Τοξική ατμόσφαιρα από φωτιά σε μονάδα ανακύκλωσης

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2015 8:03

ΑΘΗΝΑ

Αποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της Αττικής – με έντονη τη μυρωδιά καμένου πλαστικού - λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο σε ιδιωτική μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο και που σιγοκαίει ακόμη, με αποτέλεσμα να εκλύονται τοξικές ουσίες στο ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα νότια και δυτικά προάστια, αλλά λόγω των ανέμων το νέφος μεταφέρεται και σε περιοχές του κέντρου.

Σημειώνεται πως η καύση πλαστικού απελευθερώνει πολύ επικίνδυνες ουσίες για την υγεία, όπως διοξίνες κ.α.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας είχε αφορμή μήνυση που κατέθεσε για τη μεγάλη φωτιά, η Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας, η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών με την εντολή να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς «που εκδηλώθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής, σε χώρο που δραστηριοποιείται εταιρία ανακύκλωσης».

Σκοπός της έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν και σε βάρος ποιών προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το περιστατικό.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε η Περιφέρεια Αττικής που σε ανακοίνωση αναφέρει:

"Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών κυρίως στη Δυτική Αττική. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής προχωρά άμεσα με αποκλειστικό της γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στις εξής ενέργειες:

1.         Στη μέτρηση των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

2.         Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος".

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί χώμα προκειμένου να γίνει επικάλυψη της φωτιάς για να μην παίρνει οξυγόνο και μηχανήματα - αφού δεν σβήνουν διαφορετικά τέτοιες φωτιές σε απορρίμματα.

“Δυστυχώς ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό δεν πληρώθηκε ο εργολάβος” ανέφερε και σημείωσε ότι οι σταθμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να μετρήσουν το τοξικό νέφος.

Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος δήλωσε: "Επιχειρούν σε 24ωρη βάση οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και ενισχύθηκαν από μηχανήματα της περιφέρειας. Η επιχωμάτωση δεν είναι υπόθεση της πυροσβεστικής".

Πρόσθεσε πως χρειάζονται 20.000 ευρώ για κάθε 50 φορτηγά χώματος, ενώ για τη συγκεκριμένη φωτιά χρειάζονται περίπου 500 φορτηγά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass