ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Πύλη εξόδου από το μνημόνιο τα χωράφια…

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2016 0:59 | Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιαν 2016 1:38

Συνέντευξη: Λένα Κισσάβου

Επίθεση κατά μέτωπο, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνει ο επικεφαλής του ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στην «Ε», χαρακτηρίζοντας στελέχη της ως «καιροσκόπους» και «…βουτυρόπαιδα που παριστάνουν τους ράπερ και πάνε στην «επανάσταση» με τη λιμουζίνα του μπαμπά τους».

Μιλά με σκληρή γλώσσα, για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, πως «Δεν είναι αθώοι του αίματος» της οικονομικής κρίσης που βιώνει ο λαός σήμερα, καθώς όπως τονίζει «Δημιουργούσαν τρύπες, έπαιρναν δάνεια και ξανά τρύπες και ξανά δάνεια…».

Τάσσεται δίπλα στον αγώνα των αγροτών, καθώς πιστεύει ακράδαντα

πως «τα χωράφια, οι εξαγωγές, ο τουρισμός και η παιδεία», είναι οι πύλες εξόδου από το Μνημόνιο.

Όσον αφορά δε, στις εκτιμήσεις και …προβλέψεις, που θέλουν το Ποτάμι, να διαλύεται, μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών, η απάντηση του Στ. Θεοδωράκη είναι η εξής: «…είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Δεν κληρονομήσαμε κάτι. Μόνοι μας το χτίσαμε. Και μόνοι μας χωρίς προστάτες θα ξαναβγούμε μπροστά».

* Κύριε Θεοδωράκη, σας καταλογίζουν πολλοί ότι ήταν λάθος η αρχική φιλική σας στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ.Τσίπρα…

- «Το «Ποτάμι» από την πρώτη στιγμή έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σας θυμίζω τη σύγκρουση στη Βουλή με τους ανεπάγγελτους της κυβέρνησης. Σας θυμίζω την κόντρα μας για να έρθει η συμφωνία πιο γρήγορα και να μην κλείσουν οι τράπεζες. Τη σύγκρουση για τη δικαιοσύνη, την παιδεία και τη μεταναστευτική πολιτική. Σε όλα αυτά το Ποτάμι έμπαινε μπροστά. Για πoια φιλική στάση μιλάτε λοιπόν;».

* Ναι αλλά παράλληλα στηρίξατε προσωπικά τη στροφή του κ. Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα…

- «Σε αυτό έχετε δίκιο. Αλλά αυτό ήταν το χρέος μας. Αν μετά το δημοψήφισμα, στη συνάντηση των αρχηγών, το Ποτάμι έλεγε «έτσι όπως τα έκανες, βγάλτα πέρα μόνος σου», θα πηγαίναμε σε άλλου τύπου αποφάσεις. 'Ημασταν εκεί για να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και όχι για να «χτίσουμε» το ποσοστό μας. Ο κ.Τσίπρας, όπως αποκαλύπτει αυτές τις μέρες και ο Βαρουφάκης, φλέρταρε με τον γκρεμό. Κάποιοι τον εμπόδισαν και μεταξύ αυτών το Ποτάμι».

* Τώρα πρωτοστατείτε στο «σκληρό ροκ» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον κ. Τσίπρα. Μαζί όμως δεν ψηφίσατε το τρίτο Μνημόνιο;

- «Ψηφίσαμε τη συμφωνία που μας κράτησε στην Ευρώπη. Δε διαπραγματευτήκαμε, ούτε διαμορφώσαμε μαζί με τον κ.Τσίπρα κανένα Μνημόνιο. Η χώρα κατέρρεε, οι τράπεζες ήταν κλειστές, τρόφιμα και φάρμακα είχαν αρχίσει να είναι σε έλλειψη και εμείς έπρεπε να πούμε ένα «ναι» ή ένα «όχι». Ούτε διορθώσεις μπορούσαμε να κάνουμε, ούτε να το γυρίσουμε πίσω. Ή ψηφίζαμε ή δεν ψηφίζαμε. Ουσιαστικά ήταν ένα τελεσίγραφο».

* Πάντως τελικά το ψηφίσατε. Και το Μνημόνιο περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τι θα κάνετε επί παραδείγματι με το ασφαλιστικό, θα το ψηφίσετε;

- «Μα ποιος σας είπε ότι το Μνημόνιο καθορίζει και τις λεπτομέρειες του ασφαλιστικού; Το Μνημόνιο λέει να μην δημιουργεί το ασφαλιστικό νέα χρέη. Το πώς θα γίνει αυτό, είναι θέμα της κυβέρνησης. Το σχέδιο Κατρούγκαλου όμως επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος. Κυνηγάει αυτούς που δουλεύουν. Στη Βουλή δώσαμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, γιατρός ή δικηγόρος, ή ένας αυτοαπασχολούμενος που έχει καθαρό εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο θα μείνει τελικά με 6.300 ευρώ. Υπολογίστε: 20% για κύρια σύνταξη, 7,5% για επικουρική, 6,95% για τον κλάδο υγείας, 4% για ΕΦΑΠΑΞ. Σύνολο 9.500 ευρώ σε εισφορές. Μείον 26% φόρος εισοδήματος, μείον τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και 100% προκαταβολή φόρου, του μένουν 6.300! Αν βέβαια δεν υπάρξει κάποια έκτακτη εισφορά ή κάποια εισφορά αλληλεγγύης. Έτσι η κυβέρνηση κατάφερε να τους βγάλει όλους στους δρόμους. Και τους επιστήμονες και τους αγρότες και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους».

* Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια απαντά ότι το ασφαλιστικό δεν είναι πρόβλημα του τελευταίου μήνα, αλλά το κληρονόμησε…

- «Και εγώ τους θύμισα στη Βουλή ότι οι σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης διαδήλωναν μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εναντίον της πρότασης Γιαννίτση. Έβαζαν μπροστά και τις συντεχνίες και έτσι κάθε κουβέντα για δικαιότερο ασφαλιστικό σταματούσε αμέσως.

Η λογική ήταν: ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές στην τύχη τους».

* Από ό,τι καταλαβαίνω στο ασφαλιστικό βάζετε στο κάδρο και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

- «Μα για δεκαετίες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συντηρούσαν ένα σύστημα με εισφοροδιαφυγή, αδιαφάνεια και σκανδαλώδεις παροχές στους κομματικούς τους πελάτες. Δημιουργούσαν τρύπες, έπαιρναν δάνεια και ξανά τρύπες και ξανά δάνεια. Έτσι απογείωσαν το χρέος οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι αθώοι του αίματος.

Το αντίθετο. Δικό τους είναι το έγκλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς το συνεχίζει».

* Στην αντιπολιτευτική σας κριτική προτάσσετε την καταγγελία των κομματικών, όπως λέτε, διορισμών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι που έχει προτεραιότητα;

- «Η διάλυση του βαθέος κομματικού κράτους, είναι για μας νούμερο ένα στόχος. Ένα σπάταλο κράτος που απομυζά συνεχώς από την κοινωνία. Αν δεν κόψουμε τις σπατάλες, οι φόροι θα αυξάνονται συνεχώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διπλασίασε τις Διοικήσεις Δημοσίων Οργανισμών, συντηρεί Οργανισμούς χωρίς κανένα αντικείμενο δουλειάς, επιλέγει για τις θέσεις ευθύνης όχι τους ικανούς, αλλά τους κομματικούς. Στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση, παντού. Κάνει δηλαδή ό,τι έκαναν τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις. Πριν είχαμε το 4-2-1 ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Τώρα έχουμε το 4-1. 4 ΣΥΡΙΖΑ – 1 ΑΝΕΛ. Έτσι θα συνεχίσουμε;».

* Έχετε κατά καιρούς επισημάνει ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί να γίνει το όχημα για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μπορεί αυτό να συμβιβαστεί με την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση στη φορολογία και την ασφάλιση των αγροτών;

- «Το έχω πει και γλαφυρά. Την Ελλάδα θα σώσει το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα. Μπορούμε να γίνουμε το κελάρι και το μποστάνι της Ευρώπης. Με διαλεκτά προϊόντα, ανώτερης ποιότητας και καλής τιμής. Αλλά αυτό θέλει σχέδιο. Θέλει εθνική ομπρέλα, όπως το έκαναν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί και πιο παλιά οι Γάλλοι. Οι πύλες εξόδου από το Μνημόνιο είναι τα χωράφια, οι εξαγωγές, ο τουρισμός και η παιδεία. Αν δεν ενισχύσουμε αυτούς τους 4 τομείς, πάντα θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με δανεικά».

* Απαντήστε μου συγκεκριμένα. Θα ψηφίσετε το ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών;

- «Πώς να απαντήσω συγκεκριμένα όταν η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση; Εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και ένα χρόνο την πρόταση για Ομάδες παραγωγών και φορολογία 13%. Μίλησα με τους αγρότες στην Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Δεν διεκδικούν ούτε να μην φορολογούνται, ούτε να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Διεκδικούν όμως την επιβίωσή τους και κανόνες που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Οι υπουργοί μας εδώ και 1,5 χρόνο δεν μπορούν να ορίσουν ποιοι είναι οι ενεργοί αγρότες, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Ποιοι πρέπει να παίρνουν τις ενισχύσεις, τις επιδοτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι των κοινοτικών προγραμμάτων».

* Τελικά εσείς τι πιστεύετε; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αριστερό κόμμα;

- «Ορισμένοι κυβερνητικοί είναι σαν να «ψιθυρίζουν» εκείνη την ατάκα του φοβερού Βουτσά «έτσι και τρουπώσω κάπου μετά ποιος με πιάνει». Μετείχαν στα μεγάλα πάρτι της μεταπολίτευσης και τώρα ως πλούσιοι και μετανοημένοι, έχουν βρει καταφύγιο στην αυλή του κ.Τσίπρα. Και από κοντά κάποια βουτυρόπαιδα που παριστάνουν τους ράπερ και πάνε στην «επανάσταση» με τη λιμουζίνα του μπαμπά τους. Για ποια αριστερά μιλάμε; Ζουν με τα λεφτά του κράτους και αυτοί και οι φίλοι τους και οι συγγενείς τους και πουλάνε μελό ιστορίες αντίστασης. Προφανώς υπάρχουν και αριστεροί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεχειλίζει από καιροσκοπισμό».

* Εσείς τι είστε; Αριστερός, κεντροαριστερός, κεντρώος, κεντροδεξιός;

- «Ποτάμι! Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών. Αυτή είναι η ιδεολογία μου. Συγκρουόμαστε με τον λαϊκισμό, τον κρατισμό, την εθνοκαπηλεία και όλα τα συντηρητικά συμπλέγματα».

* Όμως το Ποτάμι δείχνει να …χάνει νερά.

- «Πολλοί εδώ και χρόνια προπαγανδίζουν πως το Ποτάμι στερεύει.

Αλλά συνεχώς διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Για πρώτη φορά ένα κόμμα που δημιουργήθηκε από μη επαγγελματίες πολιτικούς, συμμετείχε και εκπροσωπήθηκε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η επιρροή του Κινήματός μας στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλη και είμαστε μόλις 2 ετών. Στις εκλογές λόγω της πόλωσης χάσαμε ένα τμήμα της δύναμής μας και σήμερα δημοσκοπικά πιεζόμαστε.

Αλλά σας είπα, είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Δεν κληρονομήσαμε κάτι. Μόνοι μας το χτίσαμε. Και μόνοι μας χωρίς προστάτες θα ξαναβγούμε μπροστά. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα μεταρρυθμιστικό Κίνημα που θα έχει ως μόνη προτεραιότητα τη δικαιοσύνη, την εργασία, την παιδεία και όχι τη συντήρηση του κομματικού κράτους και την αποκατάσταση των στελεχών του».

* Πάντως κάποια στελέχη σας, δημόσια σας προτρέπουν σε συνεργασίες με άλλα κόμματα. Δεν σας ανησυχεί αυτό;

- «Όλοι θέλουμε τις συνεργασίες. Για συγκεκριμένα θέματα όμως. Για να λύσουμε προβλήματα. Πήραμε πρωτοβουλία και προτείναμε σε όλα τα κόμματα ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Ζητήσαμε εθνική πολιτική για το προσφυγικό. Τους καλέσαμε να συνεργασθούμε για ένα αξιοκρατικό και αποτελεσματικό Δημόσιο. Τώρα αν εννοείτε συνεργασίες που προϋποθέτουν να διαλυθεί το Ποτάμι και να ενταχθεί σε ένα άλλο κόμμα, αυτό δεν θα γίνει. Το Ποτάμι είναι η μαγιά του καινούργιου, δεν θα γίνει το άλλοθι του παλιού. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην κοινωνία. Η χώρα δε μπορεί να πηγαίνει από το ένα άκρο του εκκρεμούς στο άλλο. Πρέπει να ισορροπήσει. Και να στηριχθεί στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο».

* Παρασκευή μεσημέρι πήγατε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ζητάτε εθνική συνεννόηση. Αυτό σημαίνει τέλος η αντιπολίτευση σε αυτόν τον τομέα;

- «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για όλα αυτά που ζούμε στα νησιά και τα σύνορα, αλλά τι σημασία έχει πια να συζητάμε για τις ευθύνες της; Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε σε μια εθνική λύση. Να αντικαταστήσουμε την ακινησία, με λύσεις. Ασφάλεια και αλληλεγγύη. Να δημιουργηθεί μια «διαρκής επιτροπή δράσης» με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα, τις κρατικές υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Να πιέσουμε συντονισμένα όλα τα κόμματα για την άμεση συγκρότηση ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Hotspots στα παράλια της Τουρκίας. Άσυλο στους πρόσφυγες και άμεση κατανομή τους στην Ευρώπη, αλλά και επιστροφή εντός 24 ωρών των μεταναστών, που δεν δικαιούνται άσυλο, στην Τουρκία και τις άλλες χώρες προέλευσης, με πλοία της FRONTEX».

 

* Ο επικεφαλής του Ποταμιού, θα βρίσκεται σήμερα στη Λάρισα και θα συναντηθεί με εθελοντές και φίλους στις 12 το μεσημέρι στον πολυχώρο «Κλίμαξ» (Ηφαίστου 2 και Βενιζέλου),και θα συζητήσει μαζί τους τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καθώς και θέματα που αφορούν το συνέδριο του Κινήματος, που θα γίνει τον Φεβρουάριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass