ΕΠΙΒΑΡΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΦΑΓΕΙΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΑΤΑ

«Συναγερμός» για τον Ελασσονίτη ποταμό

* Ευρεία σύσκεψη στις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία της Περιφέρειας * Το θέμα διερευνά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας * Τι γίνεται με τη Νέα Λεύκη

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2016 10:30

Του Κώστα Γκιάστα

Συναγερμός έχει σημάνει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται -και με επίσημα στοιχεία πλέον- ο Ελασσονίτης ποταμός που ξεκινάει από την Ελασσόνα, περνάει από το γειτονικό Αγιονέρι, τον Ευαγγελισμό, τη Μαγούλα, το Αμούρι, το Μεσοχώρι και καταλήγει στον Πηνειό. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είχαν επισημάνει τόσο την έντονη δυσοσμία όσο και την αλλαγή στο χρώμα του νερού. Αυτές οι παρατηρήσεις μόνο άστοχες δεν ήταν τελικά, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» αποδεικνύεται από επίσημες μετρήσεις πως είναι ιδιαίτερα επιβαρημένος ποταμός. Μάλιστα το θέμα διερευνά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

Πιο αναλυτικά:

Στα τέλη του Μαΐου ο ΜΕΣ Μαγούλας «Ο Άγιος Γεώργιος», η πρόεδρός του κ. Μαρία Παπαχρήστου – Κατσικέρου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θέμης Φάκας, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και οι κάτοικοι του χωριού με ανακοίνωσή τους ενημέρωσαν το σώμα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, πως το ποτάμι του Ελασσονίτη βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, με εντονότατη τη δυσοσμία και ανεξέλεγκτη την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας. Το ποτάμι, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει αλλάξει χρώμα, οσμή και μολύνει την περιοχή, ενώ το πρωί και το απόγευμα δεν μπορούν να αναπνεύσουν οι κάτοικοι.

«Βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των συμπολιτών μας και με το κατεπείγον αίτημά μας, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για να μην έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην υγεία και στο περιβάλλον που ζούμε, μέσα στο καλοκαίρι, με δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας στη θερινή περίοδο. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο και παρακαλούμε στην εξεύρεση λύσης άμεσα από τους αρμόδιους φορείς, όπου αποστέλλεται το αίτημα» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Το αίτημα αυτό είχε αποσταλεί στον δήμο, τη δημοτική αρχή, το δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Ελασσόνας, το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση στον Δήμο Ελασσόνας.

*Αμέσως μετά το αίτημα, στις 30 Μαΐου, συνεργεία του τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας άρχισαν δειγματοληψίες και τις έστειλαν σε ειδικό εργαστήριο.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» είχε προηγηθεί και άλλος ένας αντίστοιχος έλεγχος, έπειτα από καταγγελίες. Αυτό επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Νούσιος που είπε συγκεκριμένα πως «Τα ευρήματα έδειξαν πως είναι επιβαρημένος ο Ελασσονίτης με απόβλητα από τυροκομεία, σφαγεία, αστικά λύματα και κολοβακτηρίδια» και συνέχισε για τα αποτελέσματα της νέας έρευνας «Για τα νέα αποτελέσματα θα περιμένουμε την έκθεση της εταιρίας που κάνει την ανάλυση. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τα έχουμε και αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Νούσιο εντός της επόμενης εβδομάδας θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη (ιδιώτες, δήμος, βιολογικός) από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με σκοπό να ενημερωθούν όλοι για τον Ελασσονίτη ποταμό και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και παράλληλα θα υπογραμμιστεί σε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι ο έλεγχος. Τώρα οφείλουμε όλοι να ενημερωθούμε και να συνεργαστούμε για το καλό της περιοχής» κατάληξε.

* Σύμφωνα με νομικές πηγές της «Ε», εν τω μεταξύ, το θέμα της κατάστασης του Ελασσονίτη ποταμού βρίσκεται υπό διερεύνηση και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοιου είδους ζητήματα. Άλλωστε πριν από λίγο καιρό η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το θέμα του τυρογάλακτος στη Νέα Λεύκη.

* Για την υπόθεση των αποβλήτων τυρογάλακτος από τυροκομική μονάδα στη Νέα Λεύκη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νούσιο έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στην επιχείρηση (είχε προηγηθεί και πρόστιμο) για την επιδιόρθωση των ζημιών και αναμένουν τον πίνακα εργασιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass