διεγράφη από τη ΝΔ και του ζητείται και η έδρα στο ευρωκοινοβούλιο.
«Ο Σαμαράς έκοψε το δεξί χέρι της Ντόρας», έγραψε ο Τύπος.
«Θα είναι αυτοπυροβολισμός αν ανακοπεί η προσπάθεια του μνημονίου», τόνισε ο ευρωβουλευτής.
«Δεν είναι εφικτό να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011 με λιγότερες θυσίες, όπως ελέχθη στη ΔΕΘ», πρόσθεσε.
Και στο θέμα αυτό, ο Α. Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε την κοινή λογική:
«Ελπίζω να μην είναι αλήθεια και ελπίζω να μην αντιλαμβάνεται κανείς σε αυτή τη στιγμή, την ιστορική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, ως μία αφορμή ή ως μία ευκαιρία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ή εκκαθάρισης λογαριασμών που αφορούν το παρελθόν».
Εν πάση περιπτώσει, η εμφάνιση του Α. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη και η εκφορά των προτάσεών του δεν άρεσε σε «κάποιους», λένε στελέχη της Ρηγίλλης και προς τούτο, προσθέτουν, έχουν αρχίσει αυτοί οι «κάποιοι» να θέλουν να κοντύνουν τον αρχηγό της ΝΔ, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, που θα είναι και το πρώτο crash test της ηγεσίας του και των πολιτικών του επιλογών.
Άλλωστε, τόνιζαν, «το σύστημα βλέπει πως ούτε ο Καρατζαφέρης, ούτε η Ντόρα τραβάνε…».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass