Στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε μπορεί

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2015 8:19

 

Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό η κυβερνητική ηγεσία μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν είναι σε θέση να προωθήσει συγκεκριμένες λύσεις.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του απλά κερδίζουν πολιτικό χρόνο αφήνοντας το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό έλλειμμα να μεγαλώνουν. Σε διάστημα μερικών μηνών θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης που μπορεί να φτάσει και στη μερική καταβολή των συντάξεων.

Έλλειψη βούλησης

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζονται από έλλειψη πολιτικής βούλησης. Διεκδίκησαν και πήραν την εξουσία προβάλλοντας ανύπαρκτες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν έχουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν τη σχολή πολιτικής σκέψης που υπηρέτησαν τόσα χρόνια αναπτύσσοντας έναν επιθετικό αριστερό λαϊκισμό.

Αν αλλάξουν την προσέγγιση τους σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό θα βρεθούν σε πολιτικό κενό και θα δεχθούν μεγάλη πίεση από τους υποστηρικτές και τους ψηφοφόρους τους. Προτιμούν λοιπόν να συντηρήσουν τη λαϊκίστικη μυθολογία τους παρά να παραδεχθούν ότι τόσα χρόνια κορόιδευαν τον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αποδίδουν την κρίση στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σε όλους εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έχασαν τον έλεγχο της διαχείρισης του συστήματος και το οδήγησαν σε αδιέξοδο υποκύπτοντας στην πίεση των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ και των συντεχνιών. Μπορεί να φταίνε οι Ευρωπαίοι εταίροι γιατί αρνούνται να συνεχίσουν να μας δανείζουν για να καλύπτουμε το τεράστιο ασφαλιστικό έλλειμμα. Μπορεί να φταίει η ΝΔ που διστάζει να μετατραπεί σε νεροκουβαλητή της κυβέρνησης, μπορεί να φταίνε και κάποια απροσδιόριστα συμφέροντα που υποτίθεται ότι θέλουν να υπονομεύσουν την λαοπρόβλητη κυβέρνηση.

Περιορισμένες δυνατότητες

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβερνητική ηγεσία θα αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό με τη λογική της διαχείρισης του πολιτικού κόστους. Δεν θα κάνει τίποτα ουσιαστικό, θα αφήσει τα ελλείμματα να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο και θα συνεχίσει να καταγγέλλει τις σκοτεινές δυνάμεις μέχρι τελικής ασφαλιστικής - συνταξιοδοτικής πτώσης.

Ακόμη και να υπάρξει μια θετική πολιτική έκπληξη και αποφασίσει η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την οικονομική πραγματικότητα και τους Ευρωπαίους εταίρους, να αναλάβει τις ευθύνες της δεν υπάρχει το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό για να εφαρμόσει μια τόσο σύνθετη μεταρρύθμιση.

Η δημόσια διοίκηση έχει καταρρεύσει πλήρως και ισχύει ο νόμος του κόμματος και των παραγόντων του, οι οποίοι αυτοεξυπηρετούνται σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Στα ασφαλιστικά ταμεία έχει επέλθει διοικητική και διαχειριστική χαλάρωση και δεν υπάρχει μια κεντρική εξουσία να επιβάλλει κάποιους κανόνες που θα συμβάλλουν στην οικονομική σωτηρία τους. Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη είναι εντελώς ακατάλληλα για την αποστολή που περιγράφουμε. Τα περισσότερα ανήκουν στην κατηγορία των ανεπάγγελτων καφενόβιων ενώ υπάρχουν και μερικοί επιτήδειοι που δεν είναι βέβαιο ότι επιδιώκουν την επίτευξη των στόχων που περιγράφουν.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού μπορούμε να προβλέψουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν από το κακό στο χειρότερο. Δεν θα κλείσει η ασφαλιστική τρύπα με βάση τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, αντίθετα θα μεγαλώσει εξαιτίας της μεγάλης υστέρησης στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν θα υπάρξει συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές και θα αναβληθούν για μια ακόμη φορά θετικές εξελίξεις όπως είναι η αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Δεν θα μπορέσει ο παραγωγικός ιδιωτικός τομέας να χρηματοδοτήσει το Δημόσιο και την κοινωνική ασφάλιση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις των συντάξεων από αυτές που έχουν προγραμματιστεί με βάση το τρίτο μνημόνιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass