ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

Στο κόκκινο οι μετρήσεις για αιωρούμενα σωματίδια

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2015 8:44

 

 

ΑΘΗΝΑ

Σε μετρήσεις δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο η οποία συνεχίζει να καίει από το Σάββατο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης με το τοξικό νέφος να έχει καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της Αττικής, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα μετά από πέντε ημέρες που η φωτιά καίει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προχώρησε σε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων δεικτών της ρύπανσης.

Ειδικότερα, εντός της μονάδας οι φορητοί μετρητές, όπως ήταν αναμενόμενο, χτύπησαν «κόκκινο» και κατέγραψαν συγκεντρώσεις PM 2,5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) έως και 700 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Οι επιστήμονες προχώρησαν και σε ενδεικτικές μετρήσεις της συγκέντρωσης των επικίνδυνων για την υγεία PM2,5 και στην περιοχή περιμετρικά του εργοστασίου, από 100 έως 400 μέτρα.

Στις περιοχές που βρίσκονταν προς την κατεύθυνση του ανέμου καταγράφηκαν στιγμιαίες τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων έως και 320 μg/m3.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο η μέση τιμή εικοσιτετραώρου που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τα ΡΜ2,5 όσο και η μέση ετήσια τιμή βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι 25 μg/m3.

Αν και η σύγκριση στιγμιαίων τιμών με μέσες ημερήσιες ή ετήσιες τιμές δεν είναι απολύτως δόκιμες επιστημονικώς, εν τούτοις καταδεικνύουν την εμφάνιση υψηλών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων προερχόμενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς.

Οι συγκεντρώσεις σε σημεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεμο ήταν κάτω ή λίγο πάνω από τις τιμές αναφοράς, δηλαδή κυμαίνονταν μεταξύ 15 και 35 μg/m3.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες μετρήσεις για Δυτική Αττική

Όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των ΡΜ10 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) και του μαύρου άνθρακα στον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, παρατηρήθηκε μια αύξηση την Κυριακή και τη Δευτέρα (7/6 και 8/6) και κυρίως κατά τις βραδινές ώρες.

Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις, όπως αυτές μετρήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, δεν ξεπέρασαν κάποια όρια και δεν κρίνονται ανησυχητικές.

Για περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχουν διαθέσιμες μετρήσεις για να το υποστηρίξουν.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τοξικούς πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και διάφορα μέταλλα και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για διοξίνες, φουράνια και άλλες επικίνδυνες ενώσεις και στοιχεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass