Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΟΝΔΡΟΝΑΣΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Συλλογικό αγρόκτημα θα σώσει τη Μελία από την ανομβρία

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2016 12:00

 

 

Του Γιώργου Ρούστα

Όσο πλησιάζουμε προς τα μέσα Ιουλίου και κυρίως τον μήνα Αύγουστο τόσο αυξάνεται η ανησυχία και η αγωνία των παραγωγών της Κοινότητας Μελίας του Δήμου Κιλελέρ, για την τύχη των καλλιεργειών τους και κυρίως για το αν θα βοηθήσει ο Ύψιστος και βρέξει, ώστε να ποτιστούν τα χωράφια τους. Τα τελευταία χρόνια η Μελία πέφτει θύμα της ανομβρίας και της ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου, ενώ η έλλειψη νερού οδήγησε σε σημαντικές απώλειες της παραγωγής που κάηκε ακόμη και σε ποσοστό 100%, όπως συνέβη τα έτη 2000, 2001, 2007. Μάλιστα αυτές τις μέρες, λόγω βροχοπτώσεων οι 350 περίπου παραγωγοί της Μελίας έσπευσαν να αξιοποιήσουν στο φουλ τις ιδιωτικές τους γεωτρήσεις, προκειμένου να ποτίσουν προληπτικά τις καλλιέργειές τους, φοβούμενοι την έλλειψη νερού του Αυγούστου.

Επειδή τα αδιέξοδα γεννούν και λύσεις (αναγκαστικές μερικές φορές), ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίας κ. Αχιλλέας Χονδρονάσιος επαναφέρει στο προσκήνιο μια παλιότερη πρότασή του που βασίζεται στην ιδέα ενός συλλογικού αγροκτήματος, όπου όλα τα χωράφια και όλοι οι καλλιεργητές θα έχουν ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης, μα κυρίως ενιαίο αρδευτικό δίκτυο. Πρόταση που έχει καταθέσει –εδώ και μια 5ετία περίπου- σε όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, Περιφέρεια, δήμο, ΤΟΕΒ, κ.λπ.), η οποία όμως δεν βρήκε ευήκωα ώτα, καθώς χαρακτηρίστηκε «θεωρητικά ελπιδοφόρα, πρακτικά ανεφάρμοστη».

Ο ίδιος όμως δεν χάνει το κουράγιο του. Μας παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή του για τη δομή αυτού του αγροκτήματος, ενώ για να μας πείσει για τη ρεαλιστικότητα της πρότασής του, μας ξενάγησε στα χωράφια της Μελίας. Κυρίως για να δούμε σε ποια οικτρή κατάσταση βρίσκονται οι ιδιωτικές πομώνες, οι οποίες εξάντλησαν οικονομικά τους συγχωριανούς του και αρδευτικά τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. «Κάθε χρόνο φθάνουμε ακόμη και σε μεγαλύτερο βάθος για να βρούμε νερό. Αυτή η προοπτική δηλαδή είναι ρεαλιστική και η δική μου πρόταση κινείται στη σφαίρα της φαντασίας» αναρωτιέται, προφανώς με ειρωνική διάθεση. Ο γνωστός συνεταιριστής θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες και οι συγχωριανοί του είναι έτοιμοι να στηρίξουν το όραμά του. Αρκεί να το πιστέψουν και οι αρμόδιοι παράγοντες, οι οποίοι θα ανάψουν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Ποια είναι όμως η πρόταση του Αχιλλέα Χονδρονάσιου;

Η δύναμη της Ελλάδας είναι η ύπαιθρος. Η δύναμη της υπαίθρου βρίσκεται στα χέρια των γεωργών και κτηνοτρόφων. Η δύναμη των γεωργών ανακαλύπτεται στην τοπική συλλογική δράση συνδυασμένη με την εθνική σκέψη. Η δύναμη της τοπικής συλλογικής δράσης δικαιώνεται με τη συμβιωτική χρήση των τοπικών φυσικών πόρων. Η δύναμη της συμβιωτικής, της ορθής, χρήσης των φυσικών πόρων οδηγεί με ασφάλεια στη βιώσιμη συντήρηση, στην αειφορία, στη διατήρηση της ζωής. Η συνέχεια της ζωής προσφέρει τη δύναμη στην Ελλάδα να είναι το υπόδειγμα της οικουμένης.

Με αυτή τη λογική, η οποία ακολουθεί απόλυτα αντίθετη πορεία με την τρέχουσα "οικονομετρία" της συγκέντρωσης, της "οικονομίας μεγάλης κλίμακας", της παρασιτικής οικονομίας των "υπηρεσιών", της κρατικοδίαιτης οικονομίας των δυναστών και εξουσιαστών, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελίας συνέθεσε ένα σχέδιο συλλογικού φυσικού αγροκτήματος στην έκταση της πρώην κοινότητας Μελίας συνολικής έκτασης 50.000 στρεμμάτων. Χωρίς να θίγεται η ιδιοκτησία κανενός, χωρίς να μειώνεται η ελευθερία και το πρόσωπο κανενός, με συλλογικό έργο άρδευσης αξιοποιούνται όλα τα κτήματα, η εργασία κάθε παραγωγού γίνεται αποδοτικότερη, η παραγωγικότητα του αγροκτήματος αυξάνεται κατακόρυφα.

Με πρόγραμμα αμειψισποράς και χρήση παραδοσιακών σπόρων και αξιοποίηση γεωργίας ακριβείας αυξάνεται η αξία των παραγομένων προϊόντων. Με ήπια μεταποίηση, μέχρι τελικών αγαθών, προστίθεται τεράστια αξία στη φυτική και ζωική παραγωγή. Η χρήση ειδικού σήματος για τα τελικά προϊόντα του αγροκτήματος δίνει δυναμική προοπτική για τη διάθεση των αγαθών. Η ισορροπία της φυτικής και ζωικής παραγωγής θα έλθει ως φυσικό επακόλουθο. Η είσοδος και άλλων δραστηριοτήτων, όπως μελισσοκομίας, θα είναι εύκολη, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τη βασική παραγωγή όσο και για την παραγωγή ποιοτικού και καθαρού μελιού. Η ένταξη στο αγρόκτημα φυτών γεωργικής φαρμακολογίας θα συντελέσει στην εκτόξευση της αξίας των αγαθών στα ύψη. Στον σχεδιασμό του συλλογικού φυσικού αγροκτήματος περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των τοπικών ενεργειακών πόρων.

Το συλλογικό αρδευτικό έργο θα κινείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το λειτουργικό κόστος άρδευσης θα είναι μηδενικό για τους καλλιεργητές και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αγροκτήματος επίσης μηδενικό. Το ίδιο θα γίνεται και με την κίνηση για την ήπια μεταποίηση των προϊόντων. Πέραν τούτων προβλέπονται, για περαιτέρω αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σταθμοί συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, τόσο από τη βιομάζα του αγροκτήματος όσο και από ηλιακούς θερμικούς σταθμούς, με τη θερμότητα να επιστρέφει στο αγρόκτημα για παραγωγή πρώιμων και όψιμων νωπών αγαθών γεωργίας υπό κάλυψη.

Στο αγρόκτημα όλα τα προϊόντα θα παράγονται και μεταποιούνται με παραδοσιακό τρόπο χωρίς υποστήριξη από χημικά. Το ακαθάριστο εισόδημα του αγροκτήματος, στην ολοκληρωμένη λειτουργία του, θα είναι διακόσιες φορές, τουλάχιστον, περισσότερο από το σημερινό. Η απασχόληση σε όλες τις δραστηριότητές του θα αυξηθεί ανάλογα. Η δημιουργία οικιστικών πυρήνων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά εφικτή. Η αποσυγκέντρωση και η επιστροφή στην ύπαιθρο θα συντελεστεί αβίαστα και φυσικά. Η αρχή για την ανάσταση της Ελλάδας του Κοινοτισμού προ των θυρών. Η επανάληψη του υποδείγματος της Μελίας σε κάθε τόπο και τοπίο της Ελλάδας, με αξιοποίηση των τοπικών αποθεμάτων των φυσικών πόρων και του αποθέτου τοπικού κάλλους της Πατρίδας μας, θα μας καταστήσει αυτάρκεις, αυτοδύναμους, αλληλέγγυους, σε ενότητα με το χθες και το αύριο.

Η πρόταση του αγροτικού συνεταιρισμού ζητάει δύο πράγματα. Πρώτον την ένταξη του αγροκτήματος σε μέτρο περιβαλλοντικό και δεύτερο την κατασκευή του συλλογικού αρδευτικού έργου. Η ένταξη στο αγρόκτημα των καλλιεργητών θα είναι ελεύθερη, εθελοντική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass