Επετειακά

Αγώνας για την Λευτεριά

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2015 8:35

 

Ύστερα από αίτημα πολλών ετών των Λαρισαίων και των Αντιστασιακών οργανώσεων, επραγματοποιήθηκε από την Δημαρχία μας η αναγνώριση του αντιστασιακού έργου του θρυλικού καπετάνιου της Ταξιαρχίας Ιππικού του Ε.Λ.Α.Σ. Μίμη Τάσου- Μπουκουβάλα με καλλιμάρμαρο μνημείο που στήθηκε εκεί κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Ήταν μια υποχρέωση των Λαρισαίων να τιμηθεί το άξιο τέκνο της αγαπημένης μας Λάρισας. Ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πραγματοποίηση του έργου αυτού.

Στον τιτάνιο αυτό αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, δεν πήρε μέρος μόνο ο Μπουκουβάλας, ήταν υπόθεση όλου του λαού, η αντίσταση ήταν καθολική, λίγοι ήταν αυτοί που δεν αγωνίστηκαν για την λευτεριά και πιο λίγοι οι προδότες ΕΑΣΑΔΙΤΕΣ - ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΟΙ - ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ κλπ. Σ' αυτόν τον αγώνα για την λευτεριά και το γκρέμισμα του φασισμού-ναζισμού, ξεπετάχτηκαν σπουδαία παλληκάρια ισάξια των αγωνιστών του '21. Θα αναφέρω εδώ ενδεικτικά τους καπεταναίους διοικητάς μεγάλων μονάδων του αντάρτικου στρατού του ΕΛΑΣ. Ο μπουρλοτιέρης Αντώνης Αγγελούλης, ο Θεόδωρος Καλλίνος, ο Γεώργιος Μπλάνας, ο Νικόλαος Ξυνός, ο Θωμάς Πάλλας και άλλοι. Αυτούς πρέπει η πόλη μας, έστω και τώρα που δεν είναι στη ζωή να τους ανταμείψει γιατί τέτοια παλληκάρια η πατρίδας αργεί πολύ να βγάλει.

Τιμώντας αυτούς τους ήρωες, τιμάται και η Λάρισα, παράλληλα βλέπει και η νεολαία μας τα κατορθώματα των προγόνων των που είναι παράδειγμα για φιλοπατρία και αγάπη για τον λαό. Οι εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, και άλλες μικρότερης εμβέλειας οργανώσεις πολέμησαν τους κατακτητές με αυταπάρνηση και ηρωισμό, γνωστά είναι τα κατορθώματα σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γοργοπόταμος, Φαρδύκαμπος, Πύλη Τρικάλων, Οξύνια, Αράχωβα, ανατινάξεις τρένων στα Τέμπη, πολλές φορές, στην γαλαρία στο Κούρνοβο, αμέτρητες οι μάχες, οι ενέδρες, τα σαμποτάζ, οι απώλειες των κατακτητών πολύ μεγάλες, από την έκθεση του Γ. Στρατηγείου του ΕΛΑΣ που δημοσιεύτηκε στο Λεύκωμα της Εθνικής Αντίστασης, είναι οι εξής: Γερμανοί νεκροί 29.000 - Ιταλοί 4.500 - Βούλγαροι 3.500. Αιχμάλωτοι 22.000. σύνολο απωλειών των κατακτητών 59.000.

Οι κατακτητές για να αντιμετωπίσουν τον αντάρτικο πόλεμο, καθήλωσαν στη χώρα μας 12 επίλεκτες μεραρχίες, αρκετά αεροπλάνα και πλοία. Εάν δεν υπήρχε αντίσταση, αυτές οι δυνάμεις θα πολεμούσαν στο Ρωσικό ή στο δυτικό μέτωπο.

Τον Οκτώβριο του 1944 ο Σοβιετικός στρατός κατεβαίνει νικηφόρα στα Βαλκάνια και ο φόβος του Γερμανικού στρατού μην εγκλωβιστεί και αιχμαλωτιστεί στην Ελλάδα και με την μεγάλη πίεση του αντάρτικου στρατού, αναγκάστηκε να φύγει απ' την χώρα μας. Έτσι στις 23

Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, η Λάρισα ελευθερώθηκε, τμήματα της ηρωικής ταξιαρχίας ιππικού του ΕΛΑΣ με στρατιωτικό διοικητή τον συνταγματάρχη Δημ. Κασσάνδρα και τον οργανωτή καπετάνιο συντοπίτη μας Μ. Μπουκουβάλα, που ήταν η ψυχή της ταξιαρχίας, καθώς και πεζοπόρα τμήματα μπήκαν τις πρωινές ώρες ελευθερωτές στην πόλη μας. Ο λαός ξεσηκώθηκε, βγήκε στους δρόμους με δάκρυα χαράς, υποδέχτηκε τα ανταρτόπουλα, τους έριχναν λουλούδια, τους αγκάλιαζαν, τους φιλούσαν, άλλοι χόρευαν και τραγουδούσαν αντάρτικα τραγούδια στους δρόμους και τις πλατείες, οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα, ύστερα από τρεισήμισι χρόνια σκλαβιάς και δυστυχίας απολάμβαναν τον αέρα της λευτεριάς.

Την επομένη ημέρα, 24 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, από νωρίς το πρωί άρχισε να συρρέει πλήθος κάθε ηλικίας ανθρώπου, ο λαός παραληρούσε από χαρά, ομιλητές στη μεγαλειώδη αυτή συγκέντρωση, που όμοια δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα, πρώτος ομιλητής ο Κ. Καραγιώργης, ακολούθησε ο αντιπρόσωπος της συμμαχικής στρατιωτικής αποστολής, αντιπρόσωποι του ΚΚΕ και του Αγροτικού Κόμματος. Η Διοίκηση της ταξιαρχίας αφού εγκατέστησε τη φρουρά της πολιτοφυλακής και τις άλλες υπηρεσίες, έφυγε για την Μακεδονία, κυνηγώντας τους πανικόβλητους Γερμανούς, δίνοντας μάχες μέχρι τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας.

Η ημέρα της απελευθέρωσης είναι ιστορική και πολύ μεγάλη, αλλά δυστυχώς πολύ μικρή η συμμετοχή του λαού. Ίσως φταίει που δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση, ίσως επειδή επί 35 χρόνια δεν μιλούσε κανένας για την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Ήταν τα πέτρινα χρόνια, όμως πρέπει κάτι να γίνει μια καμπάνια στον τύπο της Λάρισας εκ μέρους της Δημαρχίας, που να λέει στους πολίτες ότι πρέπει να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης μας. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι μόνο για τις αρχές της πόλης μας, αλλά πρωτίστως για τον λαό της Λάρισας.

Χαιρετίζουμε με μεγάλη χαρά την σημερινή μας επέτειο για την απελευθέρωση της πόλης μας, για εμάς τους μεγάλους σε ηλικία που ζήσαμε και θυμόμαστε την ηρωική εκείνη εποχή των αγώνων της γενιάς εκείνης για λευτεριά και δημοκρατία, και ρίγη συγκινήσεως διατρέχουν το σώμα μας.

Είμαστε ευτυχείς που ζήσαμε αυτά τα γεγονότα, και δυστυχείς για τους μετέπειτα κατατρεγμούς και ταπεινώσεις.

Για την Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Π.Ο.Α.Ε.Α. νομού ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο πρόεδρος Νίκος Αθ. Παπαθανασίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass