Ακροβατώντας ανάμεσα στο «ΟΧΙ» και στο «ναι», στον ηρωισμό και την προδοσία

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2016 16:44

Να αγαπάς την ευθύνη Να λες, ότι μόνο εγώ έχω την ευθύνη να σώσω τη γης, αν δε σωθεί τότε φταίω μόνο εγώ. Νίκος Καζαντζάκης

28η Οκτωβρίου ήταν και πέρασε, όπως πέρασαν και 75 χρόνοι από τότε! Αλήθεια, χιλιάδες ώρες Ιστορίας, εορτές, παράτες, παρελάσεις, άρθρα, πανηγυρικοί και δεν μάθαμε ούτε καν τους πρωταγωνιστές...

Πόσοι ξέρουμε λ.χ. για τον ιθύνοντα νου, την ψυχή του έπους της Πίνδου, τον μέραρχο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο (ο γράφων τον έμαθε προ 10ετίας...στο Σουδάν) που αψήφησε εντολή του στρατηγείου για τακτική υποχώρηση στην Άρτα και ξερνούσε φωτιά, ατσάλι και τρόμο απ'τις αετοφωλιές, πλάι στο Καλπάκι στους Ιταλούς; αλλά και περιζήτητος υπουργός των Ναζί, πρίν καλά-καλά στεγνώσει το αίμα των νεκρών και τραυματιών του Ρούπελ, 6 μέρες μετά...Τί λαός είμαστε; Πώς γίνεται κάποιοι τροπαιούχοι στα πεδία των μαχών ...να βρίσκουν κατόπιν γαλήνη λ.χ στα Σούσα;

Πότε συγγραφείς και καθηγητές εστίασαν στην ρωμαιοκρατία, στην Φραγκοκρατία, στους εμφύλιους, στο πραγματικό ΄21,στην Βαυαροκρατία, στην Χούντα, στην Κύπρο ώστε να μαθαίνουμε διαχρονικά, μόνον αλήθειες αλλά και ν'αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.

Διάβαζα προ ημερών το σημείωμα ενός νέου στο διαδίκτυο πως το χειρότερο κομμάτι της κοινωνίας ανέβηκε στην εξουσία, αποφασισμένο να εξομοιώσει τους πάντες, στη δική του πνευματική και ηθική αθλιότητα. Τέτοιοι όμως δεν ήταν και οι προηγούμενοι; Και οι προκάτοχοι των προκατόχων... Είναι πολλά τα κομμάτια που διαγκωνίστηκαν για την εξουσία, που παραβίασαν την ομορφιά, την λογική, την αξιοπρέπειά μας και τ'αυτονόητα. Είναι δε εκατομμύρια αυτοί που ξανά και ξανά ψήφισαν τους ίδιους.

Θυμώνω πολύ όταν βλέπω μελετώντας κραυγαλέα πράγματα και πάραυτα κλείνω το βιβλίο, για πάντα. Έπαψα πλέον ν'αγοράζω, έπαψα πια να διαβάζω, να βλέπω τηλεόραση ή εφημερίδες.

Ξέρετε πόσο χαίρομαι όταν μαθαίνω για κάλπες. Αυτό είναι λέω μέσα μου, άλλη μια αφορμή για μάχη άλλωστε κάποτε θα ξυπνήσει κι ο κόσμος. Αυτός ο αυθορμητισμός όμως σβήνει ανήμερα των εκλογών στα σχολειά, γιατί ξέρουμε ήδη τ'αποτέλεσμα πριν καν νυχτώσει...

Στην Ελασσόνα είχαμε ένα συνάδελφο τον Γιώργο Μήλιο. Το κολητήρι της παρέας ο Σωτήρης Μπούτλας ετοιμόλογος πάντα έλεγε: Μήλιο,τι είχαν τα ζά και ψοφούσαν; μ'ήλιο τα βγάζαμε μ'ήλιο τα βάζαμε!

Προφανώς και δεν είχε τίποτε με τα παιδιά, λογοπαίγνιο έκανε, ήθελε να βγάλει όμως κι αλήθειες.

Στα χρόνια της ευμάρειας (με δανεικά) χαλάλι σας βρε ''πολεμόχαρες φυλές'' του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, παραδάκι έπεφτε αλίμονον... πώς να μην τους ''εμπιστευθείτε''.

Τώρα όμως στα χρόνια της φτώχειας, που η χώρα ετεροδιοικείται, ταπεινώνεται, κατέχεται κι εκτελείται πάλι τους ίδιους;

Είμαστε στον απόηχο του ΟΧΙ κι εδώ θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας. Τότε ''με το χαμόγελο στα χείλη τρέχαν οι Έλληνες μπροστά, για το μέτωπο και τις μάχες.'' Τώρα, όλως περιέργως, αντί για μάχες διαπιστώνουμε συνθηκολόγηση, περίεργες συμπεριφορές. Βλέπεις περίεργους κι εκνευρισμένους ανθρώπους, με κατεβασμένο το κεφάλι. Με τόσες εμπειρίες, κυρίως δυσάρεστες θα περίμενε κανείς ένα διαρκές όχι , παρά ένα διαρκές και παρατεταμένο ναι, ναι σε όλα. Καθημερινά όπου βρεθώ κι όπου σταθώ κάνω τη μικρή μου δημοσκόπηση ως προς την εκλογική συμπεριφορά του καθενός και τις εμμονές που διαφέρουν.

Γιατί ΝΔ βρε Γιάννη; - Ίσως κάτι άλλαζε ...Πες μου με μια λέξη. Κολλημένος ήταν η απάντηση.

Γιατί Ν.Δ. μπαμπά; Ρωτά άνεργος φίλος μου, στα πέριξ του Αγρινίου.

-Γιατί έτσι του λέει. Ψηφοφόρος της ΝΔ και η μάνα του, με αλτσχάιμερ παρακαλώ. Άλλοι πάλι πολίτες δεν μπαίνουν καν στη βάσανο να αξιολογήσουν κόμματα και προτάσεις. Άλλους τους ενδιαφέρει η διάσωση των κεκτημένων ο ''διορισμός'', το ρουσφέτι ή απλή προσδοκία και ψευδαίσθηση υπεσχημένων ή αναμενομένων σε βάθος χρόνου. Άλλοι αισθάνονται έναν ακαθόριστο φόβο για το άγνωστο και για το αύριο και επιστήμονες παρακαλώ. Οι περισσότεροι επικαλούνται το μικρότερο κακό, γηραιότεροι και νέοι δυστυχώς, ολιγογράμματοι και με βαριά διπλώματα ψηφίζουν ακόμη ...προθέσεις του φέρελπι πολιτικάντη και όχι αποτελέσματα.

Άλλοι πάλι του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν: τόσο καιρό λαθέψαμε, τώρα είναι το σωστό. Μου φτάνει και 30% αριστερά. Στην 4ετία θα κάνουν παροχές κ.ο.κ. Κι έτσι απ' την γενιά των 700 αισίως φτάσαμε και στα 100 ευρώ μικτά. Δύο μερούλες απασχόληση, τετράωρα δηλαδή, 8 τον μήνα, από 10 ευρώ ,νάτο το κομπόδεμα! 80 ολόκληρα ευρώ.

Όλοι σου λένε οτι πληθύνονται όσοι ψάχνουν τα πρωινά στα σκουπίδια για φαγώσιμα, όλοι τους όμως επιμένουν στο, ''πάση θυσία Ευρώπη'', τ'ακούς απ'όλες της πτέρυγες,ό πως και την ισχυρή προστασία! Όχι απ'το ΚΚΕ που ωστόσο δεν χαλαλίζει το ευρώ, μέχρι να πάρουμε τις αξίνες, στα επόμενα 100 χρόνια.

Ήδη πέρασαν 99.

Άλλοτε επικαλούνται: τους Τούρκους που θα μας στείλουν οι Η.Π.Α. των οποίων οι γαλέρες ήδη είναι στο Αιγαίο, πότε την TV, τόπε η τηλεόραση ή σ΄είδα στην τηλεόραση. Όπου και οι δικαστές κάναν το θάμα τους, αδειάζοντας τους Τσίπρα, Παππά και λοιπούς...Ας τους κατηγορούμε εμείς οι κακεντρεχείς, ως θεραπαινίδες του συστήματος.

Αλήθεια γιατί ο Γεωργίου, εξαίρετος μάγειρας των στατιστικών ακόμη διαφεύγει; Η Ζήμενς, οι Χριστοφοράκοι, οι ''αυτοφωράκηδες'' τέως υπουργοί μας, στην δούλεψη του δικτάτορα του Αζερμπαϊζάν; Ποιοί είπαν οκ στα χαράτσια, τους ενφιαδες κι άλλες παραφυάδες φόρων.

Ζούμε σ' ένα ωραίο πλανήτη ,σε μια ωραία χώρα, όχι για πολλά ακόμη χρόνια. Όχι άλλο χορτάρι χορτάσαμε, όχι άλλη δεισιδαιμονία υπέρ της ευρω-σφηκοφωλιάς, όχι άλλες συναλλαγές με τους τιποτένιους και την συνείδησή μας, όχι κι άλλες ''αυτοκτονικές'' συμπεριφορές. Πέστε και κανένα ΟΧΙ, κάποια αλήθεια.

Ό,τι κάνουμε θα γενή, μόνο ως ομάδα, βάσει λεπτομερούς σχεδίου, με τα δικά μας τα χεράκια, χωρίς μεσάζοντες κι εμπόρους ελπίδας.

Ειδεμή ,δεν τρέφω αυταπάτες για τα ''κακοδουλεμένα χωράφια'', πάντα οι λεπτομέρειες και οι λίγοι κάναν την διαφορά ,αυτό το πολυκέφαλο τέρας δεν πρέπει να κυβερνά για πάντα. Όταν αποφασίσουμε να γίνουμε πολίτες, η μοιρολατρία, ο φόβος, η μεγάλη αυλή του ηγεμόνα, όπως κι οι μικρότερες θα εκπέσουν. Η κυριαρχία της χώρας περνά μέσ΄από πολλά ΟΧΙ στις σημερινές κολώνες του συστήματος, ευρώ, Σύνταγμα, Δικαιοσύνη, τράπεζες, ληστρική δημοσιονομική πολιτική, τροικες, λόμπυ και χρέη εσωτερικού και εξωτερικού...

Καλό βόλι αμίγκος και μην λησμονάμε τον μπαρμπα Γιάννη τον Καποδίστρια, κάτι ξέρει εκείνος: ''Η νίκη θάναι δική μας, αν βασιλεύση εις την καρδιά μας μόνον το αίσθημα το Ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.

* Ο Πέτρος Ιωάννου ήταν καθηγητής και υποψ. βουλευτής με το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο petran61@hotmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass