ΠΩΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Αισιοδοξία στον κάμπο για την άρδευση

* Γ. Λαδόπουλος: Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα άρδευσης του ΤΟΕΒ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2016 12:03

 

Ρεπ. Γιώργος Ρούστας

Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

Αισιοδοξία επικρατεί φέτος στον κάμπο, σχετικά με την άρδευση και την επάρκεια νερού στα χωριά, καθώς οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν ότι τα ποτίσματα συνεχίζονται κανονικά και χωρίς να χρειαστεί να γίνει χρήση των υδάτινων αποθεμάτων των Ταμιευτήρων του ΤΟΕΒ Πηνειού. Βέβαια σε λίγες μέρες θα μπούμε στην κρίσιμη χρονική στιγμή (15 Ιουλίου-15 Αυγούστου), οπότε και θα κορυφωθούν οι ανάγκες του βαμβακιού για νερό, ενώ ενδεχομένως θα περιοριστούν οι βροχοπτώσεις.

Με βάση όμως την εμπειρία των προηγούμενων ετών και την καταλυτική παρέμβαση της Περιφέρειας στην ισόρροπη αξιοποίηση των νερών της λίμνης Πλαστήρα, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι κανένα χωράφι δεν θα μείνει απότιστο.

Επειδή όμως «των φρονίμων τα παιδιά πριν …διψάσουν, φροντίζουν για απόθεμα νερού», από σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου ο ΤΟΕΒ Πηνειού ξεκινά το πρόγραμμα άρδευσης. Δηλαδή οι αρδευτές θα ποτίζουν σε δύο κύκλους, βδομάδα ανά βδομάδα, τις 5 μέρες θα αρδεύουν και τις υπόλοιπες δύο όχι, για να γεμίζει το δίκτυο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργο Λαδόπουλο «από σήμερα Δευτέρα ανοίγουν και οι 12 ταμιευτήρες του Οργανισμού που αυτή τη στιγμή είναι πλήρως καλυμμένοι για να αρδεύσουν όλη την έκταση της αρμοδιότητας του ΤΟΕΒ. Η εκτίμηση είναι ότι έχουμε στη διάθεσή μας 20 εκατ. κυβικά μέτρα νερό για 6000 στρέμματα. Η στάθμη του Πηνειού ποταμού είναι στα 2.70 μέρα και γι’ αυτό για τις υπόλοιπες 40 μέρες του καλοκαιριού ξεκινούμε το πρόγραμμα άρδευσης, με στόχο τη συνετή διοίκηση εκ μέρους μας και τη σωστή διαχείριση του νερού από τους αγρότες. Όλα αυτά συναποφασίζονται με τους αρδευτές, εγκρίνονται συλλογικά οι αποφάσεις, με πνεύμα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας για να πετύχουμε να ποτίσουμε κάθε χωράφι της περιοχής μας».

ΝΕΟΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ

Στο μεταξύ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται (θα είναι έτοιμοι τον Σεπτέμβριο) άλλοι δύο νέοι Ταμιευτήρες σε Γλαύκη και Καστρί, χρηματοδοτούμενοι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το πρόγραμμα «Μπαλτατζής». Ο ταμιευτήρας της Γλαύκης κόστισε 3.800.000 ευρώ και του Καστρίου 3.200.000 ευρώ, ενώ αμφότεροι καταλαμβάνουν έκταση 250 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα με τις εργασίες στη λίμνη του Ταμιευτήρα γίνεται και η εγκατάσταση του υπόγειου δικτύου (φώτο), που θα μεταφέρει το νερό και στο απομακρυσμένο χωράφι. Το επόμενο καλοκαίρι που θα γεμίσουν και αυτοί οι Ταμιευτήρες η κατάσταση στον κάμπο θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.

ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ

Εκτός από τα πρόχειρα φράγματα στον Πηνειό, που κατασκεύασε η Περιφέρεια, ευεργετικό αποδεικνύεται και το νέο αντλιοστάσιο στον Πηνειό ποταμό, καθώς με τη λειτουργία του το νερό φθάνει - με ποσότητα και δύναμη- και στο τελευταίο στρέμμα, και στο τελευταίο χωριό της δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Λαδόπουλο «με το νέο αντλιοστάστο της Κάρλας (στο ύψος του εργοστασίου Ζαχάρεως) μεταφέρουμε το νερό για παράδειγμα στη... μακρινή Μελία μέσα σε 5 ώρες, ενώ με το παλιό θέλαμε 3 μέρες. Και φυσικά εξοικονομούμε και χρήματα, αφού σπαταλούμε λιγότερο ρεύμα. Με το παλιό αντλιοστάσιο πληρώναμε σε 5 μήνες 10.000 ευρώ σε ρεύμα, ενώ με το αντλιοστάσιο της Κάρλας χρειαζόμαστε 500 ευρώ. Έτσι φθάσαμε και την απομείωση του αρδευτικού τέλους των αγροτών μελών μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass