Οι χελώνες δείχνουν την «υγεία» των θαλασσών

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2016 12:45

ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΡΕΘΥΜΝΟ

Στη θάλασσα επέστρεψε, μετά από περίπου ένα μήνα, η θαλάσσια χελώνα caretta - caretta, που πήρε το όνομα «Γιασμίν», σε μια συγκινητική και μοναδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Καλαμακίου, στη Ζάκυνθο.

Παρουσία του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά και του αντιδημάρχου Λαγανά, Αναστάσιου Μποτώνη, αλλά και πλήθους τουριστών, η άτυχη «Γιασμίν» απελευθερώθηκε από εθελοντές του «Αρχέλων» και επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον.

Η άτυχη «Γιασμίν», στις 12 Ιουνίου, βρέθηκε στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, με δίχτυα γύρω από το μπροστινό πτερύγιο, που της προκάλεσαν δυσκολία στη κολύμβηση.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και με τη βοήθεια των ΚΤΕΛ Ζακύνθου, μετέφεραν τη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Εκεί οι ακτινογραφίες της χελώνας έδειξαν ότι δεν υπήρχε εσωτερική αιμορραγία ή κατάποση αγκιστριών.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Και από τη Ζάκυνθο στο Ρέθυμνο, όπου απελευθερώθηκε ο Ελευθήρ-Λεών, μία θαλάσσια αρσενική νεαρή χελώνα ηλικίας 25 ετών και μήκους 73 εκατοστών, που βρέθηκε εξουθενωμένη και αδύναμη στα παράλια της Σάμου από την οργάνωση «Αρχιπέλαγος» και τους ντόπιους, τον περασμένο Απρίλη.

Ο Ελευθήρ-Λεών που σημαίνει «ελεύθερος και δυνατός» ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό ακριβώς που πρέπει κάθε άγριο ζώο να έχει, ελευθερώθηκε από τους εθελοντές του Συλλόγου «Αρχέλων» στην παραλία του Άδελε, στο Ρέθυμνο, μπροστά από το ξενοδοχείο Grecotel Caramel Boutique and Resort.

Οι εθελοντές είχαν αναλάβει την περίθαλψή του, που περιλάμβανε εντατική θεραπεία με αντιβίωση και χειροκίνητο τάισμα με ειδική πολτοποιημένη τροφή μέχρι να ξεκινήσει να τρέφεται από μόνος του κανονικά.

Ο «Αρχέλων» σε συνεργασία με τον όμιλο Grecotel και τον δήμο Ρεθύμνης, διοργάνωσαν την απελευθέρωσή του στην οποία παρευρέθηκε και πλήθος κατοίκων της περιοχής, αλλά και τουρίστες οι οποίοι παρακολούθησαν το μοναδικό γεγονός της απελευθέρωσης ενός πλάσματος που κάποτε ήταν ελεύθερο, κάποτε τραυματίστηκε, κάποτε έζησε για καιρό περιορισμένο σε ένα μικρό χώρο μέχρις ότου να μπορέσει να επανέλθει με ασφάλεια στο φυσικό του περιβάλλον.

Μόλις βρέθηκε ο «Ελευθήρ - Λεών», δέκα άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να μεταφερθεί άμεσα στο Κέντρο Διάσωσης του Συλλόγου «Αρχέλων» ώστε το ζώο να υποβληθεί σε εξετάσεις και να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Το πόρισμα έδειξε το πόση έκταση έχει πάρει η μάστιγα της ρύπανσης στη θαλάσσια ζωή. Σύμφωνα με τη διάγνωση, ο «Ελευθήρ-Λεών» βρέθηκε με πλαστικά στο στομάχι του, γεγονός που τον αποδυνάμωσε καθώς δεν μπορούσε να τραφεί σωστά. Όλα έγιναν όπως έπρεπε. Οι εθελοντές βοήθησαν τη θαλάσσια χελώνα να επανακτήσει δυνάμεις, να μπορεί να αυτοσυντηρηθεί και τελικά αφού τον «βάπτισαν» Ελευθήρα προς τιμή των εγκαινίων του μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας που ήταν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για το 2016, σήμερα της έδειξαν τον δρόμο της ελευθερίας.

«Μάστιγα της θαλάσσιας ζωής» χαρακτήρισε η υπεύθυνη των προγραμμάτων Κρήτης του «Αρχελώνα», Αθανασία Νικολοπούλου τη μόλυνση από πλαστικά τα οποία τρώνε οι θαλάσσιες χελώνες, για να καταλήξουν νεκρές ή πολύ τραυματισμένες. Η μόλυνση όμως, όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Νικολοπούλου, συναντάται και στις παράκτιες ζώνες: «Σήμερα απελευθερώσαμε μία χελώνα, την ίδια ώρα όμως λίγα μέτρα πιο πέρα ανασύραμε μία νεκρή χελώνα πολύ μικρής ηλικίας 3 ετών, η οποία βρέθηκε νεκρή από αγκίστρι μέσα στο ράμφος της στα Μυσσήρια Ρεθύμνου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass