Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μικρόβιο ευθύνεται για τον θάνατο των πτηνών

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2016 10:26

Με αφορμή το φαινόμενο θανάτου πτηνών στη λίμνη Κάρλα και τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα, ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης της Κάρλας σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

«Σύμφωνα με το πόρισμα του Εργαστηρίου Παθολογίας Πτηνών, Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαπιστώθηκε αρνητικό αποτέλεσμα ιολογικής εξέτασης για τη Γρίπη των Πτηνών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βρέθηκε το μικρόβιο Moraxella spp. and staphylococcus sciuri στο περικάρδιο υγρό. Είδη του γένους Moraxella έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση αιφνιδίων θανάτων ιδιαίτερα σε νεαρά άγρια πτηνά καθώς και με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το νευρικό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Αναμένεται επίσης η ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων (ανίχνευση του Clostridium botulinum, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της τοξίνης της αλλαντίασης και έλεγχος για εντεροϊούς).

Όλα τα έως τώρα ευρήματα συνηγορούν στην υπαιτιότητα ενός ή περισσοτέρων μικροβιακών παραγόντων. Ήδη ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία ολοκληρώνει την αποκομιδή των νεκρών πτηνών ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια οργανώνεται το σύστημα προστασίας των νοσούντων πτηνών.

Τα μέχρι τώρα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχική θέση του Φορέα Διαχείρισης για αποσύνδεση του υπαίτιου θανατογόνου παράγοντα με την παρουσία κυανοτοξινών.

Επαναλαμβάνουμε ότι η υποβάθμιση, ο ευτροφισμός κ.λ.π. ευνοούν την ανάπτυξη-παρουσία κάθε πιθανού παράγοντα κινδύνου για το οικοσύστημα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass