ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ

Ελεγχόμενη η υποχώρηση της στάθμης νερού του Πηνειού

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2016 10:40

 

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού από τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού, στη λογική της συνετής διαχείρισης των αρδεύσεων, καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στο καυτό διάστημα (15 Ιουλίου-15 Αυγούστου) στο οποίο αυξάνονται τα ποτίσματα (κυρίως για τη βαμβακοκαλλιέργεια) και λόγω ανομβρίας μειώνεται η στάθμη του Πηνειού ποταμού.

Τα συνηθισμένα βήματα του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) για την εξασφάλιση αρδευτικού νερού προς όλα τα μέλη του είναι καταρχήν το πρόγραμμα άρδευσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ποτίσματος μέρα παρά μέρα, εν συνεχεία ακολουθεί η χρήση του υδάτινου δυναμικού που βρίσκεται στους 12 Ταμιευτήρες του Οργανισμού και η τρίτη τελική λύση αφορά το νερό που έρχεται από τη λίμνη Πλαστήρα. Όσον αφορά στη στάθμη του Πηνειού ποταμού, σύμφωνα με το υδρόμετρο που βρίσκεται στο νέο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ (στο ύψος του εργοστασίου Ζαχάρεως), αυτή βρισκόταν την Παρασκευή στα 2,70 μέτρα, το Σάββατο υποχώρησε 10 πόντους κι άλλους τόσους την Κυριακή. Αντίθετα χθες Δευτέρα -οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα άρδευσης- η υποχώρηση της στάθμης δεν πέρασε τα 5 εκατοστά. Το όριο συναγερμού βρίσκεται στο 1,50-1,70 μέτρα, καθώς κάτω απ’ αυτό το όριο, δεν μπορεί να λειτουργήσει το αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ (φωτ.) και να τραβήξει νερό προς το δίκτυο του Οργανισμού.

Το αρδευτικό... χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα εξής: Χθες ξεκίνησε το πρόγραμμα άρδευσης και μόλις η στάθμη του Πηνειού φθάσει τα 2 μέτρα (υπολογίζεται στα τέλη της εβδομάδας) τότε θα απελευθερωθεί το νερό (20 εκατ. κυβικά μέτρα νερού) των 12 Ταμιευτήρων (συνολικής έκτασης 6000 στρεμμάτων) που θα αρδεύσουν περίπου 50.000 στρέμματα (στον άξονα της ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου). Αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να καταρτισθεί πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση των νερών της λίμνης Πλαστήρα από τον νομό Καρδίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες η στάθμη της λίμνης βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass