Ενα τρισ. ευρώ από την «Πράσινη Ευρώπη» για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις

«ΑΝΤΙΒΑΡΑ» ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2020 18:00

Τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη έχει βάλει στόχο να στηρίξει τις «πράσινες» δράσεις και συγκεκριμένα αυτές που θα γίνουν αντίβαρο στην κλιματική αλλαγή.

Σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει έργα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη περιοχών που πλήττονται από τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Τα έργα που θα χρηματοδοτήσει θα περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα που θα εστιαστεί κυρίως στην ενέργεια, καθώς αυτός ο κλάδος θεωρείται υπεύθυνος για το 80,7% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε. και ακολουθεί η γεωργία, η βιομηχανία και τέλος τα απόβλητα.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η Ε.Ε.

Μόλις έναν μήνα μετά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε λεπτομερή πρόταση σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησής της.

Το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στοχεύει να προσελκύσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία.

-Ποια η σημασία του;

Η μετατροπή της Ε.Ε. σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 απαιτεί μαζικές επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίτευξη ενός ενδιάμεσου στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 απαιτεί πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ.

-Από πού προέρχονται τα κονδύλια;

Περίπου το ήμισυ των συνολικών κεφαλαίων θα αντληθεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., μέσω διάφορων προγραμμάτων που χρηματοδοτούν έργα για το κλίμα και το περιβάλλον, όπως είναι, για παράδειγμα τα γεωργικά ταμεία, το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής ή τα προγράμματα Horizon Europe και Life.

Η διαδικασία αυτή πρόκειται να προσελκύσει 114 δισ. ευρώ επιπλέον, σε συγχρηματοδότηση με τα κράτη-μέλη.

Περίπου 300 δισ. ευρώ ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων αναμένεται να κινητοποιηθούν μέσω των προγραμμάτων InvestEU και ETS, ενώ 100 δισ. ευρώ θα πρόκειται να αντληθούν μέσω του νέου «Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης», ο οποίος στοχεύει να υποστηρίξει τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, όπως είναι οι περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη άνθρακα.

ΝΕΟΙ ΝΟΜΟΙ

Στο πλαίσιο του «πράσινου στόχου», παράλληλα, δρομολογούνται νέοι νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον.

Μεταξύ αυτών και για τους ηλεκτρονικούς φορτιστές, αφού διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο παράγονται περίπου 50 εκατ. τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών, δηλαδή περισσότερα από 6 κιλά κατά άτομο.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών να προτείνει ενισχυμένους κανόνες για τον κοινό πρότυπο φορτιστή μέχρι τον Ιούλιο του 2020, το αργότερο.

Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να αναλάβει η Ε.Ε. ρυθμιστική δράση» για την ελάττωση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών και να έχουν οι καταναλωτές περισσότερες περιβαλλοντικά βιώσιμες επιλογές, σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθέτησαν οι ευρωβουλευτές με 582 ψήφους έναντι 40 και 37 αποχών, το οποίο ζητά την υποχρεωτική υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές.

Το Κοινοβούλιο επιθυμεί η Επιτροπή να υιοθετήσει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που προβλέφθηκε στην Οδηγία για τον Ραδιοεξοπλισμό του 2014 μέχρι τον Ιούλιο του 2020 ή, αν χρειάζεται, να εγκρίνει νομοθετικά μέτρα με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Το Κοινοβούλιο θέλει επίσης η Επιτροπή να:

-πάρει μέτρα που θα διασφαλίσουν τη διαλειτουργικότητα των ασύρματων φορτιστών για τις διάφορες φορητές συσκευές

-να εξετάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του όγκου των καλωδίων και φορτιστών που ανακυκλώνονται στα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

-να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές δε θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αγοράζουν φορτιστή με κάθε νέα συσκευή, καθώς οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι θα πρέπει να θεσπιστούν στρατηγικές για την αποσύνδεση των δύο προϊόντων μέσω της λύσης του κοινού φορτιστή, αλλά και ότι «κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην αποσύνδεση θα πρέπει να αποφεύγει δυνητικά υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές».

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass