ΑΔΕΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Τοξικές «βόμβες» στα κανάλια (φωτ.)

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2016 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 05 Ιουλ 2016 11:54

Μια ανεξέλεγκτη και ως εκ τούτου επικίνδυνη χωματερή συσκευασιών φυτοφαρμάκων έχει δημιουργηθεί στην αγροτική περιοχή του Πλατυκάμπου, στον Δήμο Κιλελέρ. Μάλιστα, ασυνείδητοι αγρότες, αφού χρησιμοποιήσουν τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειές τους, αντί να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια ώστε να διατεθούν με ασφάλεια, πετούν τις συσκευασίες στο αρδευτικό κανάλι με προφανές αποτέλεσμα τη μόλυνση των νερών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Παρά την έναρξη του προγράμματος συγκέντρωσης των κενών συσκευασιών και παρά την ενημέρωση από τον Δήμο, κάποιοι συνεχίζουν να αδιαφορούν.

Οι εικόνες προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία και οι κάτοικοι της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την ενεργοποίηση του μηχανισμού ελέγχου, καθώς φοβούνται πως όλα αυτά τα χημικά περνούν τελικά στο καθημερινό τους τραπέζι. Η εικόνα είναι άσχημη στα κανάλια σε αρκετά σημεία. Δεν χρειάζεται να πλησιάσει κανείς για να διαπιστώσει ακόμη και δυσοσμία. Κατά καιρούς οι κάτοικοι έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους της δημοτικής αρχής να επιληφθούν πιο έντονα, αλλά όπως λένε «δεν αλλάζει τίποτα. Τα φυτοφάρμακα είναι στο τραπέζι μας, κανένας σχεδιασμός δεν προχωρά αποτελεσματικά». Όπως δηλώνουν στην «Ε» κάτοικοι της περιοχής «οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων επιπλέουν στο αρδευτικό κανάλι απ’ όπου αρδεύονται χιλιάδες καλλιέργειες».

Μια εικόνα που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Συσκευασίες ζιζανιοκτόνων, βρίσκονται διασκορπισμένες στην περιοχή και είτε καίγονται είτε «κολυμπούν» στα νερά των αρδευτικών καναλιών. Πιθανή κατάληξη των υπολειμμάτων στη διατροφή όλων, στα φρούτα και τα λαχανικά που φθάνουν καθημερινά στο οικογενειακό τραπέζι, είναι μια ανατριχιαστική προοπτική.

Η κατάσταση εξοργίζει τους κατοίκους με περιβαλλοντική συνείδηση καθώς η συγκεκριμένη κατάσταση υφίσταται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το «Πρόγραμμα συλλογής αποβλήτων κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με τη συμμετοχή του ΦοΔΣΑ ΠΕ Λάρισας, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, των Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, του ΓΕΩΤΕΕ-Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, του ΠΕΠΤΕΓ, του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας και των αγροτών της περιοχής».

Συγκεκριμένα, πρόσφατα έλαβαν ξανά χώρα ενημερώσεις του προγράμματος στον Δήμο Τεμπών, στον Δήμο Λαρισαίων και στον Δήμο Φαρσάλων. Κάτοικοι και αγρότες υποστηρίζουν ωστόσο ότι «οι συσκευασίες παραμένουν για καιρό εκεί που τις πετούν, πληθαίνουν καθημερινά και συχνά καίγονται. Πρόκειται για τοξικές βόμβες. Γνωρίζουν όλοι την κατάσταση που επικρατεί και κανείς δεν κάνει τίποτα. Μάλλον έχει αποτύχει αυτή η προσπάθεια για ανακύκλωση».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass