Ανάλυση

"Καμένο χαρτί" ο Φρανσουά Ολάντ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2015 8:16

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα περάσει στα «μουλωχτά» το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που θίγει τους καναλάρχες, εκμεταλλευόμενη την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Οι θιγόμενοι καναλάρχες "τίναξαν στον αέρα" την προβολή της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας μέσω της απεργίας των δημοσιογράφων στην Αθήνα, εξαφανίζοντας τις ενημερωτικές εκπομπές από τις μικρές οθόνες. Η ζημιά ήταν ανυπολόγιστη από πλευράς πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε. Έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει την άρνηση των περιφερειακών ενώσεων των δημοσιογράφων να συμμετάσχουν στην απεργία της Παρασκευής, η κυβέρνηση πλαγιοκόπησε τα ιδιωτικά κανάλια με έναν έξυπνο τρόπο: η ΕΤ3 της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε και στη συχνότητα της ΕΤ1 της Αθήνας, οπότε όλη η Ελλάδα μπορούσε πλέον να δει από το κρατικό κανάλι, τα πάντα γύρω από την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ!

Το μελοδραματικό σίριαλ είχε και άλλα περιστατικά, αλλά εμείς σταματάμε εδώ, όπου και εξαντλείται ουσιαστικά η πολιτική του διάσταση.

Ωραία, λοιπόν, με το που είδαμε την επίσκεψη Ολάντ και τα συνδεόμενα με αυτήν γεγονότα, τι διαπιστώσαμε; Η ευγενής απάντηση είναι ότι δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε γιατί αυτή η επίσκεψη του Φρ. Ολάντ χαρακτηρίστηκε τόσο σημαντική από την κυβέρνηση και γιατί έτυχε τέτοιας προβολής, σε ό,τι αφορά στην ουσία της, στα όσα συζητήθηκαν και στις όποιες υποσχέσεις κατόρθωσε να αποσπάσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΒΡΟΦΡΟΣΥΝΗΣ

Η απάντηση είναι απλούστατη: Από πλευράς ουσίας, δεν είχε τίποτα η επίσκεψη Ολάντ, η οποία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια επίσκεψη πολιτικού συμβολισμού.

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν στο μνημονιακό στρατόπεδο ενώ προηγουμένως βρίσκονταν στο αντιμνημονιακό, έπρεπε με κάποιο συμβολικό τρόπο να ενσφραγιστεί η συμμαχία τους με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Ολάντ. Να σηματοδοτήσει τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ήταν ο στόχος αυτής της επίσκεψης και τίποτα παραπάνω!

Γι' αυτό και η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η "Αυγή", πανηγύριζε την Πέμπτη, ημέρα άφιξης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, με τίτλο πέρα - πέρα στην πρώτη σελίδα της: "Τσίπρας - Ολάντ συνυπογράφουν στρατηγική εταιρική σχέση!". "Στρατηγική" χαρακτηρίζει τη σχέση της ελληνικής με τη γαλλική κυβέρνηση το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάει καν για συμμαχία, κάτι σχετικό ή υποδεέστερο. "Στρατηγική εταιρική σχέση" τη χαρακτηρίζει.

ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Η "στρατηγική εταιρική σχέση" του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δυσαρέστησαν φυσικά την ευρωπαϊκή Δεξιά. Γι' αυτό και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέβασε τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε εκπομπή του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ARTE για την ελληνική κρίση.

Ο Γιούνκερ χλεύασε την ελληνική κυβέρνηση, την οποία μάλιστα δεν δίστασε να τη χαρακτηρίσει "κυνική", λέγοντας μεταξύ άλλων:

"Είναι εξαιρετικό κατόρθωμα, από τη μία οι Έλληνες να απορρίπτουν ένα κείμενο με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα και ένα μήνα μετά η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό από αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός! Είναι πραγματικό κατόρθωμα", υπογράμμισε με έμφαση.

Χωρίς δισταγμό ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ευθέως στην τηλεοπτική εκπομπή του ARTE ότι η "κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμιά απολύτως στρατηγική και τακτική στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. "Η στρατηγική και τα σχέδιά του καταστρώνονταν μέρα με τη μέρα", τόνισε.

"ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ (!)" ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ - ΠΑΠΠΑΣ

Στην ίδια εκπομπή του γαλλογερμανικού καναλιού μίλησε και ο Γάλλος επίτροπος της Κομισιόν για τα Οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί, σοσιαλιστής κι αυτός.

Αυτός αποκάλυψε αρχικά ότι όσο ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, είχε επενδύσει στην πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν στην προοπτική αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ "αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο θέμα του χρέους και σε ορισμένες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις", όπως είπε. "Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ερχόταν για να μην διαπραγματεύεται", πρόσθεσε.

Ο Μοσκοβισί όμως είναι χολωμένος ακόμη εναντίον του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το ότι δεν κατόρθωσε ο Μοσκοβισί να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να υποκύψει στους όρους των δανειστών, σε συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιουνίου, λίγο πριν από το δημοψήφισμα.

«Περάσαμε σχεδόν 24 ώρες κλεισμένοι και τότε χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία», δήλωσε. «Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευθεί», συνέχισε. «Κάθε φορά όμως ο Παππάς του έλεγε "Όχι, κύριε πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε να ξεκινήστε από αυτή τη βάση". Έτσι ο Τσίπρας επανερχόταν λέγοντάς μας "Δεν μπορώ να ξεκινήσω από αυτή τη βάση''».

Με έμμεσο τρόπο δηλαδή ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ομολογεί όχι βέβαια ότι είναι "αριστεριστές" ο Γ. Βαρουφάκης και ο Ν. Παππάς, όπως ειρωνικά αναφέρουμε στον μεσότιτλο, αλλά κάτι πολύ σοβαρότερο - ότι ο πιο εύκολος να υποτάξουν οι Ευρωπαίοι είναι ο ...Αλέξης Τσίπρας και όχι οι υπουργοί του!

Ίσως γι' αυτό και ο Φρανσουά Ολάντ, στη συνέντευξη που έδωσε στην "Καθημερινή" και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, κολακεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό: "Χαιρετίζω το θάρρος και τη διαύγεια του Αλέξη Τσίπρα" για τη στάση που τήρησε, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΟΙ 70 ΗΤΑΝ... 5!!!

Και τι δεν είχε ακούσει ο δύσμοιρος ελληνικός λαός για τους (κατά φαντασίαν, όπως αποδείχθηκε) 70 Γάλλους κορυφαίους επιχειρηματίες που θα συνόδευαν τον Φρανσουά Ολάντ στην επίσκεψή του στην Αθήνα. Τελικά οι 70 επιχειρηματίες ήταν όλοι κι όλοι... 5 (ναι, πέντε)!!!

"Δεν τέθηκε ποτέ θέμα περισσότερων επιχειρηματιών", δήλωσαν πηγές της γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, πράγμα που αφήνει την υποψία ότι η συζήτηση περί 70 επιχειρηματιών που θα έρχονταν στην Ελλάδα για να μας κατακλύσουν με γαλλικές επενδύσεις, ήταν συνειδητό ψέμα.

Έχοντας κατά νου αυτό το κραυγαλέο ψεύδος, οφείλουμε να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το αν ισχύει ή όχι η δήλωση "ανώτατου κυβερνητικού στελέχους" στην εφημερίδα "Αυγή" του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ισχυρίστηκε ότι "δεν μας ενδιαφέρει και δεν πουλάμε τα νερά", αναφερόμενος στην πρόθεση της γαλλικής εταιρίας Σουέζ να αγοράσει από την κυβέρνηση Τσίπρα μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (στην οποία κατέχει ήδη το 5% των μετοχών), δηλαδή των κρατικών εταιριών υδροδότησης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Άλλα είπε στους Γάλλους δημοσιογράφους ο αρμόδιος διευθυντής της Σουέζ για τη Διεθνή Ανάπτυξη της εταιρίας Ερίκ Γκεμπαλί, ο οποίος ήταν όντως ο ένας από τους πέντε Γάλλους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Ολάντ.

Κατά τους Γάλλους συναδέλφους, ο Ερίκ Γκεμπαλί τους είπε: "Επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε συνδιαχείριση 50-50 σε αυτές τις δύο επιχειρήσεις, αυξάνοντας τις μετοχές μας. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, άντε αρχές Δεκεμβρίου"!

Φυσικά, αυτός τα συμφέροντα της εταιρίας που εργάζεται προσπαθεί να προωθήσει, αλλά καλού-κακού ας έχουμε κι εμείς το νου μας, μην βρεθούμε ξαφνικά να πίνουμε νερό στα σπίτια μας σε τιμές... γαλλικού εμφιαλωμένου!

ΕΙΡΩΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΚΟΛΑΚΕΣ ΓΑΛΛΟΙ

"Πραγματικό Μακιαβέλι (!)" χαρακτηρίζει Γάλλος διπλωμάτης σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Λε Μοντ" τον Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζοντας την πολιτική συστηματικής κολακείας του Έλληνα πρωθυπουργού. Γιατί τον χαρακτηρίζει έτσι ο (ανώνυμος, φυσικά και πιθανότατα ανύπαρκτος) Γάλλος διπλωμάτης; Γιατί "ξεκίνησε με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, διοργάνωσε δημοψήφισμα, παρέμεινε στην εξουσία εφαρμόζοντας μια πολιτική τύπου γαλλικής Δεξιάς και κατόρθωσε να επανεκλεγεί', γράφει η "Μοντ" σε άρθρο της την Πέμπτη με τίτλο "Τσίπρας και Ολάντ, η ιστορία ενός γάμου συμφέροντος".

"Ο Γάλλος φίλος θεωρείται ένας από τους λίγους που καταλαβαίνουν τον Τσίπρα", έγραψε εμφανώς πικαρισμένη η γερμανική ημερήσια οικονομική εφημερίδα "Χάντελσμπλατ", η οποία στη συνέχεια διαμαρτύρεται κι από πάνω γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν εσχάτως καθόλου τους Γερμανούς, παρά τα όσα μας κάνουν.

"Παλαιότερα οι Γερμανοί ήταν το πιο δημοφιλές έθνος στην Ελλάδα - μέχρι να έρθει η ελληνική κρίση και αυτό που οι Έλληνες θεωρούν ως γερμανική επιβολή της λιτότητας", γράφει και συνεχίζει: "Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι βρίσκονται πολύ πιο πάνω από τους Γερμανούς στην ελληνική λίστα με τα δημοφιλέστερα έθνη. Οι Έλληνες αισθάνονται ότι οι Γερμανοί τους υποβιβάζουν και τους καθοδηγούν, ενώ οι Γάλλοι καταλαβαίνουν τους Έλληνες, σχεδόν τους αγαπούν".

"ΞΟΦΛΗΜΕΝΟΣ" Ο ΟΛΑΝΤ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καμία μικρή χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς συμμαχίες. Ο Τσίπρας καλά κάνει που προσπαθεί να σφυρηλατήσει μια προσωρινή τακτική συμμαχία με τη Γαλλία, ασχέτως αν κατά την προσωπική μας γνώμη το κάνει με εντελώς λανθασμένο τρόπο.

Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού - στο ότι ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πιο... λαομίσητος (!) πρόεδρος της Γαλλίας που υπήρξε ποτέ. Το ποσοστό της δημοφιλίας του βρίσκεται στο απροσμέτρητο βάθος του... 13%! Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, μιλάμε μόνο για το 13%.

Σε ενάμιση χρόνο από τώρα, στη Γαλλία θα γίνουν τον Μάιο του 2017 προεδρικές εκλογές, οι οποίες γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Με τα σημερινά δεδομένα, ο Ολάντ όχι πρόεδρος δεν ξαναβγαίνει, αλλά μέχρι στιγμής θεωρείται αδύνατο να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου συμμετέχουν οι δύο πρώτοι!

Ποιος, λοιπόν, να λάβει υπόψη του ένα ήδη "καμένο" πολιτικό χαρτί; Πουθενά δεν περνάει ο λόγος του, κανείς δεν κάνει ό,τι ο Ολάντ διατάζει.

Ο ίδιος προσπαθεί να δείξει στους Γάλλους ότι η παρέμβασή του παίζει ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και υπ' αυτό το πρίσμα ήρθε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, μήπως και μπορέσει και ανακάμψει κάπως η δημοφιλία του και αποκτήσει καμιά ελπίδα για τις προεδρικές εκλογές. Ποιος σοβαρός αστός όμως παίρνει υπόψη του έναν πολιτικό του 13%;

Συνιστά διασυρμό για έναν Γάλλο πρόεδρο να μπορέσει να μαζέψει 5 όλους κι όλους επιχειρηματίες για το ταξίδι του στην Αθήνα - εκ των οποίων μάλιστα οι 4 δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ενώ ο 5ος και "νεοφερμένος" είναι ...ομογενής εκ Γαλλίας!

Ως και η κρατική εταιρία των γαλλικών σιδηροδρόμων, η SNCF, διακήρυξε επισήμως ότι δεν ενδιαφέρεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ! Ποιος δηλαδή ακούει τον Γάλλο πρόεδρο;

Σε αυτόν, λοιπόν, τον Φρανσουά Ολάντ ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας. Θα χάσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass