Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΗΣ «ΛΑ.Ε.» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

«Για το καλάθι των αχρήστων τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης»

* «Αναγκαία η αντιμνημονιακή – δημοκρατική ανατροπή για να αποφύγει η χώρα την καταστροφή»

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2016 0:59

Συνέντευξη στον Μενέλαο Κατσαμπέλα

Καταστροφικά χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά αντιασφαλιστικά μέτρα, με συνέντευξή του στην «Ε», το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

Ο κ. Στρατούλης, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή σε εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας Λάρισας, μαζί με τον πρώην γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά (στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας), θεωρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα πρέπει να αποσυρθούν και να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο πρώην υπουργός τονίζει ακόμα ότι διέξοδος για τον τόπο μπορεί να βρεθεί με την ανάπτυξη και κλιμάκωση των λαϊκών αγώνων και τη διεξαγωγή εκλογών, επισημαίνοντας ότι είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία μία αντι-μνημονιακή και δημοκρατική ανατροπή για να σταματήσει η συντελούμενη καταστροφή στη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης παραθέτει τις θέσεις της Λαϊκής Ενότητας σχετικά με το συνεχώς εντεινόμενο προσφυγικό πρόβλημα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη έχει ως εξής:

* Οι μεγάλες κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού ενάντια στις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο ασφαλιστικό, φαίνεται ότι έχουν καθυστερήσει τις εξελίξεις. Θεωρείτε ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει, γιατί η κατάσταση στο ασφαλιστικό παραμένει κρίσιμη.

- Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι προτάσεις της για το ασφαλιστικό είναι αναγκαίες για τη διάσωσή του, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει, είναι ανυπόστατο και τρομοκρατικό.

Το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει άμεσα πρόβλημα κατάρρευσης και αδυναμίας χορήγησης συντάξεων. Παρά τη δραματική μείωση των εσόδων του λόγω των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και παρά τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών του, η κινητή και ακίνητη περιουσία του φτάνει σήμερα τα 20,3 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να καλύψουν τις όποιες έκτακτες ανάγκες του για τα επόμενα χρόνια.

Τα κυβερνητικά αντιασφαλιστικά μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος. Αντίθετα, είναι καταστροφικά, γιατί εξαντλούν την κοινωνία και φέρνουν περισσότερη οικονομική δυσπραγία. Προωθούνται μόνο για να εκπληρωθούν οι αυθαίρετοι υφεσιακοί στόχοι του τρίτου μνημονίου, δηλαδή για να αφαιρέσουν από τα εισοδήματα των συνταξιούχων 1,8 δισ. ευρώ το 2016, ώστε να τα δώσουν στους δανειστές της χώρας για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων εξαπατούν ασύστολα τον λαό, όταν παίρνουν αποστάσεις από τα κυβερνητικά μέτρα για ασφάλιση και φορολογία, ενώ έχουν ψηφίσει και θέλουν να εφαρμοστεί το 3ο μνημόνιο, που τα περιλαμβάνει.

Το κυβερνητικό αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.

* Πόσο φιλολαϊκές πολιτικές είναι δυνατό να νομοθετήσει μια κυβέρνηση, τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στα υπόλοιπα θέματα, μετά από τόσο χρόνια μνημονίων και με δεδομένη τη σκληρή επιτήρηση των Θεσμών; Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος;

-Η Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας δεν έχει προβλήματα λόγω δήθεν υψηλών δαπανών της για συντάξεις, αφού αυτές έχουν μειωθεί δραστικά (35-50%) τα χρόνια των μνημονίων, αλλά λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων της, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που οδήγησε σε εργοδοτική ασυδοσία και εκτίναξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Επομένως η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, εάν καταργηθούν τα μνημόνια, διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της, δηλαδή εφόσον:

- Ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή αποκατασταθεί η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και τη μεγαλοεργοδοσία με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που θα προέλθουν από τη φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του μεγάλου πλούτου, καθώς και με άλλους τρόπους, που συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις μας για την κοινωνική ασφάλιση, τις οποίες πρόσφατα δημοσιοποιήσαμε.

- Μειωθεί δραστικά η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

- Χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ώστε να αποδίδονται στην κοινωνική ασφάλιση ετησίως 8 δις ευρώ πρόσθετοι πόροι.

- Αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί, με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

- Επαναρρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις και περιοριστούν δραστικά οι ελαστικές μορφές εργασίας προς όφελος της πλήρους και σταθερής.

- Αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της και την υποχρέωση του κράτους για τριμερή χρηματοδότησή της.

- Αξιοποιείται με ασφάλεια και εγγυημένη απόδοση η εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία της.

- Γίνει διακοπή αποπληρωμής και βαθιά διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αγωνίζεται για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εγγυημένων παροχών, αλληλέγγυο, αναδιανεμητικό και καθολικό.

Γνωρίζουμε ότι για τα παραπάνω θα συναντήσουμε την ισχυρή αντίδραση των δανειστών και της Ευρωζώνης.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, μπορούν να εξασφαλίσουν την αναγκαία οικονομική ρευστότητα για να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να γίνουν επενδύσεις, να μειωθεί η ανεργία, να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία, η Κοινωνική Προστασία, η Υγεία και η Ανάπτυξη.

* Οι συνθήκες που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, τόσο στη χώρα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη με το προσφυγικό, τείνουν να γίνουν εκρηκτικές. Ποια στάση πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

-Πρέπει επιτέλους ως χώρα να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, αφού οι χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δηλαδή:

-Διεθνοποιούμε το ζήτημα θέτοντάς το ενώπιον των αρμόδιων διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ κλπ) προκειμένου να οργανωθεί διεθνής διάσκεψη για το προσφυγικό και να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες, που δεν συμμορφώνονται προς τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

-Εάν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συνεχίζουν να αρνούνται την αναλογική κατανομή των προσφύγων, ασκούμε βέτο σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου για κάθε θέμα.

-Δηλώνουμε ότι δεν μας δεσμεύει καμία υποχρέωση από τις δανειακές συμβάσεις και τις μνημονιακές συμφωνίες, όταν ΕΕ και ΗΠΑ μετατρέπουν την Ελλάδα σε χωματερή ανθρώπινων ψυχών.

-Δηλώνουμε ότι δεν δεσμευόμαστε από τις συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου, που μετατρέπουν την Ευρώπη σε φρούριο, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας.

Η ΛΑ.Ε. αγωνίζεται:

- Για να δοθεί ένα τέλος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτές και την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

-Για τη δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης για τους πρόσφυγες, για να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν.

-Για την άμεση χορήγηση σε αυτούς ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να μεταβούν σε όποια χώρα επιθυμούν.

-Για τη δημιουργία ανθρώπινων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας και όχι στρατοπέδων συγκέντρωσης.

-Για την υποχρεωτική αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Χαιρετίζουμε το κίνημα αλληλεγγύης, που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, και καλούμε σε ενίσχυσή του ενάντια στις φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές ή στις προσπάθειες εκμετάλλευσης των αναγκών των προσφύγων.

* Οι εξελίξεις θεωρείτε ότι θα οδηγήσουν σε μία νέα εκλογική μάχη και αν ναι, πιστεύετε ότι οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν το σκηνικό που υπάρχει σήμερα;

Το 3ο μνημόνιο αποτυγχάνει, όπως και τα δύο προηγούμενα, να δώσει οικονομική διέξοδο και οι κοινωνικές αντιστάσεις εναντίον των μέτρων, που η κυβέρνηση προωθεί σε εφαρμογή του, πήραν παλλαϊκό χαρακτήρα.

Στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη επιτεύχθηκε πολύ μεγάλος βαθμός συντονισμού μεταξύ εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Η κυβέρνηση συμπιέζεται ανάμεσα στις λαϊκές αντιστάσεις και στις εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών, που έχουν αποθρασυνθεί μετά τη μνημονιακή μετάλλαξή της, η προσφυγική κρίση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται.

Διέξοδος μπορεί να δοθεί με την ανάπτυξη και κλιμάκωση των λαϊκών αγώνων και τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να καταστούν ένα πρώτο σημαντικότατο βήμα ενίσχυσης των δημοκρατικών - αντιμνημονιακών δυνάμεων, μεγάλης υποχώρησης του μνημονιακού πολιτικού μπλοκ και ανάπτυξης μιας δυναμικής γρήγορης και βαθιάς αντιμνημονιακής – δημοκρατικής ανατροπής.

- Η Λαϊκή Ενότητα παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τη Διακήρυξή της, καθιστώντας σαφή την ανάγκη δημιουργίας ενός αντιμνημονιακού, πατριωτικού και δημοκρατικού μετώπου. Είναι εφικτή η δημιουργία αυτού του μετώπου;

- Η αντιμνημονιακή - δημοκρατική ανατροπή είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία, για να σταματήσουμε τη συντελούμενη καταστροφή. Είναι, όμως, και εφικτή, εάν συγκροτηθεί ένα πλατύ πολιτικό μέτωπο αριστερών και αντιμνημονιακών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών, το οποίο μπορεί να ανοίξει νέους, εναλλακτικούς και ελπιδοφόρους δρόμους για τον λαό και τη νεολαία.

Ένα τέτοιο ευρύ πολιτικό, αντιμνημονιακό, προοδευτικό, δημοκρατικό, πατριωτικό μέτωπο, μ’ ένα μεταβατικό πρόγραμμα διεξόδου, με κυβερνητικό ορίζοντα, το οποίο θα απαντά πειστικά στα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα στον λαό και στη νεολαία για την αντιμνημονιακή ανατροπή, που θα ανοίξει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό.

Ένα τέτοιο μέτωπο, θα απευθύνεται για συστράτευση σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που θέλουν να αγωνιστούν σήμερα και όχι στο αόριστο μέλλον για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα συμβάλει καθοριστικά σε αυτό τον στόχο, ώστε οι επιταχυνόμενες πολιτικές εξελίξεις να έχουν ανατρεπτικό, αντιμνημονιακό και προοδευτικό χαρακτήρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass