Ορνιθοπαρατηρητές στην Κάρλα

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2013 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:06
 Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών.

Μικροί και μεγάλοι ορνιθοπαρατηρητές, με τη βοήθεια των οδηγών αναγνώρισης, του ειδικού εξοπλισμού παρατήρησης (κιάλια/ τηλεσκόπιο, φωτογραφικό υλικό), του εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, με τη βοήθεια των φυλάκων και τη συμμετοχή του εθελοντή της Ελληνική Ορνιθολογικής Εταιρίας, κ. Πολύμερου, παρατήρησαν την άγρια ορνιθοπανίδα του Υγροτόπου της Κάρλας, αναγνωρίζοντας την αξία του ως σημαντικού σταθμού ανεφοδιασμού των πουλιών για το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Με τη μεγαλοπρεπή παρουσία τους κέρδισαν τις θετικές εντυπώσεις του κοινού, τα Φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) και οι Αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus).

Στη συνέχεια, ο Φορέας Διαχείρισης φιλοξενήθηκε στο χώρο του  Πολιτιστικού κέντρου «Αριστοτέλης» στο Στεφανοβίκειο,  όπου οι μικροί μαθητές ζωγράφισαν και ετοίμασαν κατασκευές με θέμα τα μεταναστευτικά πουλιά.  Τέλος τα παιδιά μέσα από παραμύθι και τραγούδι διασκέδασαν και πληροφορήθηκαν για το ταξίδι του Πελαργού και του Κιρκινεζιού προς την Αφρική συμμετέχοντας με κέφι στο παιχνίδι που μοναδικά επιμελήθηκε η κα. Στεργιώτη, συνεργάτης του Προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι.

Στόχος του Φορέα Διαχείρισης αποτελεί η βελτίωση της δημόσιας πληροφόρησης για τη σημασία των πουλιών και των βιότοπών τους και συγχρόνως η προώθηση της διατήρησης σημαντικών περιοχών από τις οποίες εξαρτώνται τα περισσότερα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, όπως είναι ο υγρότοπος της Κάρλας.

Οι περιβαλλοντικές δραστηριότητες αποσκοπούν στο να γνωρίσει το κοινό τα εντυπωσιακά πουλιά αλλά και να μάθει για το φυσικό φαινόμενο της μετανάστευσης τους, τις απειλές και τα εμπόδια που συναντούν στο ταξίδι τους, που οφείλονται σε φυσικά αίτια αλλά και σε ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Στις δραστηριότητες συμμετείχαν πάνω από 50 μαθητές από τα Νηπιαγωγεία, Στεφανοβικείου,  Καναλίων συνοδευόμενοι από τους Νηπιαγωγούς τους καθώς και κάτοικοι και επισκέπτες συνοδεύοντας τους μικρούς μας φίλους.

Η επίσκεψη των μικρών μαθητών στη γιορτή ολοκληρώθηκε με τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για τα φυτά και τα ζώα της προστατευόμενη περιοχής Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου καθώς και με προωθητικό υλικό με το λογότυπο και την επωνυμία της προστατευόμενης περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, σε περισσότερες από 30 χώρες και με την εποπτεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας Birdlife International. Στη χώρα μας, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις διοργάνωσε η Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν τα μεταναστευτικά πουλιά και οι διαδρομές τους.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass