Συνεχίζουμε με στόχους και νέες προτάσεις.

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2010 1:32 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:13
Από τη Θέκλα Παρασκευούδη, Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΜΚΟ)
Με αφορμή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διημερίδα με θέμα τα περιφερειακά ΜΜΕ και την ευαισθητοποίηση πολιτών και αυτοδιοίκησης σε θέματα περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στις 16 -17 Ιανουαρίου, ο ΕΟΠ είχε τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί και να εκφράσει θέσεις και προβληματισμούς για το παρελθόν, παρόν και μέλλον των ΜΚΟ που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) μια Μη Κυβερνητική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που λειτουργεί από το 2001 και έχει θέσει ως βασικούς στόχους την ανάπτυξη δράσεων και παρεμβάσεων για την αειφορική ανάπτυξη και προστασία του φυσικού μας πλούτου. Οι δράσεις του ΕΟΠ υλοποιούνται μέσα από μελέτες, κοινοτικά προγράμματα σε συνεργασία με τους κατά τόπους εταίρους, φορείς και δημόσια διοίκηση. Τα μέλη και οι εθελοντές του οργανισμού που αποτελούν εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας μας και όχι μόνο, συνθέτουν ένα μείγμα ανθρώπων και ομάδων που επιβάλλουν στους αρμόδιους να προσέξουν τις δραστηριότητές μας.
Στην Ελλάδα με τον τρόπο που είναι δομημένη η κεντρική διοίκηση, όπου συγκεντρώνει πάνω της την κεντρική ευθύνη παραγκωνίζει την «κοινωνία των πολιτών» που εκφράζεται από τις ΜΚΟ, οι οποίες αποτελούν ομάδες πίεσης μεταξύ κράτους και αγοράς. Ιδιαίτερα οι Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, που εστιάζουν την προσοχή τους στην προστασία του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας της χώρας, παρόλο που δρουν συμπληρωματικά ή επιπρόσθετα στις προσπάθειες της πολιτείας, δεν απολαμβάνουν την αναγνώριση από το κεντρικό κράτος παρά μόνο τη μη θεσμοθετημένη δράση τους.
Υπάρχουν βασικά προβλήματα που καταγράφονται όπως ανεπαρκής οικονομική θεσμική υποστήριξη, αδράνεια της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ, έλλειψη συντονισμού του επιστημονικού δυναμικού των ΜΚΟ και μη αξιοποίησή του, δυσπιστία των πολιτών και δυσκολία πρόσβασης στην πληροφόρηση.
Εντούτοις, παρόλες τις δυσκολίες συνεχίζουμε να θέτουμε στόχους και νέες προτάσεις. Επιδιώκουμε στενότερη συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των ΜΚΟ με κοινή πολιτική, αμφίδρομη επικοινωνία και ενημέρωση, ακόμα και κοινή εκπροσώπηση. Ανάπτυξη δικτύου σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με ορισμένο αντικείμενο δράσης και συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας. Παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και υιοθέτηση καλών πρακτικών καθώς και δημιουργία παρατηρητηρίου για τις ΜΚΟ και παρουσίαση καλών πρακτικών. Συνεχής διάλογος και επικοινωνία των ΜΚΟ με τις υπηρεσίες σχεδιασμού και διαχείρισης προγραμμάτων.
Θεωρούμε μεγάλη τιμή την εκπροσώπηση του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος σε μία τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση, τα αποτελέσματα της οποίας είναι χρήσιμα για όλους. Είναι βέβαιο πως από το βήμα της διημερίδας, ο ΕΟΠ είχε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί και να προβληματίσει φορείς της περιοχής και κυρίως ανθρώπους που στελεχώνουν τα μέσα της περιφέρειας, τα οποία λειτουργούν ως το βήμα όπου παρουσιάζονται τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύονται τα προβλήματα και οι προοπτικές, εκφράζονται τα επιχειρήματα που διαμορφώνουν το δημόσιο διάλογο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass